Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Geotope

Noé szőlője

Geotope · Medvesvidék · 207 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Istenmezeje történelmi végének látképe
  Istenmezeje történelmi végének látképe
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A Vajdavár-vidék homokkőidomainak izgalmas, nagyszabású megjelenése az Istenmezeje oldalában emelkedő Noé szőlője, amely elhelyezkedése okán bárki számára könnyen elérhető. Geológiai csemege és kilátóhely, de sziklakápolnája miatt kulturális érdekesség is egyben.

A szikla

A túrázók általában jól ismerik az andezit komor tornyait az Északi-középhegység vulkáni terepeiről, a bazalt fekete kőhalmait a Balaton-felvidék tanúhegyeiről, a mészkő és a dolomit fehér sziklapadjait vagy éles szirtjeit a Dunántúl hegyeiből, esetleg a Bükk fennsíkjáról. Ám kevésbé tudott, hogy a homokkő barnás, finoman ívelt idomait is fellelhetjük hazánkban, méghozzá nem is kis területen: a Mátrától északra, a Medves platójától keletre eső, egészen a szlovák határig nyújtózó térségben e porló kőzet dominál. Jelenléte a Vajdavár-vidék, a Felső-Tarnai-dombság és a Gömöri-erdőhát terepein egyaránt megmutatkozik a domborzat aprólékos tagoltságában, illetve az elszórtan elő-előtűnő karakteres, hatalmas sziklatestekben is.

A tájhatárt jelölő Tarna-völgyben, Istenmezeje háztetői fölött ferde szikla bontakozik ki az erdőből - roppant méretű, zord díszlet egy mellékvölgy torkolatánál, idegen test a házak és a szelíd lejtők közegében. Tetejéről beláthatjuk a hosszan elnyújtózó Istenmezejét és egy szeletet a Tarna völgyéből, amit e ponton a csatlakozó patakok kiszélesítettek - helyet biztosítva a településnek. A hozzávetőleg 500 m hosszú, 50-60 m magasságú, kopár homokkőmonstrum tövében ráccsal lezárt üreg, egykori sziklakápolna tátong.

Kb. 20-23 millió éve, egy sekély tengeröbölben a betorkolló folyók hordalékából rakódott le a környéken elterjedt homokkő (erre utal a rétegsor neve is, a pétervásárai homokkő formáció). A homokot kőzetté válása során az elhalt mészvázas állatok fosszíliáiból kivált anyagok cementálták kemény homokkővé, majd később az erózió csomagolta ki puhább, gyorsabban pusztuló, márgás-agyagos környezetéből. A lágy ívű falból kiálló gumók („cipók") pedig ellenállóbbnak bizonyultak szomszédságuknál, mivel több meszes kötőanyag halmozódott fel bennük. (Ezt elhelyezkedésüknek köszönhetik: a durvaszemcsés rétegek és a törések találkozásánál volt a legerőteljesebb a cementáció.) A sziklafelszínből kiálló párkányok, tarajok és bordák különleges megjelenést kölcsönöznek a homokkőnek, amit az is jelez, hogy a kőzetnek létezik saját, a térséghez (Palócföldhöz) kötődő elnevezése: apoka.

Kegyhely és legendák

A szikla aljában tátongó üreg egy nagyobb cipó kihullása után keletkezett lyuk mesterséges továbbmélyítésével keletkezhetett, és a 18. században Szent László tiszteletére felszentelt sziklakápolnaként kezdték használni, elé pedig fatemplomot építettek. Utóbbit végül a 19. század közepén számolták fel. A helyi hagyomány szerint hajdanán remete is lakta a „barlangot", és teknővájó cigányok, majd a II. világháború idején istenmezejei családok is rejtőztek benne.

A falu viszonylag szigorú domborzati- és talajviszonyai miatt sosem volt szőlőtermő vidék, így a Noé szőlőjének nevét ihlető történetekben a fantázia jelenik meg csupán. A legendák szerint egy várandós asszony vagy egy koldus, egy másik verzió szerint Jézus és Péter apostol erre járva hiába kértek szőlőt a helyiektől. Ezen felbőszülve bosszúból megátkozták a szőlőszedőket, a tőkék ezért kővé váltak. Egy eltérő elbeszélés szerint egy édesanya érkezett Noéhoz, a földesúrhoz, hogy szőlőt vigyen beteg leányának. Noé csak három egészséges gyerekért adott volna, de az asszony ellenállt, ezért a földesúr elzavarta és meg is korbácsolta őt. Az özvegy erre elátkozta Noét, aki hatalmas vihar és lángok közepette kővé vált a tőkéjével együtt. Az elnevezés második felét tehát a szikla gumós, bordás felszíne sugallhatta.

A sziklaformáció tövében információs táblák mutatják be a kőzet geológiai jellemzőit és a helyszín történelmét, a hátán pedig Jézus-szobor, kereszt és zászlók is állnak.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: April 26, 2022

Public transport

 • Az Istenmezeje, központ buszmegálló található a szikla közelében.

Getting there

 • A buszmegállótól és a faluközpontból a főút, azaz a Béke út mentén kell 500 m-t sétálnunk a sziklával párhuzamosan, hogy elérjük a sziklakápolnát.

Parking

 • A Béke út mentén, a sziklakápolna előtt nem sokkal, a kiállított tűzoltókocsinál egy autó le tud parkolni, de érdemes inkább a faluközpontban vagy az ABC előtt parkolni, ahol több a hely.

Coordinates

DD
48.086275, 20.049550
DMS
48°05'10.6"N 20°02'58.4"E
UTM
34U 429219 5326326
w3w 
///superiority.slurps.composed
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Medves-fennsík
Geológiai csodák nyomában Istenmezején
recommended route Difficulty easy
Distance 17.2 km
Duration 4:50 h
Ascent 296 m
Descent 296 m

A Tarna patak mentén elterülő falu, Istenmezeje üledékes kőzetkibukkanása meghökkentő, izgalmas látványt nyújt. A település felett húzódó gerincre ...

1
from Kravalik Zsuzsa, Gulyás Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Vajdavár-dombvidék
Noé szőlőjétől az apostolok templomáig
recommended route Difficulty easy Open
Distance 12.4 km
Duration 4:00 h
Ascent 261 m
Descent 273 m

Klasszikus erdei kiránduláson fedezzük fel a Vajdavár-vidék elhagyatott erdőségét, de megpillanthatjuk a hegység kiépített, vendégváróra formált ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Noé szőlője

 Istenmezeje

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp