Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szép kilátás: Famúmiák temetője a Páris-patak szurdokvölgyében

Gyalogtúra · Cserhátvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Páris-patak szurdokának végében
  A Páris-patak szurdokának végében
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 5 4 3 2 1 km

Egy szakadékvölggyel télen nem lehet hibázni, kivéve, ha túlcsordulnak benne a kirándulók. A palócok „Grand Canyonjában” szerencsére általában nem lesz tömeg; a szurdok rövid, de tömény.

könnyű
Hossz 6 km
2:00 óra
272 m
272 m
294 m
159 m

Ez egy igen egyszerű túra, amit persze kicsit meg lehet bonyolítani, ha a szurdok felső részéből indítjuk. A könnyebb, „basic nagymamaverzió” tehát: kocsival át Nógrádszakálon az országhatár felé, majd 600-700 méterre a település után jobbra, a földúton van egy kis parkoló, szinte a szurdok szájában. Kiszáll, ajtó bevág, szerelés megigazít. Maga a menet mindössze 300 méter, és el is érünk a végpontig, ahol szerencsés (csapadékosabb) esetben egy kis vízesés is csörög.

Aki több érdekességet (tudományos visszatekintést, kapcsolódó legendákat, fejtegetést a néveredetről) szeretne olvasni a túraútról, a leírást teljes egészében a Telex.hu-n érheti el.

A szerző tippje

Tenczer Gábor profilképe
Szerző
Tenczer Gábor
frissítve: 2023-01-11
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
294 m
Legalacsonyabb pont
159 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

A Páris-patak völgyszakadék meredek falának pereménél (a hosszabbik útverzión) sáros időben nagyon csúszós lejtő vezet a völgybe, legyünk óvatosak!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Nógrádszakál, autóbusz-váróterem buszmegálló (170 m)
Koordináták:
DD
48.182086, 19.525379
DMS
48°10'55.5"N 19°31'31.4"E
UTM
34U 390388 5337590
w3w 
///tárol.zöldebb.foglalás

Végpont

Nógrádszakál, autóbusz-váróterem buszmegálló

Útleírás

Itiner :

 • a buszmegállótól a Palóc utcán haladunk felfelé, a Z jelzésig
 • A Z jelzésen balra térünk és, a Szent Kereszt felmagasztalása templom alatt kisétálunk Nógrádszakálról
 • A kastélydomb tövében a Z+ jelzésre váltunk
 • Amikor ismét becsatlakozunk a Z jelzésbe, visszatérünk arra, bal felé lesétálva a völgybe
 • A völgyben a szurdok ágai jobb, illetve bal felé ágaznak ki. Mindkét ágba érdemes bemerészkednünk
 • A völgyben még lejjebb ereszkedve érjük el a parkolót, illetve a vasúton túl a műutat
 • A műút mentén, majd a kastélydombon át a Z jelzést követve gyalogolhatunk vissza Nógrádszakálra

A túra részletes leírása:

Bár a szurdok a műút mellett, a vasút sínpárja mögött kialakított parkolótól pár perc alatt elérhető, mi a Nógrádszakálon kezdődő, kalandosabb (és hosszabb) utat ajánljuk, amelyen még kevesebben járnak. Ez a falu központjából, a Palóc utcából indul a dombon álló Szent Kereszt felmagasztalása templom felé, majd el az épület mellett az Északi (újabban Palóc) Zöld túraút Z jelzését követve még feljebb kanyarog. Ahol ez balra tér a kastélydombra, mi egyenesen tovább, a Z+ jelzésen folytatjuk. Télen könnyebb haladni a sűrű bozótosba vágott ösvényen, tavasszal-nyáron lehet, hogy elkél itt a machete is. 2-2,5 km megtétele után, a dombtetőn ismét becsatlakozunk a Z jelzésű turistaútba, amit ezúttal balra követve ereszkedünk le a völgybe.

A kiágazást vegetációs időszakban elég nehéz észrevenni, ezért alkalmasint a GPS-re, majd az előbukkanó felső árokvölgyre kell hagyatkoznunk. Ráadásul a terep köves, ágas-bogas. Egy idő után megérkezünk a Páris-patak szurdokának meredek pereméhez, ahonnan már jobban követhető a sáros időben nagyon csúszós lejtőn vezető út. A völgy aljában pihenő, esőbeálló, információs tábla várja a nagyérdeműt, odáig azonban egyelőre nem kell lemennünk, mert előbb jobb, majd a jelzett útra visszatérve bal felé érhetjük el a szurdok északi, illetve déli ágát egy-egy jelzetlen, de jól kitaposott ösvényen.

A falak szórakoztató olvasókönyvek a geológusok számára. A kimélyülő völgybevágás felfedi egy 15-16 millió évvel ezelőtti korszak világát, amikor a mély, de széles árkot szép lassan az arra kanyargó folyó töltötte fel kavicsos üledékkel. Az évmilliók alatt lerakódott rétegek mauzóleumában megkovásodott fatörzsek, állati csontok-fogak, és a finom vulkáni porból összeálló agyagban pontos levéllenyomatok rejtőznek azokból az időkből, amikor még hatalmas, görbe agyarú masztodonok korzóztak a parton az óriás juharok, szilfák és fűzfák árnyékában. Bár a völgyet a Páris-patak szurdokvölgyének hívják, vizet csak ritkán (eső, hóolvadás idején) látni a meder alján.

Akit nem érdekel a természetes geológiai tárlat, a szakadékvölgy méretein, formáin, meredek falán az is legalább egyórányit elbámészkodhat. Nyáron, szép időben valószínűleg többen járnak az országnak ebben a nagyon eldugott zugában, mint télen, amikor hétvégenként alig tucatnyian fordulnak meg errefelé.

Ha kigyönyörködtük magunkat a „palóc Grand Canyonban”, a Z jelzést a vasúti átjárón, majd a műút és az Ipoly mentén követve sétálhatunk vissza Nógrádszakálra, útba ejtve a kápolnával koronázott, az Ipoly völgyére szép kilátást nyújtó kastélydombot is.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A falu központjában levő Nógrádszakál, autóbusz-váróterem megálló Budapest felől Szécsényen át, valamint Salgótarján felől is megközelíthető távolsági busszal.

Megközelítés

 • A buszmegállóból a Palóc utca vezet rá a Z jelzésre, amelyen folytatni tudjuk a túrát.

Parkolás

 • Parkolási lehetőség van a buszmegálló környékén, de ha csak a szurdokba szeretnénk bepillantani, a völgy bejáratánál, a műút mentén is.

Koordináták

DD
48.182086, 19.525379
DMS
48°10'55.5"N 19°31'31.4"E
UTM
34U 390388 5337590
w3w 
///tárol.zöldebb.foglalás
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható. A nedves környezet miatt zárt cipő és esőkabát javasolt.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
6 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
272 m
Szintcsökkenés
272 m
Legmagasabb pont
294 m
Legalacsonyabb pont
159 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp