Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Ráckevétől a Csepel-sziget déli csúcsáig: vízitúra a RSD-n

Vízitúrák · Duna menti síkság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Ezen a túrán kevesebb a nádas, de azért persze akad
  Ezen a túrán kevesebb a nádas, de azért persze akad
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 100 98 96 94 92 90 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Kiváló választás azoknak a vízitúrázóknak, akik szeretik a nyugodt vizeket és a hangulatos, fürdőzésre csábító homokos strandokat. Szigetek, mellékágak, nádasok, valamint kultúrprogramot is kínáló települések várják a vízen kirándulókat.
közepes
Hossz 19,3 km
5:00 óra
3 m
3 m
95 m
95 m

Az útvonal teljes hosszában a Ráckevei (Soroksári)-Duna (a szakzsargonban RSD) vonalán vezet. Különösebb nehézségek nincsenek, ezért kezdők számára is ajánlható. A túrát a számos szabadstrand több rövidebb szakaszra tagolja, ezért családok számára is kiváló időtöltés. Az evezést a sok megálló és pihenő miatt érdemes egész naposra tervezni. Innivaló minden esetben legyen nálunk. A magunkkal hozott elemózsiát a kellemes kikötőhelyeken fogyaszthatjuk el, de vásárolhatunk a sok helyütt nyitva tartó, strandközeli büfékben is. Ráckevén indulás előtt érdmes körülnézni: rövid sétával megnézhetjük a gótikus és barokk stílusú szerb ortodox templomot, a hangulatos Csónakos piacot vagy a vízen úszó hajómalmot. Autóval a vízreszálló- és a kiszállóhely is könnyen megközelíthető.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Ráckeve, belváros
  • Kagylós-strand
  • Becsei szabadstrand

A szerző tippje

 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

 

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-12-03
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
95 m
Legalacsonyabb pont
95 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

 

 

Kezdés

Ráckeve, a Kossuth Lajos utcán található Tesco alatti öbölben lévő stég (94 m)
Koordináták:
DD
47.173032, 18.945189
DMS
47°10'22.9"N 18°56'42.7"E
UTM
34T 344289 5226441
w3w 
///rábeszél.hozzáértő.éjjelek
Mutasd a térképen

Végpont

Tass, Üdülőtelep szabadstrand

Útleírás

Vízitúránk kiindulópontja egy veszteglő hajó melletti stég, ahol a hajók vízretétele kicsit nehézkes ugyan, de megoldható. Cserébe viszont egészen közel tudunk a parthoz parkolni.

Indulást követően a Ráckevei (Soroksári)-Duna jobb partján érdemes eveznünk, mert 400 m után a vízről is jól látható a Savoyai-kastély parkja és a park fái mögött megbújó épület központi tömbje. A kastélyt elhagyva mintegy 700 m evezés után haladunk át a ráckevei Árpád híd acélívei alatt, amley után már Ráckeve belvárosa mentén haladunk. A hidat elhagyva már jól látható a parthoz rögzített, rekonstruált hajómalom, hátterében a református és a Keresztelő Szent János-templom tornyaival. Érdemes közel evezve alaposan megszemlélni ezt a különleges ipari műemléket. A hajómalmot elhagyva maradjunk a part közelében, mert 200 méter után a parti Pauer püspök sétányon szerdán és szombaton délelőtt a híres Csónakos piac várja vásárlóit. Itt ki is tudunk kötni.

A piacot és Ráckeve belvárosát elhagyva 0,5 km evezés után érkezünk a bal oldalon található Senki-sziget magasságába. Ha kedvünk tartja, a bal part és a sziget közötti keskeny ágon is végigevezhetünk. A sziget déli csúcsától 300 m-re a bal parton találjuk a Kagylós strandot, ahol infrastruktúra nincsen, de pihenésre, lazításra kiválóan alkalmas, kényelmes kikötőhely.  A stranddal egy vonalban a Kerekzátony nevű sziget északi csúcsát láthatjuk.

Továbbevezve az 1 km hosszú sziget melletti bal ágon érjük el a szárazulat déli csúcsát. Innen közel 1,5 km-re, a jobb parton újabb pihenőhelyet, a becsei szabadstrandot érintjük. Kényelmes kikötési lehetőség, lapos, homokospart vár minket. A töltés túloldalán büfé is működik.

Újra vízre szállva egy hosszabb szakasz vár ránk: 4,5 km evezés után a Duna-ág jobb kanyarulata után érkezünk a Dömsöd központi partszakaszán található Petőfi Sándor emlékfához. A fával egyvonalban könnyű kikötési lehetőség adódik, érdemes egy rövid időre megpihenni. Dömsödtől mintegy 5 km-re a Ráckevei-Duna jobb partján találjuk az Ezüstpart szabadstrandot, amelynek széles, homokos, lapos partja első osztályú kikötőhely. Jó idő esetén kiváló fürdőzési lehetőség adódik itt, és 50 m-re, a Nyárfás utca elején büfét is találunk. Innen a makádi Ezüstpart horgászparadicsoma mentén, 3,5 km evezést követően érkezünk vízitúránk végpontjához, Tass-Üdülőtelep szabadstrandjának kiszállójához. A partra szállás kényelmes, lapos, homokos-kavicsos partszakaszon történik. A szabadstrandon infrastruktúra nem található.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Szigetszentmiklóst a legkönnyebben a Ráckevei HÉV vonalán érjük el, a Szigetszentmiklós megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A Ráckeve HÉV-végállomás a túra beszállójától 200 méterre, a Kossuth Lajos utcában, szemben a Tesco áruházzal található.. Az áruház irányában átkelünk a Kossuth Lajos utcán és jobbra, egy dülőúton 100 m-re található a vízreszálló pont.

Parkolás

 • A beszállóhelyhez autóval a behajtás a Kossuth Lajos utcáról, majd a Tókert sor felől lehetséges. Innen 100 méterre található a vízreszállópont. A parkolás ingyenes.

Koordináták

DD
47.173032, 18.945189
DMS
47°10'22.9"N 18°56'42.7"E
UTM
34T 344289 5226441
w3w 
///rábeszél.hozzáértő.éjjelek
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

 

 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
19,3 km
Időtartam
5:00 óra
Szintemelkedés
3 m
Szintcsökkenés
3 m
Legmagasabb pont
95 m
Legalacsonyabb pont
95 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp