Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Rom

Szent Péter-körtemplom romja, Baj

Rom · Nyugati-Gerecse · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Szent Péter-körtemplom romja (Baj)
  / A Szent Péter-körtemplom romja (Baj)
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
Az egykori Kovácsi falu Árpád-kori plébániatemplomának romjait a Gerecse erdővel benőtt nyugati hegyhátán találjuk. A bükkfák árnyékában rejtőző, mintegy nyolcász éves rom és környéke ma népszerű, könnyen megközelíthető pihenőhely.

A Nyugati-Gerecse legmagasabb hegye, az Öreg-Kovács nyugati oldalában áll az erdőben az egykori körtemplom maradványa. Kovácsi falu elhelyezkedésére csak 14. századi iratokból lehet következtetni, ennél pontosabb ismereteink nincsenek, mint ahogy szintén csak a régi iratokból tudjuk, hogy a közelben létezett egy Haláp nevű falu is ugyanebben a korban.

18. századi iratok Kovácsit már csak mint pusztát említik, egy 1811-ben készített térképen a templomot „Kovátsi puszta templom” felirattal jelölik a Baj, Agostyán és Tardos által határolt területen. Még a 19. század végén is találunk feljegyzéseket a baji erdőben található, kör alakú romról, de a 20. századra teljesen feledésbe merült, a maradványokat pedig benőtte az erdő. Végül 1993-ban, régészeti módszerekkel fedezték fel újra a templomot a hozzá tartozó temetővel együtt, valamint feltártak egy, a késő középkorban épített nemesi udvarházat és melléképületeit is. 

A fellelt romok alapján a templom építése a 12-13. századra tehető. Erre utal az Árpád-korra jellemző, megmunkálatlan kövekből felépített rotunda, a zsindelyes tető, a résablakok a falon, az 5-7 méter átmérőjű belső tér, az 1 méter vastag falak és a keletre tájolt szentély. Érdekesség, hogy a romnál tardosi vörös mészkő darabjai is előkerültek.

Az eredetileg 10 méter magas körtemplom belsejét freskók díszítették. Az 1530-as években oldalához osszáriumot, azaz csonttárat építettek, ahova a rég elhunytak maradványait tették át, amikor már nem volt elég hely a temetőben. A 13. és 16. század között a közeli nemesi udvarház lakóit keresztelték meg, illetve temették el itt.

Az építése idején, azaz a középkorban a falusi templomok kisméretűek voltak, hiszen a falvakban nem laktak többen 30-50 főnél. A rotundák egyik funkciója - a vallásin túl - az volt, hogy a falu teljes lakosságát befogadják tűzvész vagy katonai fenyegetés esetén. A templomot nagy valószínűséggel a törökök pusztították el az 1500-as évek végén a faluval egyetemben.

Ma a tatai Kuny Domonkos Múzeum munkatársai által konzervált körtemplom alapfalait láthatjuk a helyszínen, benne a kereszttel jelölt szentély helyét. Mellette padok, asztalok adnak a turistáknak lehetőséget az évszázados múlton való töprengésre és a jól megérdemelt pihenésre egyaránt.

 

A szerző tippje :

Az agostyáni ökofaluban a történeti ökológiai program keretében felépítették a templom mását, valamint a középkori település több épületét. Itt különleges szakvezetés keretében ismerhetjük meg egy középkori falu életét és ökológiai tudását.

Nyitvatartás

Nyitva
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
vasárnap00:00–24:00

Árak:

Ingyenes
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2021-02-22

Tömegközlekedéssel

 • A Tatáról induló busszal a végállomásig, Baj, borkóstoló állomásig utazzunk. 

Megközelítés

 • A buszmegállóból a Vincellér utcán keresztül jutunk el a baji kálváriáig, ahol becsatlakozunk a S, illetve a Szent Jakab-út kagyló-jelzésébe. A kálvária tetejétől már csak 100 méter a templomrom (3 km). 
 • A baji templom mellől a S jelzésen induljunk el a szőlőhegyen keresztül a kálváriáig. A tetejétől egy percre találjuk a romot (4 km).

Parkolás

 • Parkolni Baj központjában érdemes, a templom körül több parkolót is találunk.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.644541, 18.409519
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°38'40.3"N 18°24'34.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 305443 5280045
w3w (what3words) 
///kapufa.büfék.alkotott
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Szent Péter-körtemplom romja, Baj

Öreg-Kovács-hegy
 Baj

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp