Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Climbing

Oroszlán-sziklák, sziklamászó hely

Climbing · Budai-hegység · 328 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
  • Mászás a festői fekvésű Nagy-tornyon
    Mászás a festői fekvésű Nagy-tornyon
    Photo: Babcsán Gábor
A Budai-hegységben a Hármashatár-hegy széles masszívuma több szép és közkedvelt mászóhelyet rejteget. A Kecske-hegy északi oldalán levő 10-20 méter magas kőfejtő a hazai sportmászás fejlődésének jelentős helyszíne lett - egészen a 10-es fokozatú utakig.

A 400 méter magas Kecske-hegy meredek sziklás-bokros déli oldala - a komor kőfejtővel ellentétben - egy napos-vidám mászóhely. De cseppet sem komolytalan: a jellemzően 5-10 méter magas sziklák ugyan kötél nélküli, boulder mászásra adnak lehetőséget, de elővigyázatosan kell kapaszkodnunk a pompás mészkövön.

Általános jelleg

A hely névadója, az Oroszlán-szikla a népszerű Glück Frigyes erdei sétaút mellett található. A budai hegyvidék egyik kedves, faragott nevezetessége, amelynek a fejét Budapest ostrománál az oroszok lerobbantották, hogy elférjenek a katonai teherautók. Mostanában, hétvégén azért békésebb a környék, pedig az egyik legforgalmasabb kirándulóhely ez a budai erdőkben.

A sétaút felett, a mintegy 100 méter magas hegyoldalon kb. 300 méter szélességben vannak elszórva a sziklák. A legtöbb mászásra alkalmas rész a jobb oldalon koncentrálódik, de a bal szélen, már a sűrű cserjés-erdős részbe ágyazva is akad néhány magas, komoly szikla.

Az Oroszlán-sziklák fő varázsát a szilárd sziklaalakzatok változatos, szemet gyönyörködtető formakincse jelenti. Bohókás kis sziklatornyok, izgalmas falacskák, girbe-gurba felszökések emelkednek a hegyoldalban, a hely pontos kiismeréséhez sokat kell itt mászni. Ám érdemes!

A jobb oldalon közvetlenül a sétaút felett magasodik a Nagy-torony, ami három lépcsőszerű tagolásával 15 méterre emelkedik a fenyők felé. Ez a hely kötélbiztosításos mászásokra is használható, sőt, így biztonságosabb, de az itt vezető mászások jellemzően könnyűek: a 3-4-es fokozatba esnek, és nagyon élvezetesek. A csoport bal oldalán vannak simább és áthajló részek néhány húzós (és magas), 6-7-es nehézségű kihívással.

Tőle balra található a terjedelmes Széles-torony, amelynek magassága (7-8 m) szintén figyelmet kíván. Közvetlenül a Nagy-torony felett egy jól tagolt, 5 méteres felszökés, a Könnyű-torony kínál kellemes csimpaszkodást.

Nagyon szép formakincsű a Platni 6 méter magas sziklatömbje, nagyrészt könnyű mászásokkal (3-5-ös fokozatban). Felette a Fenyőcske-torony karcsú kis erődje magasodik. A hely legigényesebb mászórésze a jobb oldalon lelhető fel: a Nehéz-repedés és a Gaba fala. A repedés kissé áthajló és 6-os nehézségű. Ám ha a fantáziánk jó, e két szép sziklamorzsán órákat is eltölthetünk, különböző problémákat kitalálva-gyakorolva.

A hely legszebb csoportja a jobb oldali részen, kissé a lombok közé bújva a Szfinx három oldalán áthajló és magas (6 m) sziklatornya, valamint a felette levő Amfiteátrum fal oldott fogásaival. Jellemző e mászóhelyre, hogy akadnak itt mászó mozgások az öröm fokozatokban és kőkemény, illetve magas boulder kihívások is.

A mászásra alkalmas sziklák másik csoportja a sziklás hegyoldal bal szélén van, jórészük egy erdős horhosban. Ezek komoly magasságúak, mászásukhoz ajánlott a felső kötélbiztosítás (ami könnyen kivitelezhető a sok fa miatt) . A Gábor halála, a Méhes, a Rejtett-torony, meg a Banán pompás sziklaalakzatok, jellemzően nehéz, azaz 6-7-es, sőt 9-es (Banán) lehetőségekkel. Érdemtelenül elfelejtett kövek ezek, amiről a magasságuk tehet. Közülük a Méhes egy izgalmas, 7 méter magas fal, a hely talán legszebb formakincsével. A Banán névadó alakzata néhány nehéz bouldert kínál a 9-es fokozatig.

Az Oroszlán-sziklák jelenleg érdemtelenül elhanyagolt „boulderes” mászóhely, amelynek az is az oka, hogy még a viszonylag könnyebb mászások is komoly önkontrollt kívánnak kötél nélkül. Pedig a hegyoldalban legalább egy tucat kiváló sziklaalakzat van és számos szép „sziklamorzsa”.  Összességében száznál több, különféle, kisebb-magasabb mászóút található itt, a zömük a 3-7-es fokozat közé esik.  A kő nagyon szilárd, a formakincs ügyeskedést kíván. A déli fekvésű hegyoldal még az enyhébb téli, napsütéses napokon is mászóoázis lehet, mintha leruccannánk egy órára valami „olaszos”, mediterrán helyre.

A szikla gazdag formakincse miatt érdemes csimpaszkodni, ami jó tréning a mászótechnika fejlesztésére. A magasabb kövekhez jól jöhet egy rövid kötél, amivel megoldható az önbiztosítás. Kötél nélkül sok mászás súrolja a szólómászás élményét, ám a kő szilárd, azon nem múlik. Nyáron akkor ideális a helyszín, amikor árnyék vetül a kövekre, egyébként délután már szaharai itt a klíma. A mászás 1-2 órára is élmény, amihez egy kis erdei futás is kapcsolható. 

Története

„Van azonban a budai hegyekben beljebb az erdők sűrűjében nem egy magányos sziklatorony, amelyen bártan gyakorolhatunk, mert semmiben kárt nem teszünk. Ha csak 2-3 méteres is, a legtöbbször éppen a sziklamászó technika legrejtettebb finomságait kell megmászásuknál alkalmaznunk.’’  (Hefty-Vigyázó mászókalauz, 1913.)

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Gábor Babcsán
Author
Gábor Babcsán
Update: May 24, 2022

Coordinates

DD
47.542555, 18.989702
DMS
47°32'33.2"N 18°59'22.9"E
UTM
34T 348722 5267417
w3w 
///always.held.unfolds
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Budai-hegység
Double-peaking around Hármashatár-hegy
recommended route Difficulty easy Open
Distance 5.6 km
Duration 2:00 h
Ascent 215 m
Descent 215 m

During this trip you can explore two signature peaks of Hármashatár-hegy group. The calcareous grassland at the top of Újlaki-hegy allows for a ...

52
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Budai-hegység
Az Ördög-árok völgye körül
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 12.5 km
Duration 4:00 h
Ascent 404 m
Descent 424 m

Sokszínű körtúra a főváros határai között, a budai hegyek két nagy tömbjét elválasztó völgy körül. Kijut mindenből, ami a Budai-hegységre jellemző: ...

9
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy
Distance 8.6 km
Duration 1:30 h
Ascent 226 m
Descent 226 m

Jellemzően puha, végig jól futható talajviszonyok mentén, belátható terepen vezető terepfutó kör. A változatos növényzet mellett a hangulatot a ...

3
from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Budai-hegység
Oroszlán a kecske előtt
recommended route Difficulty easy Open
Distance 5.7 km
Duration 1:45 h
Ascent 191 m
Descent 191 m

A könnyed túra során lajstromozzuk a főváros budai oldalára nyíló nagyszerű panorámákat: az Árpád-kilátót, a Glück Frigyes út egyes pontjait, a ...

57
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Dunazug-hegyvidék
Lipót-Trail 12
recommended route Difficulty moderate
Distance 11.8 km
Duration 2:30 h
Ascent 350 m
Descent 350 m

Az őszi terepfutó verseny legrövidebb távja.

3
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Dunazug-hegyvidék
Lipót-Trail 30 km
recommended route Difficulty moderate
Distance 30.8 km
Duration 5:25 h
Ascent 1,020 m
Descent 1,020 m

Az őszi terepfutó verseny leghosszabb távja.

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Dunazug-hegyvidék
Lipót-Trail 21
Difficulty moderate
Distance 20.5 km
Duration 3:30 h
Ascent 650 m
Descent 650 m

Az őszi terepfutó verseny közepes távja.

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Budai-hegység
Along Guckler Károly Trail
recommended route Difficulty easy Open
Distance 6.1 km
Duration 2:00 h
Ascent 104 m
Descent 148 m

A wide forest trail (and interactive nature trail) levelling at 370m on the slope of Hármashatár-hegy. It offers a pleasant walk inside the city ...

20
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
  • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp