Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kőszegről az Óház-kilátóhoz - autómentesen

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Koszegi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Óház-kilátó
  Az Óház-kilátó
  Fénykép: Tamás Csaba, Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 700 600 500 400 300 7 6 5 4 3 2 1 km Királyvölgyi óriás gesztenyefa Óház-kilátó
Az Óház-kilátó a Kőszegi-hegység egyik legszebbje; tetejéről a Balatoni tanúhegyekben is gyönyörködhetünk. Sajnos a legtöbben autóval teszik meg az utat a Kincs pihenőig (más néven Okmányos), ahonnan pár száz méternyi séta a kilátó, pedig gyalog is elérhető egy közepes sétával. Mozogjunk inkább a jó levegőn: így az egészségünkért és a környezetünkért is tettünk - ráadásul az autónk sem használódik. 
nyitva
könnyű
Hossz 7,7 km
2:19 óra
280 m
280 m
599 m
319 m

Ha Kőszegen járva kedvünk támad egy kiruccanásra a város feletti erdőségekbe, és az élményeinket meg szeretnénk koronázni egy fenséges panorámával, amit a városhoz legközelebb eső kilátóból csodálhatunk, akkor bátran vágjunk neki ennek a laza túrának! Ha tiszta az idő, nemcsak a környék, hanem a Dunántúl egy része és az ausztriai hegyek is látszanak. 

A városból kiérve eleinte gyümölcsösökön át vezet az utunk, majd bevetjük magunkat a hegység erdeibe. Utunk jó részén a turistajelzések segítenek a tájékozódásban, de hazafelé jelzés nélküli szakaszt is beiktatunk. 

A könnyű sétaút a természeti értékeken kívül is sok látnivalót ígér: például Szálasi Ferenc II. világháborús bunkerét, ami a maga korában egy igen fejlett földalatti építmény volt sok járattal. Az út menti tanösvények táblái hol a környék érdekességeivel, hol  az itt élő növény- és állatvilággal ismertetnek meg az út során. 

A szerző tippje

 • A túra végén a sárga alpannonia® jelzést elérve, majd balra fordulva 2-300 métert kell csak sétálni, hogy eljussunk a Trianoni keresztig vagy a Kálvária templomig.
 • Ha Kőszeg belterületén is megörvendeztetnénk magunkat egy különleges panorámával, a mélyút alsó szakaszán forduljunk balra! A Szulejmán-kilátóból a várost és környékét csodálhatjuk meg madárperspektívából. 
 • A Királyvölgyi büfében lángossal és egyéb finom falatokkal frissülhetünk fel. (Keddtől péntekig 14:00-20:00, hétvégén 10:00-20:00 között van nyitva; hétfőn zárva.)
 • A Kincs-pihenőnél szintén találsz büfét, ami májustól augusztusig minden nap 12:00-18:30-ig, szeptembertől májusig pedig hétvégenként 12:00-18:00 között tart nyitva.
Horváthné Korom Zita profilképe
Szerző
Horváthné Korom Zita
frissítve: 2021-02-18
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
599 m
Legalacsonyabb pont
319 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Az út nem tartalmaz veszélyes szakaszokat. 

Hasznos linkek és ötletek

Szulejmán-kilátó

Kezdés

Kőszeg, Királyvölgyi utca (319 m)
Koordináták:
DD
47.390267, 16.529333
DMS
47°23'25.0"N 16°31'45.6"E
UTM
33T 615418 5249668
w3w 
///erezet.beáraz.lepattan

Végpont

Kőszeg, Királyvölgyi utca

Útleírás

Itiner

 • A Királyvölgyi úton a K+ jlzésen induljunk nyugati irányba, mely a Szálasi-bunker érintésével a Kincs-pihenőhöz vezet. 
 • Térjünk a K● jelzésre, amíg a K▲nem keresztezi a utunkat - ekkor térjünk rá balra az Óház-kilátóig. 
 • A piros alpannonia® és az Országos Kéktúra K jelzései mentén induljunk tovább dél felé, majd váltsunk az együtt haladó piros alpannonia® és Z jelzésekre! 
 • Térjünk balra, észak felé a műútra a kék kerékpárút jelzések mentén, majd a Kincs-pihenőt elhagyva kb. 100 m után a sorompónál térjünk le a jobb oldali murvás útra!
 • A murvás út végén (kb. 1,3 km után) a négyes elágazásban a nyírfáknál tartsunk jobbra egy kis földes úton a fiatalos erdőbe. A fiatal erdőben vezető keskeny földúton maradjunk végig; itt  "balra tarts" van, tehát ne térjünk le egyik jobbra tartó ösvényre sem! 

 • A keskeny földút a négyes elágazás után kb. 400m-re beletorkollik a városba visszavezető útba. Itt jobbra haladunk tovább szőlős és gyümölcsös kertek között a sárga alpannonia® jelzésen vissza a Királyvölgyi útra.

A túráról részletesen

Kőszegen  Királyvölgyi büfétől a K+ jelzésen induljunk nyugati irányba. A házak között a Királyvölgyi tanösvény kézzel festett táblái kísérik utunkat. Ahogy véget ér az utca, erdei ösvényre váltunk, néhol kanyargós szakaszokkal. Hamarosan a Szálasi-bunkerhez jutunk. A föld alatti óvóhelyet a képekkel illusztrált Történelmi Panorámaút tanösvény táblája segítségével alaposabban megismerhetjük. 

Egy rövid, meredek szakasz után a Kincs-pihenőhöz (vagy Okmányoshoz) jutunk, ami tulajdonképpen egy nagy parkoló - ugyanis behajtási engedély nélkül eddig lehet feljönni autóval az aszfaltozott úton. A Kőszegi-hegység belsejébe vezető szakaszokat csak gyalogosan vagy kerékpárral fedezhetjük fel. A K● jelzésen folytassuk az utat, ami a parkoló szemben lévő részén indul, egy rövid szakaszon az erdészeti aszfaltúton vezet, majd letér jobbra az erdőbe. A négyes kereszteződést elérve balra, a K▲ jelzésen haladj tovább! A rövid, meredekebb, pulzusemelő szakasz végén már látszik a tájból kiemelkedő Óház-kilátó. A bejáratához balra letérve juthatsz el.

A dunántúli panoráma szemrevételezése után a K és a piros alpannonia® jelzés közös szakaszán kell megtennünk egy rövid szakaszt dél felé, majd rátérnünk a Z és a piros alpannonia® jelzés közös szakaszára, ami keresztezi az erdészeti műutat. Balra térve a kék kerékpárút jelzések mentén követjük az aszfaltcsíkot, miközben a Csillaghúr tanösvény táblái a hegység élővilágából emelnek ki néhány érdekességet.

Hamarosan újra elérjük a Kincs pihenő parkolóját. Most az erdészeti aszfaltos út másik ágán balra tartó kék kerékpárút jelzésen induljunk tovább. Körülbelül 100 méter után elérjük a sorompót,  ahol jobbra kell térnünk egy murvás útra. Innen egy hosszabb szakaszon (kb. 2 km-en) jelzés nélküli úton fogsz haladni, ne térj le róla! A széles, murvás, jól járható úton továbbsétálva az úttól jobbra vadlesek mellett haladunk el, 1,3 km után egy négyes elágazáshoz érünk, ahol a szép fehér törzsű nyírfacsoportná jobbra kell letérni egy kis keskeny földes útra, majdhogynem ösvényre. 

A kis keskeny földes útról több elágazás lesz jobbra, de végig balra kell tartanunk a fiatalos erdőben. Ez az út kb. 400 m után egy szélesebb útba torkollik, melyen jobbra haladunk tovább a szőlős- és gyümölcsöskertek között. Itt már a sárga alpannonia® jelzésen haladunk, mely visszavezet a Királyvölgyi útra.  Körülbelül 300 métert megtéve szép kilátásban gyönyörködhetünk. Újabb 400 méter után a négyes elágazásnál jobbra fordulva egy hangulatos mélyúton jutjunk a Királyvölgyi utcára, ahol a büfénél érünk a túra kiindulópontjához. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Megközelítés

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket. Haladjunk tovább a Várkör utcán, amiből balra, nyugat felé térjünk a Hunyadi János utcára az itt induló Z jelzéseken. A második keresztutcán forduljunk jobbra a Festetich Imre utcába, aminek túlsó vége a túra kiindulópontja (1,5 km).
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). Innen a fenti Várkör, Hunyadi utca, Festetich utca útvonalon jutunk a kiindulópontra (2,4 km).

Parkolás

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A 87-es útról a körforgalomban az első lehetőségnél hajtsunk a Rákóczi utcára, majd balra ta térjünk a Temető utcára, ahonnan jobbra egy egyirányú utcán (Győri János utca) át és balra tartva a Várkörön át a Hunyadi utcába jutunk. A gimnázium patinás épülete mellett elhaladva a Festetich utcán a Királyvölgy felé jobbra forduljunk le. Ez az utca a Királyvölgyi utcában folytatódik. Itt ingyenes parkolót találunk; innen indul a túránk is. 
 • A belvárosban a parkolás fizetős!

Koordináták

DD
47.390267, 16.529333
DMS
47°23'25.0"N 16°31'45.6"E
UTM
33T 615418 5249668
w3w 
///erezet.beáraz.lepattan
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Bármely Kőszegi-hegység turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app vagy turista térkép amit a Tourinform irodában megvásárolhatsz. 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(3)
sipos attila
2022-03-20 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-03-15
Krisztina Tóthné
2021-12-29 · Közösség
Csodaszép volt a kilátás! csak ajánlani tudom!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-12-29
Fénykép: Krisztina Tóthné, Közösség
Fénykép: Krisztina Tóthné, Közösség
Fénykép: Krisztina Tóthné, Közösség
Menyhárt Tibor
2021-09-10 · Közösség
Kiváló túra, néha kisebb emelkedőkkel, szép kilátással. Érdemes egyszer kipróbálni.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-09-10
Fénykép: Menyhárt Tibor, Közösség
Fénykép: Menyhárt Tibor, Közösség
Fénykép: Menyhárt Tibor, Közösség
Fénykép: Menyhárt Tibor, Közösség
Fénykép: Menyhárt Tibor, Közösség
Fénykép: Menyhárt Tibor, Közösség
Fénykép: Menyhárt Tibor, Közösség
Fénykép: Menyhárt Tibor, Közösség

A közösség fényképei

+ 7

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,7 km
Időtartam
2:19 óra
Szintemelkedés
280 m
Szintcsökkenés
280 m
Legmagasabb pont
599 m
Legalacsonyabb pont
319 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp