Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Sziklamászás

Oroszlán-sziklák, sziklamászó hely

Sziklamászás · Budai-hegység · 328 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
  • Mászás a festői fekvésű Nagy-tornyon
    Mászás a festői fekvésű Nagy-tornyon
    Fénykép: Babcsán Gábor
A Budai-hegységben a Hármashatár-hegy széles masszívuma több szép és közkedvelt mászóhelyet rejteget. A Kecske-hegy északi oldalán levő 10-20 méter magas kőfejtő a hazai sportmászás fejlődésének jelentős helyszíne lett - egészen a 10-es fokozatú utakig.

A 400 méter magas Kecske-hegy meredek sziklás-bokros déli oldala - a komor kőfejtővel ellentétben - egy napos-vidám mászóhely. De cseppet sem komolytalan: a jellemzően 5-10 méter magas sziklák ugyan kötél nélküli, boulder mászásra adnak lehetőséget, de elővigyázatosan kell kapaszkodnunk a pompás mészkövön.

Általános jelleg

A hely névadója, az Oroszlán-szikla a népszerű Glück Frigyes erdei sétaút mellett található. A budai hegyvidék egyik kedves, faragott nevezetessége, amelynek a fejét Budapest ostrománál az oroszok lerobbantották, hogy elférjenek a katonai teherautók. Mostanában, hétvégén azért békésebb a környék, pedig az egyik legforgalmasabb kirándulóhely ez a budai erdőkben.

A sétaút felett, a mintegy 100 méter magas hegyoldalon kb. 300 méter szélességben vannak elszórva a sziklák. A legtöbb mászásra alkalmas rész a jobb oldalon koncentrálódik, de a bal szélen, már a sűrű cserjés-erdős részbe ágyazva is akad néhány magas, komoly szikla.

Az Oroszlán-sziklák fő varázsát a szilárd sziklaalakzatok változatos, szemet gyönyörködtető formakincse jelenti. Bohókás kis sziklatornyok, izgalmas falacskák, girbe-gurba felszökések emelkednek a hegyoldalban, a hely pontos kiismeréséhez sokat kell itt mászni. Ám érdemes!

A jobb oldalon közvetlenül a sétaút felett magasodik a Nagy-torony, ami három lépcsőszerű tagolásával 15 méterre emelkedik a fenyők felé. Ez a hely kötélbiztosításos mászásokra is használható, sőt, így biztonságosabb, de az itt vezető mászások jellemzően könnyűek: a 3-4-es fokozatba esnek, és nagyon élvezetesek. A csoport bal oldalán vannak simább és áthajló részek néhány húzós (és magas), 6-7-es nehézségű kihívással.

Tőle balra található a terjedelmes Széles-torony, amelynek magassága (7-8 m) szintén figyelmet kíván. Közvetlenül a Nagy-torony felett egy jól tagolt, 5 méteres felszökés, a Könnyű-torony kínál kellemes csimpaszkodást.

Nagyon szép formakincsű a Platni 6 méter magas sziklatömbje, nagyrészt könnyű mászásokkal (3-5-ös fokozatban). Felette a Fenyőcske-torony karcsú kis erődje magasodik. A hely legigényesebb mászórésze a jobb oldalon lelhető fel: a Nehéz-repedés és a Gaba fala. A repedés kissé áthajló és 6-os nehézségű. Ám ha a fantáziánk jó, e két szép sziklamorzsán órákat is eltölthetünk, különböző problémákat kitalálva-gyakorolva.

A hely legszebb csoportja a jobb oldali részen, kissé a lombok közé bújva a Szfinx három oldalán áthajló és magas (6 m) sziklatornya, valamint a felette levő Amfiteátrum fal oldott fogásaival. Jellemző e mászóhelyre, hogy akadnak itt mászó mozgások az öröm fokozatokban és kőkemény, illetve magas boulder kihívások is.

A mászásra alkalmas sziklák másik csoportja a sziklás hegyoldal bal szélén van, jórészük egy erdős horhosban. Ezek komoly magasságúak, mászásukhoz ajánlott a felső kötélbiztosítás (ami könnyen kivitelezhető a sok fa miatt) . A Gábor halála, a Méhes, a Rejtett-torony, meg a Banán pompás sziklaalakzatok, jellemzően nehéz, azaz 6-7-es, sőt 9-es (Banán) lehetőségekkel. Érdemtelenül elfelejtett kövek ezek, amiről a magasságuk tehet. Közülük a Méhes egy izgalmas, 7 méter magas fal, a hely talán legszebb formakincsével. A Banán névadó alakzata néhány nehéz bouldert kínál a 9-es fokozatig.

Az Oroszlán-sziklák jelenleg érdemtelenül elhanyagolt „boulderes” mászóhely, amelynek az is az oka, hogy még a viszonylag könnyebb mászások is komoly önkontrollt kívánnak kötél nélkül. Pedig a hegyoldalban legalább egy tucat kiváló sziklaalakzat van és számos szép „sziklamorzsa”.  Összességében száznál több, különféle, kisebb-magasabb mászóút található itt, a zömük a 3-7-es fokozat közé esik.  A kő nagyon szilárd, a formakincs ügyeskedést kíván. A déli fekvésű hegyoldal még az enyhébb téli, napsütéses napokon is mászóoázis lehet, mintha leruccannánk egy órára valami „olaszos”, mediterrán helyre.

A szikla gazdag formakincse miatt érdemes csimpaszkodni, ami jó tréning a mászótechnika fejlesztésére. A magasabb kövekhez jól jöhet egy rövid kötél, amivel megoldható az önbiztosítás. Kötél nélkül sok mászás súrolja a szólómászás élményét, ám a kő szilárd, azon nem múlik. Nyáron akkor ideális a helyszín, amikor árnyék vetül a kövekre, egyébként délután már szaharai itt a klíma. A mászás 1-2 órára is élmény, amihez egy kis erdei futás is kapcsolható. 

Története

„Van azonban a budai hegyekben beljebb az erdők sűrűjében nem egy magányos sziklatorony, amelyen bártan gyakorolhatunk, mert semmiben kárt nem teszünk. Ha csak 2-3 méteres is, a legtöbbször éppen a sziklamászó technika legrejtettebb finomságait kell megmászásuknál alkalmaznunk.’’  (Hefty-Vigyázó mászókalauz, 1913.)

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Babcsán Gábor profilképe
Szerző
Babcsán Gábor
frissítve: 2022-05-24

Koordináták

DD
47.542555, 18.989702
DMS
47°32'33.2"N 18°59'22.9"E
UTM
34T 348722 5267417
w3w 
///dolgozat.étkezik.lángol
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,2 km
Időtartam 2:45 óra
Szintemelkedés 404 m
Szintcsökkenés 474 m

Buda északi határában a Hármashatár-hegy tágabb tömbjét járjuk be, ahol a barlangok mélyétől a hegytetők szikláinak kilátópontjáig érdekes és ...

3
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
  • Tartalmak
  • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
  • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp