Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Geotope

Kazári badland (riolittufa-formáció)

· 1 review · Geotope · Medvesvidék · 292 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A kazári badland felárkolt riolittufája
  A kazári badland felárkolt riolittufája
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
A Kazárhoz közeli riolittufa-formáció a megjelenésével bárki érdeklődését felkelti, és annyira elüt a környezetétől, hogy azonnal számos kérdést szül. Mintha egy hatalmas gereblye szántotta volna végig a sárgásfehéren „világító", erdővel körbevett kőzetfelszínt, amelynek barázdáiba is leereszkedhetünk.

Kazár közelében furcsa „seb” tátong az erdő zöld szövetében: egy mélyen felárkolt, vajfehér kőzetfelszín, melynek sötét, szövevényes barázdáit éles kis gerincek választják el egymástól; girbegurba alakzatait tornyos, süveges formák koronázzák. Pereméről szűk kilátás nyílik a Mátra és a Cserhát domborulataira, ám az igazi élményt az árkok aljának felfedezése tartogatja – ahol egyébként táblák segítenek megválaszolni a furcsa jelenséggel kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

A Kárpátok felgyűrődésének egyik legizgalmasabb epizódja a miocén korban zajlott, amikor egy alábukó óceáni lemez hatására valóságos tűzhányóláncolat emelkedett ki és kezdte meg működését. A széles és hosszú sávban lezajlott vulkanizmus szülte hegységek nagyrészt a Kárpátok belső ívén sorakoznak, egyes tűzhányók pedig az Alföld alá süllyedtek és betemetődtek. A heves robbanásokkal járó kitörések hatalmas mennyiségű port és hamut lövelltek a levegőbe: az aláhulló törmelékből kialakult tufaréteg több tíz (esetenként akár 100!) méter vastag takaróként fedte be az Északi-középhegység területének nagy részét. A kazári riolittufát „felköhögő" vulkánt nem sikerült azonosítani, de vélhetően egy bükkaljai vagy mátrai kitörési centrumból, 20-22 millió éve rakódhatott le a kőzetet felépítő anyag. (Közelebbről vizsgálva a felszínt szembetűnő a szemcsék méreteinek különbözősége és kevertsége.)

Hogy a növényzet alól miként került felszínre a riolittufa, arról csak elképzeléseink lehetnek, de a természetes folyamatoknál valószínűbb, hogy az erdő kiirtása és a legeltetés „radírozhatta le" a talajt a kőzetről. Amikor a csapadékvíz elérte a tufatakarót, már nem ütközött nagy ellenállásba: a viszonylag puha, porlékony kőzetbe késként vájt bele a lejtésirányba folyó víz, és mind mélyebb barázdákat rovátkolt annak testébe. Az egyre mélyülő árkok lejtőit sem kímélte az erózió, így összetartó, ágas szerkezetű barázdahálózat szabdalta fel a védtelen riolittufa-felszínt. Az elvékonyodó maradékgerinceket, keményebb gócokat körbefaragó erózió néhol kisebb süvegeket, tornyokra emlékeztető idomokat formált.

A növényzet nem tudja visszahódítani a napjainkban is szüntelen változó, formálódó, eróziónak kitett felszínt, amelyet hasznosítani sem lehet - innen származik geográfiai elnevezése, a „rossz föld”, azaz a badland. A legismertebb, sokkal hatalmasabb formákat (kúpokat, piramisokat) tartogató, kiterjedt méretű, barázdált felszíneket pl. a törökországi Kappadókiában vagy az egyesült államokbeli Badlands Nemzeti Parkban tartják számon. Az erdővel keretezett kazári badland a maga nemében igazi különlegesség, hiszen e terepi jelenség kialakulása a magyarországinál lényegesen szárazabb, növényzetben szegényebb területekhez kötődik, ezért Közép-Európában nem is jellemző.

A helyszínen információs táblákról tájékozódhatunk, mivel a kazári riolittufa-formáció a Novohrad-Nógrád Geopark része. Nagyobb esőzések idején a talaj csúszós és sáros lehet, ezért érdemes száraz időre szervezni a látogatást.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: October 25, 2021

Public transport

 • A Kazár, Árpád út buszmegálló (amely elsősorban Salgótartján felőli, illetve oda közlekedő járatokkal érhető el) található a legközelebb a helyszínhez.

Getting there

 • Kazáron a buszmegállótól az Árpád utcán kell a falu központja felé indulni, majd a csatlakozó P+ jelzésen jobbra fordulni. A jelzett turistaút mentén, közel félóra sétával érjük el a badlandet (1,9 km, 58 m szintemelkedés).

Parking

 • Kazáron az Árpád utcából a badland felé kiágazó turistaút torkolatánál találunk egy parkolóként használt placcot, ahol az autót hagyhatjuk.

Coordinates

DD
48.058489, 19.875228
DMS
48°03'30.6"N 19°52'30.8"E
UTM
34U 416192 5323413
w3w 
///catastrophe.energies.exclusive
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Medvesvidék
A „magyar Kappadókia” felfedezése
recommended route Difficulty easy Open
Distance 6.9 km
Duration 1:50 h
Ascent 108 m
Descent 108 m

A népművészetéről ismert Kazárról indulva fedezzük fel a messze földön híres és nagyon látványos riolittufa formációt, amelyet gyakran, s nem is ...

7
from Ferenc Szigeti,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Székvölgyi Katalin
October 25, 2021 · Community
Photo: Székvölgyi Katalin, Community

Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp