Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A lipicai ménestől a Millenniumi-kilátóig

· 5 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A lipicai ménes legelője a falu felett
  A lipicai ménes legelője a falu felett
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Egy rövid körrel a falu felett belekóstolunk a bükki erdők hangulatába, érintve a környék legjobb kilátópontját, ahol térképszerűen pillantunk a Szilvás körüli terepre, a Bükk-fennsík nyugati peremére és Palócföld girbegurba vidékére. Kényelmes túra a nemzeti park tanösvényének kalauzolásával családoknak, kirándulóknak a lipicai ménes és a ropogós pisztráng szomszédságába.
nyitva
könnyű
Hossz 5,7 km
2:10 óra
379 m
379 m
615 m
358 m

Túránkat a lovarda és a fogathajtó pálya mellől kezdjük, és az állami ménesgazdaság mellett kapaszkodunk a település fölé. Szilvásvárad neve szorosan összeforrott az itt található, világviszonylatban is jegyzett, kimagasló minőségű lovassportról és a történelmi lipicai ménesről.

Az itteni lovak alapját a 16. század végén még a mai Szlovéniához tartozó Lipizzán, a Karszt-hegységben felállított udvari ménes szolgáltatta. Az akkor a Habsburg-ház uralta spanyol vidékről válogatott minőségű andalúziai lovakat szállítottak a kietlen fennsíkra, hogy az ottani római kortól jelen lévő „karsztlovak” tűrőképességével és a zord viszonyok között a legerősebb lóállomány alakuljon ki. 

„Itt a legjobb lovakat tenyésszék, melyek a császári udvar számára lesznek elővezetve. Ezek a legkiválóbb és a legtűrőképesebb lovak legyenek. Kemény és köves talajon járjanak, ott, ahol kevés fű nő.”

A kiváló alaphoz Európa legjobb ménjeit válogatták fedezni és később arab vonallal frissítették a vérvonalat. Ebből a nemesítésből került ki a lóanyag a bécsi „spanyol” lovasiskola számára, ahonnan csak a legjobb méneket vitték vissza az anyaállományhoz fedezni.

A napóleoni háború elől Mezőhegyesre szállították a teljes ménest, amiből egy jelentős rész maradt helyben Magyarországon a mezőhegyesi katonai ménesben. Innen számítjuk a magyarországi lipicai lótenyésztést. Az alföldi kényelmes viszonyok miatt az itt töltött hét évtized alatt kezdett a fajta tömegesedni, „rámásodni”, és a hegyvidéki fajtára jellemző szervezeti szilárdságból veszíteni.

Ennek kiküszöbölésére a Fogarasi-havasokba szállították a lipicai ménest, ahol a fajta eredeti igényeinek megfelelően fejlődhetett. Azonban az első világháború véget vetett ennek a hegyvidéki idillnek is, a háború elől a Magyar Királyi Bábolnai Ménesbe menekítették a fogarasi állományt. Az alföldön eltelt négy évtized tenyésztés szempontjából jelentős volt, ám a fajtajelleg megtartása végett ismét hegyvidéki környezetet kerestek a lipicai ménesnek. A lipicai Karszt-hegységnek megfelelő viszonyokat a mai Magyarország határain belül a Bükk-fennsíkon találták meg.

Először Csipkéskúton, a Bükk szívében alapították meg a csikóneveldét, ahonnan a fiatal lovakat a fennsíki Nagymező szélére hajtottak fel nyaranta. Ezt szorosan követte a Szilvásváradi Állami Gazdaság megalapítása, ahova a lipicai ménes egész magyarországi állománya átkerült az 1950-es évek végére. Jelenleg is itt nevelkedik és erősödik ez a történelmi, neves fajta, ami a magyar lótenyésztés egyik legkiválóbb vonalát képviseli.

Kis kitérővel túránk végén, de akár kezdésnek is útba ejthető a ménesgazdaság kiállítótere, ahol a fajta történetéről eredeti képek és eszközök segítségével tájékozódhatunk, és a szomszédos istállóban személyesen is találkozhatunk a gyönyörű lovakkal.

A szerző tippje

 • A túra rövidségére való tekintettel, és mivel a kilátónak meghatározott nyitva tartása van (10:00 - 17:00), érdemes a nyári időszakban a kevésbé párás reggeli időben indulni, és élvezni a panorámát a Nyugati-Bükkre és Palócföldre. Kora tavaszi és őszi időben a naplemente fényénél egyedi hangulata van a kilátóból elénk táruló tájnak, így érdemes délután nekivágni a körnek.
 • A tanösvényen sokkal gyorsabban felérünk a kilátóba, mint az eredeti menetirány szerint, hátulról a S+ jelzésen. Ha kérdéses, hogy elérjük-e a kilátót nyitvatartási időben, akkor érdemes a tanösvényen felmenni, és hátul lejönni a S+ jelzésen.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-03-29
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
615 m
Legalacsonyabb pont
358 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 20,60%Murvás út 7,05%Földút 31,73%Ösvény 40,58%Ismeretlen 0,01%
Aszfalt
1,2 km
Murvás út
0,4 km
Földút
1,8 km
Ösvény
2,3 km
Ismeretlen
0 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Bár sok a levágás a tanösvény kanyarjai között, maradjunk a jelzett ösvényen nemcsak a környezetvédelem, de saját épségünk miatt is.

Kezdőpont

Szilvásvárad, Börtönmúzeum és Panoptikum (358 m)
Koordináták:
DD
48.099316, 20.392211
DMS
48°05'57.5"N 20°23'32.0"E
UTM
34U 454748 5327517
w3w 
///szőlőlé.építés.hajlik

Végpont

Szilvásvárad, Börtönmúzeum és Panoptikum

Útleírás

Itiner:

 • A S+ jelzésen indulunk a Park utcán a Bükk-fennsíkon kanyargó műútig.
 • Az utat elérve a S kerékpáros jelzésen visszasétálunk a kalapati pihenőhöz.
 • A pihenőtől a KT átlós tanösvény jelzés visz fel a Millenniumi-kilátóba.
 • A kilátóból a KTjelzésen jutunk vissza Szilvásváradra.

A túráról részletesen:

A falu felett

Szilvásvárad keleti végéből, a Szalajka-völgy bejáratánál lévő Lovarda mellől indulunk fel a Park utcán a S+ jelzésen.

Szilvásvárad neve egybeforrott a lótenyésztéssel, a fogathajtással és a lipicai ménessel. A Habsburg udvar legpompásabb fogathúzó lovait tenyésztették eredetileg a Trieszt feletti Lipizza területén. A lovak a hegyi környezetben különösen erős, szívós állatokká fejlődtek, így kiválóan alkalmasak voltak a pompás császári hintók elé. Lipizzáról a világháború elől Magyarországra menekítették a ménest, melynek jelentős állománya maradt végül vissza Bábolnán, majd Szilvásváradon. A lipicai állománynak tökéletesen megfelel az innen elérhető Bükk-fennsíki klíma.

A Park utca a Ménesgazdaság mögött kanyarodik fel a hegyoldalba, ahol az erdőszéli lovaknak fenntartott legelő mellett vezet utunk. A rét széléről már feltűnik magasan felettünk a kiemelkedésen trónoló, jellegzetes, csúcsos tetejű Millenniumi-kilátó. A rét túlfelén a jelzés alig észrevehetőn besimul a gesztenyesor fái közé, és az ágak élő alagútjában oldalaz a hegy lábához. Becsatlakozunk egy erdőgazdasági útba, ami a szomszédos gerincen egyesül a hagyományosan a Bükk-fennsíkra felvezető Bérci úttal.

A Bérci út egyre intenzívebb emelkedéssel kaptat a Rákmara meredek északi oldalában. Szilvásvárad zsivaja után itt a gerinc túloldalán az Északi-Bükk csöndjét élvezhetjük. Irtásokon át belátunk a Szalajka- és Tótfalu-völggyel párhuzamos Szána-völgybe. A meredek Sötét-völgyet megkerülve a bérci út felérkezik a gerincre, ahol besimul a Bükk-fennsíkra igyekvő aszfaltútba. Mi itt éles irányváltással visszafelé indulunk az aszfaltúton a S kerékpáros jelzéssel Szilvásvárad irányába.

Az aszfaltút elején még a gerincélen haladunk, ahonnan érzékelhető az alattunk húzódó mélység, a Szalajka- és Tótfalu-völgy beszakadása. Szemközt, a Közép-bérc felett előtűnnek a Bél-kő valószerűtlen fehér sziklái. Az egykor a Bükk gyöngyszemének számító sziklát sajnos a múlt században elbányászták, és az eredeti, természetes formakincs helyett már csak a hegy belsejének teraszosan lefejtett mészkőfalai fehérlenek.

Az út megkerüli a hegytetőt, és a kalapati pihenőnél találkozik a kilátóra igyekvő tanösvénnyel. A KT átlós tanösvény jelzésén a hegy csúcsára kapaszkodunk. A gerincél tetején kerítéssel körbevett kis rét közepén áll a környék felett trónoló Millenniumi-kilátó.

A Millenniumi-kilátónál

A kalapati kilátóként is ismert épületet 2000-ben Szent István király és a Magyar Állam születésnapján adták át - innen a millenniumi elnevezés. A 36 méter magas, 20 méteres teraszszinttel rendelkező kilátónak rendkívüli méretei vannak, csak a tetején lévő rézborítás közel két tonnát nyom. Erdélyi ácsok állították össze a szibériai fenyőből álló faszerkezetet.

A kilátóból megszemlélhetjük a Bükk-fennsík nyugati peremét, a nyugatra bevágódó mély völgyeket és a Nyugati-Bükk körüli falvak koszorúját. Tiszta időben a Mátra és a felvidéki hegyek is látszanak egészen a Tátráig. Legjobb rálátásunk azonban Szilvásváradra esik: térképként látjuk a falu tarka mozaikját, a jellegzetes körtemplomot és a mindent uraló fogathajtó pálya murváját.

Ebből a perspektívából érzékelhetjük igazán a Bükk tömbjének méretét, hiszen innen egységes falként emelkedik nyugat felé a Bükk fennsíkját alkotó, néhol az ezer méteres vastagságot elérő mészkőtömb. A központi magot puhább üledékek veszik körül, amibe élesen bevágódhatnak a patakvölgyek, így az alattunk húzódó Tótfalusi- és Szalajka-völgyek, melyeken a Bükk központi részéből kitermelt fát hordták ki a hegységből. A meredek nyugati oldalban ugyanis egy siklópályán engedték le a fennsíkon kivágott és lóvasúttal a nyugati perem szélére szállított rönköket, amit aztán a Szalajka-völgyi vasúttal szállítottak ki a hegységből.

A tanösvényen vissza Szilvásra

A kilátóból a kalapati pihenőig a már megtett útvonalon érkezünk vissza, majd folytatva az ereszkedést a KT jelzésen a Rákmara meredek oldalában kanyargunk lefelé az erdő életét magyarázó információs táblák mentén. Útközben két fedett pihenőhely is rendelkezésünkre áll, amennyiben leülnénk kicsit, vagy rossz idő esetén menedéket keresnénk. A betelepített erdei fenyőkkel vegyes tölgyesben hangulatos, jól kijárt ösvény kanyarog a meredeken leszakadó partoldalban. Egy nagyobb irtást megkerülve és egy szép tölgyesen átvágva érkezik az út a Szalajka-völgy tetején lévő sí- és szánkópálya rétjéhez. A rét szélén, az ösvény mentén a Bükkre jellemző kőzetek kiállítása látható a magyarázó táblákkal, így ráismerhetünk a hegységből ismert különféle korú és kinézetű kőzetekre. A rét alján a nemzeti park fogadóépületénél visszaérkezünk kiindulópontunkra, a gigászi lovarda mögé.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Az Egerből induló buszjáratról a Szilvásvárad, camping megállóban érdemes leszállni.

 • Vonattal a Szilvásvárad-Szalajkavölgy vasúti megállóhelyig utazzunk!

Megközelítés

 • A buszmegállóból a Z jelzésen induljunk keleti irányba, majd a főút kanyarjában váltsunk az egyenesen kiágazó mellékutcában a S+ jelzésre, ami a túra kiindulópontjára vezet (600 m).
 • Ha vonattal érkezünk, a megállóhelyről keleti irányba induljunk a kitaposott ösvényen, ami az Egri útba torkollik. A fent említett buszmegállótól már a Z, majd S+ jelzések kísérnek minket a túra kezdőpontjára (800 m).

Parkolás

 • Parkolni a Szalajka-völgy bejáratánál vagy a Börtönmúzeum és Panoptikum alatti parkolóban tudunk.

Koordináták

DD
48.099316, 20.392211
DMS
48°05'57.5"N 20°23'32.0"E
UTM
34U 454748 5327517
w3w 
///szőlőlé.építés.hajlik
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Az évszaknak megfelelő öltözet, túracipő, innivaló, tájékozódáshoz Természetjáó App.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(5)
Darai Gabriella 
2023-04-08 · Közösség
Nagyon kellemes túra. Húsvétkor, hóban sikerült eljutnunk… de nem bántuk.
Mutass többet!
Fénykép: Darai Gabriella, Közösség
Fénykép: Darai Gabriella, Közösség
Fénykép: Darai Gabriella, Közösség
Fénykép: Darai Gabriella, Közösség
Csaba Győri profilképe
Csaba Győri
2022-10-30 · Közösség
Nagyon jó túra, kellemesen fárasztó Szilvásváradhoz képest csak a természet
Mutass többet!
Szebényi Szabina 
2022-09-02 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-07-28
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 6

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
5,7 km
Időtartam
2:10 óra
Szintemelkedés
379 m
Szintcsökkenés
379 m
Legmagasabb pont
615 m
Legalacsonyabb pont
358 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Evés-ivás lehetőség Csúcstúra Kutyabarát Egészséges környezet Kulturális/történelmi értékek Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Földtani érdekességek Fauna

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp