Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Gerecse 40

· 1 review · Endurance Hike · Gerecse
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Gerecse 50
  Gerecse 50
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 40 35 30 25 20 15 10 5 km Puszta-templom, Baji … teljesítménytúra Bánya-hegy … teljesítménytúra
2022-ben 40. alkalommal rajtol el a Gerecse 50 teljesítménytúra mezőnye! Ez önmagában is óriási teljesítmény, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy egy ünnepi távval teszik még emlékezetesebbé az idei eseményt. A stílusosan 40 km-esre tervezett új útvonal nagy része megegyezik az 50-esével, azzal a különbséggel, hogy Tardos után nem kerüli meg a Gerecse tömbjét, hanem a Bánya-hegyen keresztül "vág át" az Országos Kéktúra felé.
moderate
Distance 40 km
10:00 h
1,170 m
1,170 m
511 m
144 m

A Gerecse a hazai középhegységek közül általánosságban nem tartozik a turisták legkedveltebb célpontjai közé, mégis bővelkedik látnivalóban. Akik jártak már ezen a vidéken, vagy a több ezer résztvevő egyikeként végiggyalogolták a Gerecse Teljesítménytúrák valamelyik távját, személyesen is megismerkedhettek a hegység által rejtegetett sok szépséggel.

Az egykori „kormány-vadászterületen” ma is nagy kiterjedésű, zavartalan erdőségeket, megannyi természeti és kulturális látnivalót találunk. Számos növény- és állatritkaság, gyönyörű fekvésű falu és az évszázadok óta a magyarsággal együtt élő szlovákok és németek pezsgő kulturális élete varázsolja színessé a területet. 

Ezen az egyszeri, 40 km-es útvonalon végighaladva is teljes képet kapunk a hegység látnivalóiról, a túra végén pedig a Tatabánya felett magasodó Turul madár alatt elhaladva már biztosak lehetünk abban, hogy a Gerecse belopta magát a szívünkbe…

Az útvonal természetesen bármikor, nem csak a teljesítménytúra napján legyalogolható. A Gerecse 50 távjaira nevezni a hivatalos honlapon tudsz, ahol további információkat is találsz. Helyszíni nevezésre nincs lehetőség.

Időpont: 2022. április 23, szombat

Rajt/Cél: Tatabánya, Szent Borbála tér 1. előtti területen a túraközpontban. A téren ingyenes mobil WC-k állnak a túrázók rendelkezésre. A tér területe tágas, parkosított, így vonzáskörzete ideális a várakozó és/vagy a beérkező túrázóknak.

Indítás: 06:00-8:00

Szintidő: 10 óra

Létszámlimit: 1040 fő

Ellenőrzőpontok (5):

 • Puszta-templom, Baji vadászház
 • Bánya-hegy
 • Kisrét
 • Autópálya-híd
 • Turul
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: February 24, 2022
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
511 m
Lowest point
144 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • A Gerecse 50 teljesítménytúra napján szigorúan tilos kerékpárral vagy kutyával túrázni balesetveszély és az „állatkínzás” eshetősége miatt, hiszen ekkora tömegben csak pórázon és szájkosárral vezethetők az állatok, hosszú órákon át.
 • Ez nagyon hosszú táv. Ha úgy érzed, hogy nem bírod, vagy sérülés miatt fel kell adnod, lehetőséged van rá az alábbi kiszállási pontoknál: Tardoson, Pusztamaróton, Héregen a műúton; Vértestolna felett a grátisz állomásnál; Koldusszállásnál; majd az autópálya hídjánál és a Turulnál.
 • Tömegközlekedéssel Tardos, Héreg és a vértestolnai út hagyható el.

Tips and hints

A Gerecse teljesítménytúra többi távja:

Gerecse 50

Gerecse 30

Gerecse 20

Gerecse 10

Start

Tatabánya, Szent Borbála tér (152 m)
Coordinates:
DD
47.582809, 18.399309
DMS
47°34'58.1"N 18°23'57.5"E
UTM
34T 304447 5273210
w3w 

Destination

Tatabánya, Szent Borbála tér

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Rajtból a Komáromi úton indulunk északnak.
 • Mintegy 1,5 km után jobbra fordulunk a Kós Károly utcába, de nem követjük az utca vonalát, hanem egyenesen, a házak közt megyünk tovább. 
 • Aluljáróban keresztezzük az 1-es utat és az M1-es autópályát.
 • Balra, a Szőlőhegy utcában folytatjuk utunkat, a Szanatóriumi útig.
 • Az út túloldalán jobbra, a fák közt haladunk tovább a János-forrásig.
 • Innen a P● jelzést kövessük.
 • Hamarosan egy rövid szakaszon együtt haladunk a P+ jelzéssel, innentől ez utóbbit kövessük.
 • Becsatlakozik a P sáv, a bal oldali ágát kövessük, a vaskapu felé.
 • A Szende-barlang után balra a S jelzésre térünk, északnak.
 • A Szent Péter plébániatemplomnál visszafordulunk a P sávra, a Baji vadászház irányába.
 • Egészen a vértestolnai műútig ezt a jelzést követjük. Az úton átkelve a szemközti, sorompó után kezdődő P+-on megyünk a mészégető bánya felé, majd a Gorba-tetőn keresztül az Alkotmány utcán érkezünk Tardosra, a Templom térre.
 • K+-et követve hagyjuk el a települést.
 • A turistaút-elágazásban jobbra a Z jelzést kövessük a Bánya-hegyre.
 • Lefelé már a K jelzésen megyünk, majd ezt a jelzést követjük egészen Koldusszállásig.
 • A ellenőrzőponttól a S sávot, majd a Kisréti vadászház romjától a S◼-et követjük. 
 • Az autópálya hídnál S+-re térünk.
 • A Turultól a P sáv vezet vissza a Komáromi utcához, amin balra kanyarodva hamarosan célba érünk Tatabányán. 

A túra részletes leírása

Túránkat a tatabányai Szent Borbála térről kezdjük. A térről a Komáromi utca mentén észak felé elindulva a megyei könyvtárnál elérjük a P● jelzést, amelyet egyenesen továbbkövetve átsétálunk Tatabánya központi részein. A lakónegyedek után az autópálya alatt átbújva előbb hétvégi kiskertes, aztán erdős területre jutunk, ahonnan kisvártatva megérkezünk a János-forrás kiépített pihenőhelyéhez. 

Innen emelkedni kezd az utunk, míg közben előbb P● jelzésen, majd balra térve a P+ jelzésen, végül a P jelzésre váltva haladunk. Az elhúzódó emelkedő végén érkezünk meg a hegytetőre, ahol a különféle túraútvonalak szétágaznak. Negyven kilométeres túránk itt balra, a S jelzésre vált, hogy kellemes erdőségeken át egészen a baji vadászház közelébe kalauzoljon bennünket, amelyet a Pusztatemplom (Péter templom) pihenőpadjainál találunk (1. ellenőrzőpont).

Túránkat itt jobbra tartva, a P jelzésen folytatjuk, hogy aztán a baji vadászház mellett elhaladva Tardost vegyük célba. A közút mellé leérve hamarosan elérünk az aszfaltúthoz. Azt keresztezve az úttest túloldalán a sorompónál térünk vissza az erdőbe, és a P+ jelzést követjük. A kőfejtő után rövid kaptató következik, majd a tetőre felérve könnyed kilométerek következnek. A Gorba-tető északi felén egyre meredekebb ösvényen közelítjük meg Tardos települést. Hangulatos kis utcában érjük el a község központjában a Kemencés vendéglőt. Itt jobbra fordulva a Z és a K+ jelzéseket követve hagyjuk el Tardost. Amikor a két jelzés elválik, mi a Z-t követjük, és egy időre búcsút intünk az ötvenes távon indulóknak. Felkapaszkodunk a Bánya-hegyre, ahol a 2. ellenőrzőpont vár minket, a K és Z jelzés találkozásánál. Innen becsatlakozunk az Országos Kéktúra K jelzésébe, ami egyben ismét az 50-es táv útvonala. A kéken hullámozva ereszkedünk egészen Koldusszállásig. Még a vadászház előtt 100 méterrel élesen visszafelé kanyarodunk, hogy a S jelzésre térve folyassuk utunkat. Nemsokára a kisréti vadászház romjai mellett elhaladva (3. ellenőrzőpont) éles szögben balra fordulunk, és a S◼ jelzésen folytatjuk utunkat. Az autópálya egyre erősödő hangját hallva hamarosan megérkezünk a Turulhoz felvezető betonútra (4. ellenőrzőpont). Ezen jobbra fordulva – immár a S+ jelzésű útvonalon – jutunk fel az emblematikus Turul-szoborhoz (5. ellenőrzőpont).

Ha kigyönyörködtük magunkat a panorámában, a P jelzést követve egy szerpentines lépcsősoron át ereszkedünk le Tatabányára, ahol hamarosan becsatlakozik a már ismert P● jelzés. Itt balra fordulva a már korábbról ismert útvonalon átsétálunk a végponthoz, a közeli Szent Borbála térre.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A kezdőpontra vonattal érdemes utazni, mert Tatabánya vasútállomása alig pár száz méterre van tőle.

Aki a teljesítménytúrára érkezik, és előző este nem foglal szállást magának a városban, érkezzen jóval a rajt előtt, hogy a vonatok esetleges késése miatt ne maradjon le az indulásról!

Getting there

 • Hogy a vasútállomástól eljussunk a kezdőpontig, nyugat-északnyugati irányban kell sétálnunk a Mozdony, majd Álmos vezér utcán. A Komáromi utcán jobbra fordulva hamarosan elérjük a Szent Borbála teret (kb. 600 m).

Parking

 • Ingyenes és fizetős parkolási lehetőség van az utak mentén, a környező lakótelepeken, a vasútállomás mellett, valamint a közeli áruházak nagy kapacitású területein, de csak korlázozott számban. Ha a teljesítménytúra napján helyet akarunk találni, nagyon korán célszerű érkeznünk.

Coordinates

DD
47.582809, 18.399309
DMS
47°34'58.1"N 18°23'57.5"E
UTM
34T 304447 5273210
w3w 
///reflect.hips.balance
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

A Magyar Természetjáró Szövetség Gerecse 50 turistatérképe

Equipment

 • Nagyon alaposan bejáratott bakancs (soha ne indulj hosszabb távra az újonnan vásárolt túracipőben!)
 • Hatékony védekezés a szúnyogok és kullancsok ellen
 • Hideg időben esőkabát és melegebb ruhák
 • Aki nagyon izzad, hozzon magával másik felsőt, hogy menet közben cserélgetni tudja a kettőt! Vizes ruhában könnyebb megfázni.
 • Tartalék folyadék és táplálék, hogy az ellenőrző pontok között is tudj töltekezni. Ételt csak módjával vigyünk magunkkal, italunk pedig kizárólag víz legyen! Jól jöhet néhány alma is. A teljesítménytúra alatt négy szendvicsnél nem ajánlott többet sem enni, sem cipelni.
 • Erős napsütés esetén kalap, napkrém használata javasolt.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Ákos Kovács
May 02, 2022 · Community
Misztikus ködben és nagy sárban teljesítve.
Show more
When did you do this route? April 23, 2022

Photos from others


Reviews
Difficulty
moderate
Distance
40 km
Duration
10:00 h
Ascent
1,170 m
Descent
1,170 m
Highest point
511 m
Lowest point
144 m
Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna 'Healthy climate' Insider tip

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp