Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Tündérrózsák között a téli Hévíz-patakon

· 1 értékelés · Vízitúrák · Balaton-medence
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az első két kilométer még nyílegyenes
  Az első két kilométer még nyílegyenes
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 108 106 104 8 6 4 2 km
Különleges evezés a soha be nem fagyó patakon, ami a Hévízi-tó felesleges vizét a Zala folyóba vezeti. A téli hidegben gőzölgő, meleg vizű patak párafelhőjében vízre szállni, majd tündérrózsák és vízililiomok között elindulni páratlan élmény – de a csendes, nyugodt túra folytatásában sem fogunk csalódni!
könnyű
Hossz 9,5 km
3:30 óra
1 m
4 m
107 m
107 m

A vízinövények és az itt fészkelő madarak védelmében a patak kizárólag november eleje és március közepe között hajózható. Ugyancsak a természet védelmében az evezés engedélyköteles (figyelem: egyéni túrázóknak is!), idősávhoz kötött és létszámkorlátos. Az útvonal közepén egyetlen kiszálló- és pihenőhely van, infrastruktúra nélkül, így enni- és innivalót magunknak kell vinnünk.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  •  Fácános pihenő esőházzal a 6. km-nél

A szerző tippje

 • A Hévíz-patak meleg vize ne tévesszen meg bennünket az öltözet összeválogatásánál: csupán az első kilométereken meleg, aztán fokozatosan lehűl.
 • A zsilipnél a fürdés minden egyéb híreszteléssel, információval, cikkel, blogbejegyzéssel ellentétben egyértelműen tilos! Zsiliptől számított 200 m-en belül eleve ez az általános szabály.
 • A Hévízi-lefolyóra számos evezős csapat hirdet szervezett túrákat, érdemes ezek egyikére jelentkezni, ha nincs saját hajónk. 
 • Az evezhetőség pontos időszakáról minden évben az illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján kell tájékozódni – a 2021-22-es szezonban ez október 30. - március 15.
 • Az engedélyek kiadható napi mennyisége 250 db, ára 1000 Ft/fő, szintén a Nemzeti Park honlapján vásárolható meg. 
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

   

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-12-02
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
107 m
Legalacsonyabb pont
107 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdés

A Hévíz-patak zsilipje alatti vízreszállóhely (107 m)
Koordináták:
DD
46.782270, 17.196220
DMS
46°46'56.2"N 17°11'46.4"E
UTM
33T 667643 5183311
w3w 
///sütöget.zuhatag.életkedv
Mutasd a térképen

Végpont

Fenékpuszta, a 76-os út tövében lévő kiszállópont

Útleírás

A Hévíti-tó télen 24°C-os termálvizét tápláló forrás vízhozama olyan magas, hogy a tó vize háromnaponta kicserélődik. A tóból a Hévízi-lefolyó vezeti el a felesleget, és nagyjából 10 km-es útja során belevezeti azt a Zala folyóba, ahonnan egyenesen a Balatonba kerül. Ezen a patakon evezhetünk le telente, amikor nem zavarjuk az itt fészkelő, védett vízimadarakat, és nem bolygatjuk meg a nyáron burjánzó, különleges növényeket sem.

A lefolyó zsilipje alatt kőtéglákkal kirakott beszállóhelyen indítjuk túránkat. Indulás után 2 km-es, nyílegyenes szakasz következik, de egy pillanatig sem unatkozunk, mert nézzük a Hévízi-tóba a 20. század végén betelepített tündérrózsákat és vízililiomokat, a tiszta vízben látjuk alattuk a halakat és az aljnövényzetet is, illetve élvezzük, hogy a téli hidegben a hajónk alulról végre nem hűt, hanem fűt. Az áramlás látható és érezhető, de egyáltalán nem erős.

Az egyenes szakasz (amely mellett a Berki sétaút és tanösvény is halad) végén derékszögű jobbkanyar következik, majd rögtön utána egy mára afféle szűkítőként működő régi zsilip, amelynek kapuján a felgyorsult áramlással együtt lágyan átsiklunk. Innen szélesebb, természetesebb, vadregényesebb szakasz következik. Átmegyünk az Úsztatómajori híd alatt, majd nemsokára a 75-ös út hídja alatti alagútszerű átjárón evezünk át. Néhány kanyar után ismét egy hosszabb egyenes szakasz következik, de a sűrű, buja növényzet miatt a patakot egyáltalán nem érezzük csatornaszerűnek.

A táv felénél újabb híd következik, majd megérkezünk a 6. km-hez, ahol egy újabb híd alatt a jobb parton kiszálló, és az esőházzal ellátott Fácános pihenő vár bennünket. A kiszálló csak egy kitaposott partoldal, síkos is lehet, így ne kapkodjunk, és ha többen vagyunk, segítsünk egymásnak.

Továbbindulva a következő szakaszon híd már nem lesz, az eddig megszokott sűrű növényzet kíséri utunkat 4 km-en át egészen a 76-os út alatt található kiszállópontig. Ott a jobb oldalon, szintén csak a nádban-sásban kitaposott, töltéspart-oldali kiszállóhelyet találunk, erre kiépített infrastruktúra nincsen. Kiszállás után az útkereszteződésnél telepített mobil wc-k állnak rendelkezésre. Ha kedvünk tartja, az úton átkelve elsétálhatunk a kb. 500 m-re lévő, télen hétvégén nyitvatartó Kis-Balaton látogatóközpontig.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Ez a túra tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető.
 • Ha valaki szervezett túrára érkezik, a helyközi buszjáratokról a Hévíz, Ady Endre utca megállónál szálljon le.
   

Megközelítés

 • A buszmegállótól a tó felé sétálunk az Ady Endre utcán, átsétálunk a kifolyó felett, és a parkolóban jobbra fordulunk (1,2 km).

Parkolás

 • A parkoló a Hévízi-tó déli részénél található, tágas, de fizetős (Hévízi-tó Parkoló). Mivel a beszállóhely kicsit lejjebb van, a parkoló mellett a bal oldalon be tudunk hajtani a kempingig, de onnan tovább, a zsilip felé már tilos a behajtás, így a kemping mellett gyorsan le tudjuk pakoljuk a felszerelést, és az autóval leparkolni a fizetős parkolóban.

Koordináták

DD
46.782270, 17.196220
DMS
46°46'56.2"N 17°11'46.4"E
UTM
33T 667643 5183311
w3w 
///sütöget.zuhatag.életkedv
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Temesi Edit kérdése · 2021-12-21 · Közösség
hajó bérlése hol lehetséges?
Mutass többet!
NS Flori válasza · 2021-12-21 · Közösség
Kajak vagy kenu inkább! Amúgy írja a leírásban, hogy saját kajak vagy kenu szükséges. 😊 Vagy szervezett csapattal menve lehet kajakot vagy kenut bérelni tőlük ... a leírásban nagyon jól le van írva minden info 😉

Értékelések

5,0
(1)
Tóth Ágnes
2022-01-15 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-01-15

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
9,5 km
Időtartam
3:30 óra
Szintemelkedés
1 m
Szintcsökkenés
4 m
Legmagasabb pont
107 m
Legalacsonyabb pont
107 m
Egyirányú túra Család- és gyerekbarát Flóra, fauna Növénytani érdekességek Földtani érdekességek Tipp

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp