Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Bárnai Nagy-kő

Kilátóhely · Medvesvidék · 519 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Hajnal a bárnai Nagy-kő csúcsán
  Hajnal a bárnai Nagy-kő csúcsán
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Medves-vidék hatalmas bazaltlepényét körülbástyázó vulkáni kúpok egyike, a döbbenetes tömegű bárnai Nagy-kő lényegében egy élesen elkülönült sziklatű a hegykazalban. Tetején állva lélegzetelállító a panoráma, a felsebzett, nyers kőzet pedig szokatlan formavilágától izgalmas.

Bazaltszirt a hegyek szorításában

A kárpát-medencei táj andezit kőzetű tűzhányói elsősorban a hegykeret és a medencevidék peremén sorakoznak, ám „hátországukban" egy teljesen más karakterű vulkáni terep rejtőzik: a Medves-vidék. A szétterült bazaltot hatalmas fennsík, míg a kőzet merész formakincsét hegyes sziklaormok képviselik. Utóbbiak egyike a bárnai Nagy-kő is, melynek bányászat által felsebzett szirtje komoran strázsál a lágyan hullámzó erdőtáj fölött. 

Az 520 méter magas sziklafelszökésről nyíló kilátás magában foglalja Észak-Magyarország domb- és hegyvidékének jelentős részét, hiszen a Börzsönytől az Aggteleki-karsztig nyújtózik a látóhatár. Markánsan emelkedik ki a Mátra teljes gerince, a Vajdavár-vidék bércei fölé a Bükk fennsíkja domborul - utóbbitól balra, az alacsony Gömöri-erdőhát mögött már Szlovákia hegyei derengenek. Északi szomszédunk bérceit és a Medves-fennsíkot a másik irányban, Bárna hátterében is láthatjuk. Kitett, magas pontról szemlélhetjük a tágas panorámát, amit az élénk domborzatú táj kifejezetten részletgazdaggá tesz.

Bánya a csúcson

Maga a szikla taréjként töri át a hegytetőt, ami leginkább az erdős oldal felől szembetűnő. A hegy meredek lejtőit „oszlopként" támasztja meg a bazalt, amely egy kürtőkitöltés maradványa: a láva a felszínre vezető hasadékban szilárdult meg. Ezután az erózió végezte a dolgát, és évmilliók kitartó munkájával lepusztította a puhább, üledékes rétegeket a kemény, ellenálló bazalttest környezetéből.

A Medves és környezetének vulkanizmusa mintegy 5,3 millió éve kezdődött, és 2 millió éve ért véget. Az elvékonyodott kérgen áttört, viszonylag kis mélységből érkezett, ezért forró és híg bazaltláva eleinte csak pontszerűen lyuggatta a felszínt - ennek az időszaknak a lenyomatai a Salgótarjánt övező sziklás csúcsok (pl. Pécs-kő, Szilvás-kő, Boszorkány-kő stb.). Egy későbbi periódusban a bazaltláva nagyobb tömegben szétterülve kialakította a mai Medves-fennsík tömegét.

A bárnai Nagy-kő testéből mintha kiharaptak volna egy darabot. A teraszszerű párkány és a jókora fal bányászat eredményeként jött létre, hiszen a környékbeli bazalt keresett útépítőkő volt egy időben. A kőfejtők a rétegpados formában elvált (köríves rajzolatú) kőzetet termelték ki, a lassú hűlése miatt oszlopossá merevedett változat nem volt ilyen kelendő.

A Nagy-kő meglátogatása után érdemes átsétálni a közeli Kis-kőre is, ami merőben más perspektívát és geológiai élményt kínál.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-07-21

Tömegközlekedéssel

 • A Bárna, bolt buszmegálló a nagy-kői túra ideális kiindulópontja.

Megközelítés

 • A bárnai buszmegállótól a K jelzésen, majd az abból jobbra kiágazó K▲ jelzésen kereshetjük fel a Nagy-kőt (1,9 km, 212 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni Bárna központjában, a kocsma közelében érdemes.

Koordináták

DD
48.093244, 19.951912
DMS
48°05'35.7"N 19°57'06.9"E
UTM
34U 421958 5327195
w3w 
///lépcsős.ámulat.sztárok
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 13,1 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 393 m
Szintcsökkenés 393 m

A Medves-vidék szélén található Nagy-kőre annak szenzációs, civilizációmentes panorámájáért kapaszkodunk fel, a szomszédos Kis-kőre pedig azért, ...

5
Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp