Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Szent Péter-körtemplom romja, Baj

Ruin · Nyugati-Gerecse · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Szent Péter-körtemplom romja (Baj)
  / A Szent Péter-körtemplom romja (Baj)
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
Az egykori Kovácsi falu Árpád-kori plébániatemplomának romjait a Gerecse erdővel benőtt nyugati hegyhátán találjuk. A bükkfák árnyékában rejtőző, mintegy nyolcász éves rom és környéke ma népszerű, könnyen megközelíthető pihenőhely.

A Nyugati-Gerecse legmagasabb hegye, az Öreg-Kovács nyugati oldalában áll az erdőben az egykori körtemplom maradványa. Kovácsi falu elhelyezkedésére csak 14. századi iratokból lehet következtetni, ennél pontosabb ismereteink nincsenek, mint ahogy szintén csak a régi iratokból tudjuk, hogy a közelben létezett egy Haláp nevű falu is ugyanebben a korban.

18. századi iratok Kovácsit már csak mint pusztát említik, egy 1811-ben készített térképen a templomot „Kovátsi puszta templom” felirattal jelölik a Baj, Agostyán és Tardos által határolt területen. Még a 19. század végén is találunk feljegyzéseket a baji erdőben található, kör alakú romról, de a 20. századra teljesen feledésbe merült, a maradványokat pedig benőtte az erdő. Végül 1993-ban, régészeti módszerekkel fedezték fel újra a templomot a hozzá tartozó temetővel együtt, valamint feltártak egy, a késő középkorban épített nemesi udvarházat és melléképületeit is. 

A fellelt romok alapján a templom építése a 12-13. századra tehető. Erre utal az Árpád-korra jellemző, megmunkálatlan kövekből felépített rotunda, a zsindelyes tető, a résablakok a falon, az 5-7 méter átmérőjű belső tér, az 1 méter vastag falak és a keletre tájolt szentély. Érdekesség, hogy a romnál tardosi vörös mészkő darabjai is előkerültek.

Az eredetileg 10 méter magas körtemplom belsejét freskók díszítették. Az 1530-as években oldalához osszáriumot, azaz csonttárat építettek, ahova a rég elhunytak maradványait tették át, amikor már nem volt elég hely a temetőben. A 13. és 16. század között a közeli nemesi udvarház lakóit keresztelték meg, illetve temették el itt.

Az építése idején, azaz a középkorban a falusi templomok kisméretűek voltak, hiszen a falvakban nem laktak többen 30-50 főnél. A rotundák egyik funkciója - a vallásin túl - az volt, hogy a falu teljes lakosságát befogadják tűzvész vagy katonai fenyegetés esetén. A templomot nagy valószínűséggel a törökök pusztították el az 1500-as évek végén a faluval egyetemben.

Ma a tatai Kuny Domonkos Múzeum munkatársai által konzervált körtemplom alapfalait láthatjuk a helyszínen, benne a kereszttel jelölt szentély helyét. Mellette padok, asztalok adnak a turistáknak lehetőséget az évszázados múlton való töprengésre és a jól megérdemelt pihenésre egyaránt.

 

A szerző tippje :

Az agostyáni ökofaluban a történeti ökológiai program keretében felépítették a templom mását, valamint a középkori település több épületét. Itt különleges szakvezetés keretében ismerhetjük meg egy középkori falu életét és ökológiai tudását.

Open from

open today
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Sunday00:00–24:00

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Updated: February 22, 2021

Public transport

 • A Tatáról induló busszal a végállomásig, Baj, borkóstoló állomásig utazzunk. 

Getting there

 • A buszmegállóból a Vincellér utcán keresztül jutunk el a baji kálváriáig, ahol becsatlakozunk a S, illetve a Szent Jakab-út kagyló-jelzésébe. A kálvária tetejétől már csak 100 méter a templomrom (3 km). 
 • A baji templom mellől a S jelzésen induljunk el a szőlőhegyen keresztül a kálváriáig. A tetejétől egy percre találjuk a romot (4 km).

Parking

 • Parkolni Baj központjában érdemes, a templom körül több parkolót is találunk.

Coordinates

DD
47.644541, 18.409519
DMS
47°38'40.3"N 18°24'34.3"E
UTM
34T 305443 5280045
w3w 
///celebrating.brain.metals
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Szent Péter-körtemplom romja, Baj

Öreg-Kovács-hegy
 Baj

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp