Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Endurance Hike

Gerecse 10

· 3 reviews · Endurance Hike · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • GERECSE 10
  / GERECSE 10
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / GERECSE 10
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 János-forrás ellenőrzőpont - Gerecse teljesítménytúra Kisrét ellenőrzőpont - Gerecse teljesítménytúra

A Gerecse teljesítménytúrák legrövidebb szakasza. A közel 12 km-es útvonal teljes nyomvonalát speciális zöld ponttal jelölik. Ezen rendezik meg minden év áprilisának harmadik szombatján a népszerű Gerecse teljesítménytúrát.

open
easy
11.7 km
4:00 h
390 m
390 m

A Gerecse a hazai középhegységek közül általánosságban nem tartozik a turisták legkedveltebb célpontjai közé, mégis bővelkedik látnivalóban. Akik jártak már ezen a vidéken, vagy a több ezer résztvevő egyikeként végiggyalogolták a Gerecse Teljesítménytúrák valamelyik távját, személyesen is megismerkedhettek a hegység által rejtegetett sok szépséggel.

Az egykori „kormány-vadászterületen” ma is nagy kiterjedésű, zavartalan erdőségeket, megannyi természeti és kulturális látnivalót találunk. Számos növény- és állatritkaság, gyönyörű fekvésű falu, és az évszázadok óta a magyarsággal együtt élő szlovákok és németek pezsgő kulturális élete varázsolja színessé a területet. 

Ez a túra napjaink legnépszerűbb, legnagyobb létszámot megmozgató hazai túraeseményének legrövidebb útvonala, amely Tatabányáról indulva a dimbes-dombos tájon keresztül tér vissza a kiindulópontra. 

Az útvonal természetesen bármikor, nem csak a teljesítménytúra napján legyalogolható. 

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
439 m
Lowest point
144 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

A Gerecse teljesítménytúra napján szigorúan tilos kerékpárral és kutyával túrázni balesetveszély és az „állatkínzás” eshetősége miatt, hiszen ekkora tömegben csak pórázon és szájkosárral vezethetők az állatok, órákon át.

Equipment

 • Nagyon alaposan bejáratott bakancs (soha ne indulj hosszabb távra az újonnan vásárolt túracipőben!)
 • Hatékony védekezés a szúnyogok és kullancsok ellen
 • Hideg időben esőkabát és melegebb ruhák
 • Aki nagyon izzad, hozzon magával másik felsőt, hogy menet közben cserélgetni tudja a kettőt! Vizes ruhában könnyebb megfázni.
 • Tartalék folyadék és táplálék, hogy az ellenőrző pontok között is tudj töltekezni. Ételt csak módjával vigyünk magunkkal, italunk pedig kizárólag víz legyen! Jól jöhet néhány alma is. A teljesítménytúra alatt négy szendvicsnél nem ajánlott többet sem enni, sem cipelni.
 • Erős napsütés esetén kalap, napkrém használata javasolt.

Tips, hints and links

A többi Gerecse teljesítménytúra

Start

Tatabánya, Szent Borbála tér (152 m)
Coordinates:
Geographic
47.582809, 18.399309
UTM
34T 304447 5273210

Destination

Tatabánya, Szent Borbála tér

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Alapvetően végig a speciális zöld pont jelzéseket kövessük, hiszen ez a teljes táv folyamán egységesen végigkalauzol bennünket!

A túra részletes leírása

Túránkat a platánfákkal övezett Szent Borbála tér nyugati sarkától kezdjük. Először átkelünk a zebrákon, majd balra, a belváros felé fordulva a P● jelzés mentén átsétálunk Tatabánya központi részein. A lakónegyedek után az autópálya alatt átbújva előbb hétvégi kiskertes, aztán erdős területre jutunk, ahonnan kisvártatva megérkezünk a János-forrás kiépített pihenőhelyéhez. (Ez a Gerecse 10 tt 1. ellenőrző állomása.)

Innen emelkedővé válik az utunk, miközben a P● jelzésen, majd balra térve a P+ jelzésen, végül a P jelzésre váltva haladunk. Az elhúzódó emelkedő végén érkezünk meg a Halyagos tetejére, ahol a különféle túraútvonalak szétágaznak.

Túránk itt jobbra fordul, és a S jelzés mentén egy széles, lejtős szekérúton ereszkedik a Kisréti vadászház romjainál lévő útelágazásig. (Ez a  Gerecse 10 tt 2. ellenőrző állomása) A romos ház előtt pár tíz méterrel a P+ jelzésre térünk, amit hamarosan a P jelzésre vált túránk útvonala. Ezután enyhe, ám hosszan elnyúló emelkedést követően érkezünk fel az emblematikus Turul-szoborhoz. (Ahol a Gerecse 10 tt utolsó, 3. ellenőrző állomását találjuk.)

Ha kigyönyörködtük magunkat a panorámában, továbbra is a P jelzést követve egy szerpentines lépcsősoron át ereszkedünk le Tatabányára, ahol hamarosan becsatlakozunk a P● jelzésbe. Ezen balra fordulva a már korábbról ismert útvonalon átsétálunk a pár száz méterre található Szent Borbála térre.

 Az IVV (Nemzetközi Népsport Szövetség) útvonal jelzés ajánlatának megfelelően a Gerecse 10 teljes útvonalán egységesen zöld pont jelzés segíti a természetjárókat.

Public transport

Public transport friendly

 • A kezdőpontra vonattal érdemes utazni, mert Tatabánya vasútállomása alig pár száz méterre van tőle.

Aki a teljesítménytúrára érkezik, és előző este nem foglal szállást magának a városban, érkezzen jóval a rajt előtt, hogy a vonatok esetleges késése miatt ne maradjon le az indulásról!

Getting there

 • Hogy a vasútállomástól eljussunk a kezdőpontig, nyugat-északnyugati irányban kell sétálnunk a Mozdony, majd Álmos vezér utcán. A Komáromi utcán jobbra fordulva hamarosan elérjük a Szent Borbála teret (kb. 600 m).

Parking

 • Ingyenes és fizetős parkolási lehetőség van az utak mentén, a környező lakótelepeken, a vasútállomás mellett, valamint a közeli áruházak nagy kapacitású területein, de csak korlázozott számban. Ha a teljesítménytúra napján helyet akarunk találni, nagyon korán célszerű érkeznünk.
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Gerecse turistatérkép (Cartographia)

Similar tours nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

4.3
(3)
Kitti F.
April 21, 2019 · Community
2019. április 21.
Photo: Kitti F., Közösség
Jozsef Girbicz
March 24, 2019 · Community
Szép lenne, de a magyar a túra útvonal mellett rakja le a szemetet Ez sajnos sokat levon az értékéből
show more
Turul
Photo: Jozsef Girbicz, Közösség

Photos of others


Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
11.7 km
Duration
4:00 h
Ascent
390 m
Descent
390 m
Public transport friendly Loop Scenic Cultural/historical value Botanical highlights Faunistic highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.