Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra

Murány várából a Murányi-fennsík érintetlen vadonjába

Többnapos gyalogtúra · Murányi fennsík
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Poludnica fenséges kilátópontján
  A Poludnica fenséges kilátópontján
  Fénykép: Speier Anna, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1400 1200 1000 800 600 400 200 25 20 15 10 5 km

Nehéz, de látnivalókban tobzódó, kétnapos körtúrát teszünk Szlovákia talán legismeretlenebb nemzeti parkjában, a Murányi-fennsíkon, és felfedezzük a hegység vad sziklavilágát, Murány lenyűgöző várromját, a fenyvesek övezte réten legelő hucul ménest, egy jégbarlangot, és végül a Hrdzavý-patak szorosában még egy igazi kárpáti őserdőt is keresztezünk.

közepes
Hossz 29,5 km
9:05 óra
1 375 m
1 375 m
1 316 m
391 m

Murányalja (Muráň) központjából indulva először Közép-Európa egyik legmagasabban fekvő várának romjaihoz kapaszkodunk fel (Muránsky hrad), majd röviden megpihenünk a vár egykori kapuőrének házánál, ahol akár meg is szállhatunk (Chata pod Muránskym hradom). Továbbindulva megcsodáljuk a hucul ménest a kárpáti fenyves övezte Nagy-réten (Veľká lúka), eztán bevesszük a Murányi-fennsíkot (Muránska planina). Érintjük a Poludnica lélegzetelállító kilátópontját, Studňa mesebeli hegyi kaszálórétjénél felkeressük a Murányi-jégbarlangot (Ľadová jama na Muráni), végül a fennsík hangulatos útján Nižná Kľaková tisztására érkezünk, ahol a kiváló állapotban lévő menedékkunyhóban (útulňa Nižná Kľaková) éjszakázunk. Innen kitérőt tehetünk a Skalná brána  panorámát nyújtó csúcsára, zárásként pedig leereszkedünk a Hrdzavý-patak látványos, erdőrezervátumot is rejtegető völgyszorosába.

1. nap: Murányalja (Muráň) - Útulňa Nižná Kľaková, 19,6 km, 1355 m szintemelkedés, 555 m szintcsökkenés, 6:35 menetidő

2. nap: Útulňa Nižná Kľaková - Murányalja (Muráň), 10,3 km, 20 m szintemelkedés, 820 m szintcsökkenés, 2:30 menetidő

Ajánlott időszak a túrához: Egész évben járható túra, de mivel a Murányi-fennsík szépségét elsősorban annak erdői jelentik, késő tavasztól kora őszig tart az ideális túraidény.

A szerző tippje

 • A táv akár egy nap alatt is teljesíthető, de sokkal jobban járunk, ha használjuk a kiváló menedékkunyhót, és eltöltünk egy éjszakát a kárpáti vadonban.
 • Akár egy, akár több napra indulunk, korán keljünk útra, hogy legyen elég időnk a látnivalók megtekintésére, tudjunk útközben pihenni, és ne esteledjen ránk!
 • A vár mellett - leginkább szezonban és jó időben működő - büfét is találunk.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2022-11-15
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Vyhliadka Hrdlisko előtti elágazás, 1 316 m
Legalacsonyabb pont
Murányalja (Muráň), 391 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 30,55%Földút 41,51%Ösvény 26,21%Utca 1,72%
Aszfalt
9 km
Földút
12,2 km
Ösvény
7,7 km
Utca
0,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Hasznos, ha ismerjük a hegyimentők telefonszámát (18300), mert bár a terep nem nehéz, baleset sajnos mindig történhet.
 • A túra végig jól jelölt, széles erdei utakon, illetve ösvényeken halad. A kereszteződésekben minden esetben útjelző táblákat is találunk.
 • Elindulás előtt mindenképpen tájékozódjunk a várható időjárásról! Az „Adatok” fül alatti hasznos linkek és ötletek menüpontban konkrét segítséget nyújtunk ehhez.

Hasznos linkek és ötletek

 • A vár alatt található turistaház (Chata pod Muránskym hradom) kulcsosházként üzemel. A ház bérléséről ezen a linken található bővebb információ (szlovák nyelven).

 • A Nižná Kľaková kaszálórétjén álló, hasonló nevű menedékkunyhó adatlapját itt lehet elolvasni (szintén szlovák nyelven, vagy a Google segítségével le is fordíttathatjuk).

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)

 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Murányalja (Muráň) központja, a polgármesteri hivatal (Obecný úrad Muráň) melletti parkoló (Parkovisko Hrad Muráň) (392 m)
Koordináták:
DD
48.740692, 20.046898
DMS
48°44'26.5"N 20°02'48.8"E
UTM
34U 429926 5399068
w3w 
///íróasztal.dolog.gázóra

Végpont

Murányalja (Muráň) központja, a polgármesteri hivatal (Obecný úrad Muráň) melletti parkoló (Parkovisko Hrad Muráň)

Útleírás

Itiner

 • A túrát Murányalja (Muráň) központjában, a polgármesteri hivatal (Obecný úrad Muráň) mellett kiépített parkolónál (Parkovisko Hrad Muráň) kezdjük (itt található a buszmegálló is).
 • A település központjából a P jelzés vezet fel a Chata pod Muránskym hradom nevű menedékházig.
 • A P jelzésen teszünk kitérőt a várba (Muránsky hrad), majd visszaereszkedünk.
 • menedékháztól  a K jelzésen folytatjuk utunkat a Nagy-rét (Veľká lúka) sarkáig.
 • A réttől balra követjük a P jelzést a Maretkiná erdészházig.
 • A Maretkiná erdészháztól kitérőt teszünk a P jelzésen balra a Poludnica kilátópontjáig.
 • Folytatjuk utunkat a P jelzésen, Studňa  kaszálórétjén érintjük a Murányi-jégbarlangot (Ľadová jama na Muráni), ezt követi egy kisebb, de szintén jelzett kilátópont (Vyhl. Hrdlisko), majd megérkezünk a Nižná Kľaková rétjén álló, azonos nevű menedékkunyhóhoz (Útulňa Nižná Kľaková).
 • Utunkat a rétről induló S jelzésen folytatjuk, és a Hrdzavý-patak völgyébe ereszkedünk.
 • A faluba (Murányalja/Muráň) visszaérve a K jelzés vezet a központba.

A túra részletes leírása

A rejtőzködő fennsík

Rimaszombattól (Rimavská Sobota) a Rima (Rimava) völgyében északra tartva egyre inkább körbezárnak bennünket a hegyek, majd Tiszolcnál (Tisovec) egy látványos „falba” ütközünk. Ez a Murányi-fennsík (Muránska planina) déli oldala, amely Murányalja (Muráň) felé továbbhaladva mutatja a legszebb arcát: gyönyörű hegyi kaszálók között vezet a kacskaringós országút, bal kéz felé pedig égbetörő mészkőszirteket látunk. Túránk kiindulópontját, Murányalját (Muráň) elérve pedig a hegység minden bizonnyal legismertebb és egyben leglátogatottabb helyszíne, a 935 méter magas Cigánka meredek kiszögellése is kibontakozik a szemünk előtt, bár maga a sziklára épült vár az országút felől nem nagyon látható. Ha Tiszolcról észak, azaz Breznóbánya (Brezno) felé haladunk, akkor a roppant hangulatos Betyár-hágót (Sedlo Zbojská) keresztezzük, ahol hamisítatlan, fenyvesekkel és havasi rétekkel ölelt kárpáti tájban gyönyörködhetünk, s ahol nem mellesleg Európa egyik utolsó, normál nyomtávú fogaskerekű gőzmozdonya közlekedik. Ám ez még mindig nem a Murányi-fennsík maga, amely a hegységtől északra fekvő, jóval magasabb Alacsony-Tátrából sem tűnik igazán szembe.

A Gömör–Szepesi-érchegység, más néven a Szlovák-érchegység (Slovenské rudohorie) tagjaként számontartott (Tiszolc hajdan jelentős bányászatáról volt ismert) hegység központi része, maga a Murányi-fennsík az azt körbeölelő hegyek miatt igazából rejtve marad. Pedig az 1997-ben létrejött Murányi-fennsík Nemzeti Park (Národný park Muránska planina) legértékesebb részeit éppen a hihetetlenül meredek, sziklás hegyoldalak jelentik, amelyek bennszülött fajoknak (ezek közül minden bizonnyal a csak itt élő murányi boroszlán a legértékesebb) és háborítatlan erdőknek nyújtanak menedéket.

Nincs mese, ha bele akarunk kóstolni e hegység vad sziklavilágába, és fel akarjuk fedezni pompás kaszálórétjeit, akkor bakancsot kell húznunk!

A Murányi vár tágas erődítményében

Murányaljáról (Muráň) a P jelzés meredek ösvénye vezet felSzlovákia harmadik legmagasabban fekvő várába. A törökök által a hazánknál sokkal kevésbé feldúlt Felvidéken minden bizonnyal találunk látványosabb és épebb várakat is, mégis, Murány erődítménye meglepetést fog okozni a történelmi távlatokat kedvelő természetjáróknak. Bár nem adja magát könnyen, hiszen 550 méteres szintkülönbség vár ránk.

A nyeregben álló büfétől igazán hangulatos, kikövezett, a vár kapuja alatt pedig még ódon kőlépcsőkkel is ellátott úton közelíthetjük meg a várat. Fent kicsit mást kapunk, mint amire elsőre számítanánk: a romokat eltakaró erdővel övezett, meglehetősen tágas fennsíkon szétszórva találjuk az egykori hatalmas erődítmény megmaradt egységeit. A leghíresebb a déli kiszögellésen álló Cigány torony, amely egyben a vár legidősebb része is, s ahonnan nem mellesleg parádés kilátásban lehet részünk. Kifejezetten érdekes látnivalót jelentenek az egykori víztartályok, amelyekbe egy közeli forrásból hordták fel a vizet, de a csapadékvizet is összegyűjtötték, és láthatók az egykori istállók romjai, a kapitányi lak, a börtönök, és még egy sor másik épület is. A kilátás miatt kihagyhatatlan továbbá a vár északi részén álló bástya, ahonnan a turistaház környékére és Murányhuta felé kapunk káprázatos panorámát. Az, hogy ma egy szellős fennsíkon járhatjuk be a várat, elemi erővel idézi fel egykori nagyságát.

A vár eredete a történelem homályába vész, a legkorábbi említése 1271-ből, V. István egyik adományleveléből ismert. Luxemburgi Zsigmond 1435-ben kelt oklevelében a pelsőci Bebek családnak adta a várat és a hozzá tartozó vámot, Murányalja pedig 1321-ben, a várhoz tartozó településként keletkezett. Aztán a vár tulajdonjoga kézről kézre járt, ahogy sok esetben történt ez a történelemben, első fénykorát pedig az 1600-as években élte, amikor is a várban és a várral történt események neves írókat és költőket is megihlettek.

"Ezen az természet többet erőssitett, / Hogy sem az kőmives munkája készitett, / Körülötte ollyan kő-sziklát keritett, / Melynek nézése-is fejeket széditet”. Gyöngyösi István 1664-ben megjelent elbeszélő művében (Marssal társalkodó murányi Venus) nemcsak a vár elhelyezkedésének szép leírását olvashatjuk, de megtudhatjuk azt is, hogyan foglalta el az akkor füleki kapitányként szolgáló Wesselényi Ferenc (később Magyarország nádora) Murány várát, és miként nyerte el a vár özvegy úrnőjének, Széchy Máriának a kezét 1644-ben. A jeles történelmi románcot Arany János és Petőfi Sándor is megénekelte később.

„Álla még Murányvár szűzi épségében / Hozzáférhetetlen szikla tetejében, / Kevélyen tekintett völgye lapályára, / Veselényi Ferenc ostromló hadára” – írta Arany Murány ostroma című költeményében. A várat birtokló Széchyek ugyanis ekkor I. Rákóczi György erdélyi fejedelem hívei voltak, a „murányi Vénusz”, azaz Széchy Mária pedig csellel játszotta át az erődítményt gróf Wesselényi Ferenc füleki várkapitánynak, így került Habsburg kézre. A szatmári békekötés után a vár jelentősége megszűnt, megkezdődött lassú pusztulása. 1720-tól Koháry István gróf tulajdonolta a várat 1816-ig, amikor is a Coburg családé lett. Az 1840-es években ők építették a turistaházat (ez ma a büfének otthont adó épület), amelyet Petőfi Sándor is meglátogatott. Volt azonban a várnak még egy híres tulajdonosa, mégpedig a Coburg családból származó Ferdinánd, aki 1887-ben bolgár cár lett. Ő vadászként és botanikusként is gyakran járta a Murányi-fennsíkot, és 1867-ben emeltette azt a ma is látható, bájos házat a turistaház mellett, ahol eredetileg a vár kapuőrzője lakott. A turistaház (Chata pod Muránskym hradom) ma kulcsosházként működik, a büfé viszont leginkább hétvégenként van csak nyitva.

A hucul ménes

A nemzeti park másik jellegzetes helyszínét, a vártól északra található (de onnan nem látható) Nagy-rétet (Veľká lúka) egy kellemes sétával érjük el a K jelzésen. Utunk ráadásul egy erdőrezervátumon halad keresztül, amelyből meglehetősen sokat találunk a meredek leszakadások mentén, és hangulatuk egészen különleges. A rét területe egy jellegzetes polje, azaz a karsztvidékek legnagyobb zárt mélyedéses formája. Bár a sűrű fenyvessel körbeölelt rét látványa sem semmi, tekintetünket minden bizonnyal a télen-nyáron itt legelő, híres murányi ménes látványa fogja magával ragadni. A murányi nóri ló fajtamegőrzése zajlik a helyszínen, de a lovak fontos természetvédelmi feladatot is ellátnak, hiszen megakadályozzák a ritka növényfajoknak otthont adó rét beerdősülését. Amennyiben a tisztás sarkára érkező jelzésről a ménes nem látható, érdemes az aszfaltúton elsétálni kicsit a túloldali épületek felé.

Fent a fennsíkon

Már a hegységperem déli leszakadása kapcsán eszünkbe juthatott a Bükk, és a párhuzam e pompás hegyi réten legelő ménes képével minden bizonnyal csak tovább erősödött. Pedig csak most jön  a java! A P jelzést követve a réttől mintegy órányi gyaloglással érjük el a Maretkiná erdészházát, ahonnan egy rövid, pár perces kitérővel érdemes felkeresni a Poludnica kilátópontját, hiszen szédítő magasságból tárul fel előttünk a Murányi-fennsík esszenciája, a zömében triász mészkőből felépülő vad és érintetlen sziklavilág.

Az erdészházig vezető murvás utat nemsokára elhagyjuk, és bevetjük magunkat a 900-1400 méter tengerszint feletti magassággal jellemezhető fennsík erdőségébe. A Bükkhöz való hasonlóság itt lesz még erősebb, ugyanis a fennsíkon kaszálórétek sorozatát találjuk, csak éppen igazi kárpáti fenyvesekkel körülvéve.

E kaszálók jellegzetes példája az elsőként érintett Studňa, ahol nem mellesleg a Murányi-jégbarlang is nyílik (Ľadová jama na Muráni). A hideg fennsíkon elhelyezkedő, szűk sziklahasadék egészen nyár közepéig képes konzerválni a jeget. A Fabova hoľa 1439 méter magas csúcsában tetőző, mintegy 25 km hosszú karsztfennsík egyébként mintegy 150 barlangnak és rengeteg más kasztos képződménynek ad otthont. A rét nevét viselő kút pedig a turistaút mellett található, érdemes feltölteni készleteinket!

Innen indul aztán az igazi élménytúra, amely már csak kisebb szintkülönbségekkel fűzi fel a fenyves által ölelt hangulatos kaszálóréteket, egészen a Nižná Kľaková tisztásáig (közben még egy, az úthoz jóval közelebb található kilátópontot is érintünk - Vyhl. Hrdlisko). Ahol is egy meglehetősen jó állapotú menedékkunyhót találunk, benne (a megfelelő felszereléssel) kb. 15 fő tudja kényelmesen eltölteni az éjszakát. Szlovákiában a valaha pásztorszállásként, vagy erdei munkások által használt időszakos menedékként működött házak egy részét a természetjárás szolgálatába állították, s a különböző színvonalú, legtöbbször személyzet nélküli házikókban (útulňa) szabadon lehet éjszakázni. Ez a kunyhó ráadásul minden igényt kielégít: gyönyörű környezetben található, jó állapotban van, az egyszerű priccseken kényelmesen alhatunk, mellette pedig forrás fakad. (Bár mészkővidéken járva érdemes minden lehetséges helyen feltölteni kulacsunkat, hiszen sosem lehetünk biztosak benne, hogy mindegyik forrás valóban működik is). 

Búcsú a vadontól

A háztól egy szűk kilométeres kitérővel (S jelzés) kereshetjük fel a Skalná brána szikláját, hogy egy újabb mesés panorámával búcsúzzunk a fennsík sajátos világától. Utunkat azonban a tisztásról a másik irányban folytatjuk, szintén a S jelzést követve. Innentől folyamatosan ereszkedünk (közben érintünk egy további forrást is), először a hegyoldalban, majd a Hrdzavý-patak völgyében vezető, murvás úton. Bár ezen a szakaszon csak korlátozott kilátás adódik, a Hrdzavá gyönyörű, erdőrezervátummal védett szorosánál mindenképpen álljunk meg. A búcsú pedig Murányalja (Muráň) határában érkezik el, ahol egy látványos kapun át hagyjuk magunk mögött a nemzeti parkot.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában, Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A túra kiindulópontja legegyszerűbben a két közeli város, Tiszolc (Tisovec) és Nagyrőce (Revúca) felől közlekedő távolsági buszokkal érhető el, a buszmegálló az önkormányzat előtt található, a neve: Muráň, nám. (avagy Muráň, námestie).

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból, a parkolótól indul, és ott is ér véget.

Parkolás

 • A kiindulópontnál direkt a várba érkező turisták számára (is) kialakított, kisebb parkolót találunk (Parkovisko Hrad Muráň). Amennyiben az épület mellett nem találunk helyet, kissé fentebb egy nagyobb parkoló is található. Turistaszezonban pénzt kérhetnek a parkolásért.

Koordináták

DD
48.740692, 20.046898
DMS
48°44'26.5"N 20°02'48.8"E
UTM
34U 429926 5399068
w3w 
///íróasztal.dolog.gázóra
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Túrázók Nagykönyve: A Felvidék legszebb túraútvonalai (I.P.C. Könyvek) 
 • Szlovákia útikönyv (Jel-Kép, 2003)

A szerző által javasolt térképek:

 • A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 135. számú térképe (Stolické vrchy - Revúca) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

 • A túra nyomvonalát a Tatra Plan 5014-es számú térképe (Muránska Planina) is tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

 • A túrához elengedhetetlen a jól tapadó túracipő vagy bakancs!
 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • Amennyiben a menedékkunyhóban töltjük az éjszakát, derékaljra, megfelelő hálózsákra (a házban nincs kályha) és elegendő élelmiszerre is szükségünk lesz.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
29,5 km
Időtartam
9:05 óra
Szintemelkedés
1 375 m
Szintcsökkenés
1 375 m
Legmagasabb pont
1 316 m
Legalacsonyabb pont
391 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp