Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Viewpoint

Bárnai Nagy-kő

Viewpoint · Medvesvidék · 519 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Hajnal a bárnai Nagy-kő csúcsán
  Hajnal a bárnai Nagy-kő csúcsán
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
A Medves-vidék hatalmas bazaltlepényét körülbástyázó vulkáni kúpok egyike, a döbbenetes tömegű bárnai Nagy-kő lényegében egy élesen elkülönült sziklatű a hegykazalban. Tetején állva lélegzetelállító a panoráma, a felsebzett, nyers kőzet pedig szokatlan formavilágától izgalmas.

Bazaltszirt a hegyek szorításában

A kárpát-medencei táj andezit kőzetű tűzhányói elsősorban a hegykeret és a medencevidék peremén sorakoznak, ám „hátországukban" egy teljesen más karakterű vulkáni terep rejtőzik: a Medves-vidék. A szétterült bazaltot hatalmas fennsík, míg a kőzet merész formakincsét hegyes sziklaormok képviselik. Utóbbiak egyike a bárnai Nagy-kő is, melynek bányászat által felsebzett szirtje komoran strázsál a lágyan hullámzó erdőtáj fölött. 

Az 520 méter magas sziklafelszökésről nyíló kilátás magában foglalja Észak-Magyarország domb- és hegyvidékének jelentős részét, hiszen a Börzsönytől az Aggteleki-karsztig nyújtózik a látóhatár. Markánsan emelkedik ki a Mátra teljes gerince, a Vajdavár-vidék bércei fölé a Bükk fennsíkja domborul - utóbbitól balra, az alacsony Gömöri-erdőhát mögött már Szlovákia hegyei derengenek. Északi szomszédunk bérceit és a Medves-fennsíkot a másik irányban, Bárna hátterében is láthatjuk. Kitett, magas pontról szemlélhetjük a tágas panorámát, amit az élénk domborzatú táj kifejezetten részletgazdaggá tesz.

Bánya a csúcson

Maga a szikla taréjként töri át a hegytetőt, ami leginkább az erdős oldal felől szembetűnő. A hegy meredek lejtőit „oszlopként" támasztja meg a bazalt, amely egy kürtőkitöltés maradványa: a láva a felszínre vezető hasadékban szilárdult meg. Ezután az erózió végezte a dolgát, és évmilliók kitartó munkájával lepusztította a puhább, üledékes rétegeket a kemény, ellenálló bazalttest környezetéből.

A Medves és környezetének vulkanizmusa mintegy 5,3 millió éve kezdődött, és 2 millió éve ért véget. Az elvékonyodott kérgen áttört, viszonylag kis mélységből érkezett, ezért forró és híg bazaltláva eleinte csak pontszerűen lyuggatta a felszínt - ennek az időszaknak a lenyomatai a Salgótarjánt övező sziklás csúcsok (pl. Pécs-kő, Szilvás-kő, Boszorkány-kő stb.). Egy későbbi periódusban a bazaltláva nagyobb tömegben szétterülve kialakította a mai Medves-fennsík tömegét.

A bárnai Nagy-kő testéből mintha kiharaptak volna egy darabot. A teraszszerű párkány és a jókora fal bányászat eredményeként jött létre, hiszen a környékbeli bazalt keresett útépítőkő volt egy időben. A kőfejtők a rétegpados formában elvált (köríves rajzolatú) kőzetet termelték ki, a lassú hűlése miatt oszlopossá merevedett változat nem volt ilyen kelendő.

A Nagy-kő meglátogatása után érdemes átsétálni a közeli Kis-kőre is, ami merőben más perspektívát és geológiai élményt kínál.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: July 21, 2021

Public transport

 • A Bárna, bolt buszmegálló a nagy-kői túra ideális kiindulópontja.

Getting there

 • A bárnai buszmegállótól a K jelzésen, majd az abból jobbra kiágazó K▲ jelzésen kereshetjük fel a Nagy-kőt (1,9 km, 212 m szintemelkedés).

Parking

 • Parkolni Bárna központjában, a kocsma közelében érdemes.

Coordinates

DD
48.093244, 19.951912
DMS
48°05'35.7"N 19°57'06.9"E
UTM
34U 421958 5327195
w3w 
///floodplain.ogles.erasable
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty moderate Open
Distance 13.1 km
Duration 3:00 h
Ascent 393 m
Descent 393 m

A Medves-vidék szélén található Nagy-kőre annak szenzációs, civilizációmentes panorámájáért kapaszkodunk fel, a szomszédos Kis-kőre pedig azért, ...

5
from Ferenc Szigeti,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp