Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Geotope

Kis-kő (Bárna)

Geotope · Medvesvidék · 379 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Mély-lápa-völgy és a Nagy-kő (a Kis-kőről)
  A Mély-lápa-völgy és a Nagy-kő (a Kis-kőről)
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
A Felső-Tarnai-dombság mélyén, központi részén csupán finoman emelkedik erdős környezet fölé a Kis-kő sziklája. Bár mozdulatlan hegyvidéki panorámája önmagában is megérné a látogatást, ez kivételesen egy olyan kilátóhely, ami nem a tetején, hanem a gyomrában rejti az igazi izgalmakat.

A kilátás

Az Északi-középhegység jellegzetes formavilágú bazaltvidéke kisebb-nagyobb, feltűnő vulkáni formák garmadáját sorakoztatja fel. Némelyikük nagyszabású sziklavár, mások a bányászat által kibontott, mesterséges mivoltukban is vonzó kőzetidomok, és akadnak szerényebb megjelenésű, geológiai adottságaik miatt figyelemre méltó alakzatok is. Utóbbiak „követe" a bárnai (egyes helyeken szilaspogonyi) Kis-kő.

A Mély-lápa-völgy fejezetére kilátást nyitó sziklasüveg háta nem a messzire szárnyaló tekintet startrámpája, hiszen a dombvidék szabdalt erdőség fedte hátai határozott falakat emelnek a mindössze 379 m-es magasságú, környezetéből alig 30 m-rel kiemelkedő bazaltkúp köré. Délnyugat felé a „nagy testvér", a bárnai Nagy-kő háta a környék uralgó pontja, de mellette a gerinc mögül kibukkannak a Mátra kontúrjai. Ellenkező irányban pedig a Medves-fennsík oldala látszik, és Szilaspogony körül a szlovák határ felé hullámzó dombok, valamint a Gömöri-erdőhát hátterében távoli magashegységek is előtűnhetnek (tiszta időben).

A sziklatetőre jelzetlen, de jól követhető ösvényen kapaszkodhatunk fel a tárótól; fent és lent is tanösvénytábla avat be a helyszín rejtelmeibe.

Az üreg és az alagút

A Kis-kő tövében és tetején is magára vonja a figyelmet egy járat: felső nyílásától kb. 14 m-es mélységben, 28 m hosszúságban fúródik a kőzetbe, és a bazaltlávában felfújódott gázhólyag maradványa lehet, amelyet üregként zárt körül a megszilárduló kőzet. (Más feltételezések szerint szerkezeti mozgások is felelnek a létrejöttéért.) A térséget zömében felépítő homokkőréteg is kibukkan a lenti bejárat mellett, így az is látható, hogy a vulkáni kürtőkitöltés maradványa, a lepusztuló környezetéből keménysége miatt fokozatosan kipreparálódott bazalt az idősebb kőzeteket töri át. A vízszintes, sötét alagút mesterséges eredetű, ugyanis a környéken elterjedt a szóbeszéd, hogy a barlangban török kincs rejtőzik, ezért többen is annak nyomába eredtek. (A legenda a Kincsrejtő Szilaspogonyi Kis-kő Természetvédelmi Terület nevében él tovább.) Végül egy közeli földbirtokos, Kemény Gejza 1910 környékén három szilaspogonyi munkással csaknem 10 m-es járatot vágatott (és robbantott) a sziklába 4-5 hónap alatt. Bár a barlang nem ajándékozta meg látogatóit a vágyott gazdagsággal, ha besétálunk, a falakban valószínűleg a magmakamrából származó, jókora (akár 2 cm-es nagyságú) kristályok is felfedezhetők a fejlámpa fényénél. Jelenlétük arra utal, hogy a bazaltláva nagy sebességgel nyomult fel a mélyből.

A barlang felső nyílásától tartsunk kellő távolságot, és ne próbáljunk meg lemászni, mert az kötéltechnikát igényel!

Mindössze egy halovány sáncárok és néhány cseréptöredék utal rá csupán, hogy a csúcson egykor vár is állhatott, ennek emlékét azonban oklevél vagy falmaradvány nem őrizte meg. A Kis-kő rétegeit az I. világháború után egy ideig fejtették is, egy nagyobb bányaudvar a völgy közelében harap a hegybe (itt bazalttufát termeltek ki). A meglévő alagúton kívül három másik táró nyomai is felfedezhetők a közelben, de ezeket vélhetően szén reményében hajtották.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható. Az alagútba be lehet sétálni, de az üregbe fölülről ne próbáljunk lemászni!

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: March 31, 2022

Public transport

 • A Bárna, bolt buszmegálló esik a legközelebb a Kis-kőhöz.
 • A Szilaspogony, felső buszmegálló a túra kiindulópontja Szilaspogony felől.
 • Az Istenmezeje, Szárazág buszmegállóból is indulhatunk.

Getting there

A Kis-kőt jelzett úton Bárna felől célszerű felkeresni, a többi környékbeli faluból csak nagy kerülővel (Szilaspogony, Istenmezeje) érhető el.

 • Bárnáról a K jelzés, majd az abból balra kiágazó K+ jelzés vezet a Kis-kőre (3,8 km, 117 m szintemelkedés).
 • Szilaspogonyból a P jelzést kell követnünk a Bagolytanyáig, ahonnan jobbra, a K◼ jelzésre kell fordulnunk. Erről később az egyenesen kiágazó K+, majd szintén irányt tartva a K jelzésre váltunk. Végül a jobbra induló K+ jelzés vezet a Kis-kőre (13,3 km, 450 m szintemelkedés).
 • Istenmezeje északi végéből nekivágva a főút mentén sétálunk vissza az első utcáig, amin jobbra fordulva találjuk a K◼ jelzést. Ezt követjük, majd az egyenesen kiágazó K+ jelzésre térünk. Róla szintén irányt tartva a K jelzésre váltunk, végül a jobbra induló K+ jelzés vezet a Kis-kőre (11 km, 265 m szintemelkedés).

Parking

 • Bárnán a kocsma mellett, a bolt előtt lehet parkolni.
 • Szilaspogonyban az út mellett, a turistaút kezdeténél érdemes parkolni.
 • Istenmezején a Szárazág söröző előtti parkolót ajánlott használni.

Coordinates

DD
48.104497, 19.972095
DMS
48°06'16.2"N 19°58'19.5"E
UTM
34U 423478 5328425
w3w 
///fluster.docking.ripple
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty moderate Open
Distance 13.1 km
Duration 3:00 h
Ascent 393 m
Descent 393 m

A Medves-vidék szélén található Nagy-kőre annak szenzációs, civilizációmentes panorámájáért kapaszkodunk fel, a szomszédos Kis-kőre pedig azért, ...

5
from Ferenc Szigeti,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp