Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Evezés a Ráckevei-Duna úszólápjai mentén

Vízitúrák · Duna menti síkság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Közvetlenül a start után a beszállóhelyen
  Közvetlenül a start után a beszállóhelyen
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 102 100 98 96 94 92 90 88 20 15 10 5 km
Ajánlott túra azoknak, akik nem szeretnének a fővárostól messzire utazni, mégis természetközeli vízi világra vágynak. Vadregényes nádaslabirintusok, úszóláp és kényelmes kikötőhelyek várják a vízitúrázókat Szigetszentmiklós és Ráckeve között.
közepes
Hossz 22,9 km
6:00 óra
0 m
0 m
95 m
95 m

A túraútvonal teljes hosszán a Ráckevei-, más néven Soroksári-Duna (a szakzsargonban RSD) vizén vezet. Végig a mellékág folyásával megegyező irányba haladunk, de az áramlás csekély, nem sokat segít, ezért a 25 kilométernyi evezés fárasztó, érdemes több, hosszabb pihenőt tartani. Nagyobb technikai kihívások nem várják a túrázókat, így ajánlhatjuk átlagos, vagy annál jobb kondícióban lévő kezdőknek is. A túra hossza és a megállók, pihenők miatt egész napos programot tervezzünk. A kikötő- és pihenőhelyeken ennivalóhoz könnyen hozzájutunk, ezért nem kell feltétlen magunkkal vinni, de folyadék mindig legyen a hajóban. Autóval a vízreszálló- és a kiszállóhely is könnyen megközelíthető.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Szigethalom, felső öböl vége
  • Szigetcsép, szabadstrand
  • Szigetszentmárton, szabadstrand

A szerző tippje

 • Amennyiben van még energiánk a kimerítő túra után, érdemes felkeresni Ráckeve látnivalóit. A belváros kellős közepén, a Duna-korzón a vízparton található az úgynevezett Csónakos piac, ami szerdán és szombaton reggel, 7:00 és 13:00 óra közt nyitva. A piactól 200 m-re északi irányban találjuk a parthoz rögzített, vízen úszó hajómalmot. Innen északra 600 m-re, a Kossuth Lajos u. és az Árpád tér találkozásánál láthatjuk a Savoyai-kastélyt, ds ne hagyjuk ki a látnivalók sorából a Viola utcában található gótikus és barokk stílusú ráckevei szerb ortodox templomot.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha va navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-12-03
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
95 m
Legalacsonyabb pont
95 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdés

Szigetszentmiklós, Ráckevei (Soroksári)–Dunapart, az úszóláp melletti lángossütő parkolója. A parkolóból egy kis híd vezet át az úszóláp melletti keskeny mellékágon. A hídon átérve balra és jobbra is vízre lehet szállni. (95 m)
Koordináták:
DD
47.339999, 19.049247
DMS
47°20'24.0"N 19°02'57.3"E
UTM
34T 352638 5244793
w3w 
///sorfal.partok.ingyen
Mutasd a térképen

Végpont

Ráckeve, a Kossuth Lajos utcán található Tesco mögötti öbölben lévő stégnél. Autóval behajtani a Tókert sor felől lehet. Innen 100 méterre található a vízreszállópont.

Útleírás

Indulópontunkon döngölt földes, gyökerekkel átszőtt partszakasz található, ahol a gyaloghídtól jobbra és balra is találunk a vízreszálláshoz alkalmas helyet. Ez a széltől védett, csendes, nyugodt kis mellékág a szigetszentmiklósi úszólápot választja el a parttól, és kiváló starthely egy vízitúrához.

A parkolóban lángossütő működik, így a hosszú evezés előtt fel tudunk töltekezni energiával. Indulás után rögtön Európa második legnagyobb úszólápjának nádaslabirintusában evezünk mintegy 500 métert. A nád flóráját főként nád, sás és gyékény alkotják, amelyek 1,5-2 méter vastag, sűrű, szövevényes gyökérzete a vízen úszik. Ezen az úszó „növénytutajon” tőzegmohák telepszenek meg, ez a környezet pedig ideális élőhely sok vízimadárnak, kétéltűnek. Az úszóláphoz kapcsolódó homokszigeten egy 700 méter hosszú tanösvény vezet, amely 20 perc alatt bejárható, evezés előtt érdemes lehet rajta végigsétálni.

A tanösvény gyaloghídja alatt átevezve jutunk ki a szélesebb Ráckevei-Duna ágra, de utunkat még váltakozva mindkét oldalról nádasszigetek kísérik. Érintjük azt a részt is, ahol 2020 végén olajszennyezés következtében körülbelül 400 négyzetméternyi, részben tőzegpáfrányos folt semmisült meg. A terület kármentesítése után a Duna–Ipoly Nemzeti Park 2021 őszén megkezdte a terület rehabilitációját, a korábban is itt élő vízi növényfajok visszatelepítését. 2,5 km-t túrázunk Szigethalomig, a Taksony vezér hídig. Ha szükséges, mielőtt a hidat elérnénk, 200 méterrel előtte betérhetünk a jobb oldalon nyíló öbölbe, ahol az öböl végénél köves, kavicsos kikötőhely található, és csupán 50 m sétával két étterem és üzletsor is rendelkezésünkre áll. Ha itt nem állunk meg, akkor a híd alatt áthaladva, a szigethalmi sziget alsó csúcsánál, pont annak magasságában található a Szigethalom Közösségi Pont kényelmes stégje, fölötte pedig a Közösségi Pont mosdókkal, büfével – szintén kellemes megálló.

Továbbevezve mintegy 5 km megtételével érjük el a szigetcsépi oldalágat és öblöt, amelynek végén szabadstrandot találunk. A jobb parton evezve a bal oldalunkon nádasfoltok jelennek meg, ezeket elhagyva térhetünk be jobbra az öbölbe. A bejárattól 600 méterre vár minket a kényelmes kikötést biztosító, homokos partú szigetcsépi szabadstrand. A parton büfé, kiépített mellékhelyiségek és ingyenes parkoló állnak rendelkezésünkre.

Az öbölből kievezve jobbra fordulunk, és nádasok között érkezünk vissza a Dunaágra. Innen 5 km-t evezve érjük el a szigetszentmártoni szabadstrandot, amelynek homokos, lapos partja kényelmes kikötési pont. A strandtól 50 m-re lejjebb éttermet és büfét is találunk, előttük egy kis öbölben kiváló kikötőhely a szintén homokos, sík part.

A pihenő után túránk utolsó szakasza vár ránk: mintegy 5,5 km-t evezünk a jobb part mentén. Elhaladunk a Ráfás-, Sóskás- és Opera-szigetek mellett, majd feltűnnek az előzőeknél jóval nagyobb területű Vesszőzátony- és Angyali-szigetek. Balról a szigeteken és a jobb parton is számtalan nyaraló és hétvégi ház sorakozik. Az Angyali-sziget déli csúcsától 500 méterre a jobb parton egy öbölben találjuk túránk végpontját, Ráckeve határában. Az öböl alsó végénél veszteglő hajó bal oldalánál található stég mellett partra tudunk lépni, ez egyben a ráckevei „Pákász” csónakos tanösvény utolsó, Malomöböl nevű állomása is. A kiszállás szűk, kevéssé kényelmes, de a stég korlátjába biztonságot adóan tudunk kapaszkodni. Ugyanitt ingyenes parkolási lehetőség van, a HÉV-végállomás pedig csupán 200 m.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Szigetszentmiklóst a legkönnyebben a Ráckevei HÉV vonalán érjük el, a Szigetszentmiklós megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A Szigetszentmiklós HÉV-megállótól a Horgász utcán keresztül 550 m, 7 perc gyaloglás után érjük el a vízreszálló helyet.

Parkolás

 • Autóval érkezve a Kinizsi utcán haladva át tudunk menni a HÉV vágányai alatt, majd jobbra fordulva a Horgász utcán át az első balra fordulási lehetőségnél érjük el a parkolót, lángossütőt és egyben vízreszálló helyet. A parkolás ingyenes.

Koordináták

DD
47.339999, 19.049247
DMS
47°20'24.0"N 19°02'57.3"E
UTM
34T 352638 5244793
w3w 
///sorfal.partok.ingyen
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódáshoz és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
22,9 km
Időtartam
6:00 óra
Legmagasabb pont
95 m
Legalacsonyabb pont
95 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Növénytani érdekességek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp