Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Architecture

Farkasmályi pincesor

Architecture · Mátravidék · 236 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Farkasmályi pincesor
  Farkasmályi pincesor
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
A Gyöngyöshöz közeli farkasmályi pincesor huszonhat pincéje a XVII. század óta szolgálja a szőlőművességet, borkészítést a Mátraalján – sokak örömére a mai napig.

A Mátraalján található hazánk kiterjedését tekintve második legnagyobb borvidéke: a Mátra déli lejtőin a Zagyvától a Tarnáig húzódik 15-20 kilométer szélességben. Gyöngyös környékén egyes források szerint már a XIII. században foglalkoztak szőlőtermesztéssel – a „farkas földjén” (ezt jelenti Farkasmály) öt évszázaddal később jelentek meg a szőlővesszők. A Sár-hegy lábánál lévő, andezittufából álló falak kiválóan alkalmasak voltak pincék mélyítésére, ráadásul egyedülálló módon nem lefelé, hanem felfelé vájták azokat, így kifelé lejtenek. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy a mustgáz és a folyadékok könnyen kiutat találnak a pincékből, ezért az itteni pincék megfelelő szellőztetés mellett biztonságosak és könnyen takaríthatóak voltak.

Az 1800-es évek elején helyi (gyöngyösi) potentátok voltak az első pincetulajdonosok a környéken, akik közül több leírás is megemlíti Balla Antalt. Antus bácsi a város főadószedője volt, borházát 1834-ben építtette, és négy platánfát ültetett elé, amiből három ma is áll. Ahogy a 26 pince mindegyike megvan még, igaz, nincs akkora élet itt, mint fénykorában. A XIX. században szüreti mulatságokat, diákmajálisokat tartottak itt, a helyiek kedvelt szórakozóhelyévé vált. A II. világháború idején több ezer gyöngyösi menekült a hegy gyomrába, ennek emlékére emelték az egyik hídnál lévő Máriácska szobrot. Bár nem minden pince működik napjainkban, most is sok látogatót vonzanak a működő borászatok. A Mérges-patak partján kellemes hangulat fogadja a betérőt, a pincék előtt, illetve odabent is meg lehet kóstolni a hegy nedűjét.

Opening hours

A pincesor állandóan látogatható, a pincék nyitvatartásáról érdemes előre tájékozódni.

Price:

Ingyenesen látogatható.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: February 07, 2020

Public transport

 • Farkasmály megközelítéséhez Gyöngyös, Kollégium megállóhelyen kell leszállni a helyközi autóbuszjáratokról, vagy Farkasmály megállóhelyen a Mátravasút vonatairól.

Getting there

 • Gyöngyös, Kollégium megállóhelytől körülbelül 1 kilométert kell sétálni északi irányba a 24-es főút mellett vezető kerékpárúton, majd Farkasmály kisvasúti megállónál át kell kelni az úton, a Sár-hegy irányába vezető mellékútra, ahonnan még körülbelül 500 méterre van a pincesor.
 • A Sárga szőlő jelzésen Gyöngyösről vagy Mátrafüredről juthatsz el a pincsorra.

Parking

 • A Gyöngyöst Egerrel összekötő 24-es számú főútról Gyöngyös határában, Farkasmály kisvasúti megállónál kell letérni a Sár-hegy irányába vezető mellékútra. Parkolni a pincék előtt lehet.

Coordinates

DD
47.805517, 19.956023
DMS
47°48'19.9"N 19°57'21.7"E
UTM
34T 421832 5295212
w3w 
///detect.moth.standard
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Mátraalja
Mátraalján, falu szélén
recommended route Difficulty moderate
Distance 54.7 km
Duration 3:45 h
Ascent 547 m
Descent 605 m

Mátraalján, falu szélén lakik az én öreg néném - szól a mese, de ha nénét nem is ígérünk, azért sok érdekességet lehet találni, ha az ember nyitott ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty S0 moderate
Distance 29.3 km
Duration 3:00 h
Ascent 627 m
Descent 627 m

Nem kell ahhoz felmászni a Kékesig, hogy a Mátrában egy élvezetes és változatos montis kört menjünk: Gyöngyös környékét egy meglepően jó útvonalra ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Forest train · Mátravidék
Mátravasút (Gyöngyös-Mátrafüred)
recommended route Difficulty easy Open
Distance 6.3 km
Duration 0:25 h
Ascent 177 m
Descent 2 m

A gyöngyösi Mátravasút (Gyöngyösi Állami Erdei Vasút) rövidebb, de ismertebb és forgalmasabb vonala Gyöngyös központjából a környék fő ...

from Gulyás Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Farkasmályi pincesor

Külterület (Farkasmály)
3200 Gyöngyös

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp