Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra

Három nap a Fátra-vidék tetején – kis-fátrai gerinctúra

Többnapos gyalogtúra · Kis-Fátra
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szelíd, kényelmes terepen vezet a kis-fátrai gerinctúra
  Szelíd, kényelmes terepen vezet a kis-fátrai gerinctúra
  Fénykép: Dömsödi Áron

A Kis-Fátra háromnapos gerinctúrája a szlovákiai Kárpátok egyik legjobb trekkingútvonala - a műfajjal frissen ismerkedőknek és gyakorlottaknak egyaránt. A folyópartról gyorsan gyephavasi hátra emelkedő útvonal hosszan az erdőhatár fölött marad, és kényelmes, jól kiépített ösvényéről folyamatos panorámában gyönyörködhetünk. A kategóriájában könnyű és kényelmes gerinctúrán hangulatos menedékházakban tölthetjük a hegyi éjszakákat.

nehéz
Hossz 32,1 km
13:50 óra
2 569 m
2 299 m
1 709 m
355 m

A gerinctúra

A Kárpátok világának jellemző túratípusa a többnapos gerincvándorlás, amelyet a Kis-Fátrában (Malá Fatra) kényelmes körülmények között teljesíthetünk: a háromnapos túra két éjszakáját kellemes hangulatú, népszerű menedékházakban tölthetjük, ezért sok felszerelésre és utánpótlásra sem lesz szükségünk. A hegység gyephavasi bércei tartogatnak ugyan meredek emelkedőket, de a jól kiépített, nagyrészt szelíd hátakon haladó ösvény mentes a technikai kihívásoktól és veszélyes szakaszoktól, a menetelés pedig a jól elhelyezett turistaházaknak köszönhetően ideális, kevéssé megterhelő etapokra osztható. 

A Kis-Fátra ideális terep azok számára, akik még sosem próbálták a többnapos gerinctúrázást, hiszen a jó kiépítettséghez megunhatatlan táj társul pazar kilátásokkal. A Vág völgye fölé magasodó Kis-Fátra a Kárpátok legnyugatibb fekvésű magashegysége, ennélfogva csúcsairól szédítő távlatok tárulnak fel. A Tátráktól a Beszkidekig hullámzik a táj, a látványt és a hegyvidéki naplementéket pedig bőven lesz időnk kiélvezni útközben. A hegység kiváló adottságai miatt meglehetősen népszerű a szlovák (és cseh) túrázók körében, ezért a nyári idényben sosem leszünk egyedül, a turistaházak körül pedig akár tömegek is összejöhetnek esténként.

A Kis-Fátra

A hozzávetőleg nyugat-keleti futású főgerinccel, mintegy 1400 méterrel a Vág völgye fölé magasodó Kis-Fátra Szlovákia legkompaktabb magashegysége: kis területén hosszú gyephavasi gerinc, vad mészkőszirtek és szűk szurdokok is fellelhetők. A nemzeti park meglepően természetes állapotú erdősége a kárpáti vadvilág menedéke annak ellenére is, hogy a hegység felkapott üdülőterületet, menedékház-hálózatot, modern sícentrumot és sűrű turistaútfonatot egyaránt tartogat, jól elérhető a közeli nagyvárosokból, ezért látogatók sokaságát vonzza télen-nyáron.

A Kis-Fátra főgerince viszonylag egyenletes tetőszintű, a legmagasabb csúcsok is csak 100-200 méterrel emelkednek ki belőle, és mivel a jégkorszaki eljegesedés nem érintette, kitett meredélyek helyett többnyire szabályos lefutású, gyepes lejtők szegélyezik. A túra varázsa abban rejlik, hogy a kanyargó hegyhát szinte falként emelkedik a környező, erdős völgyek fölé, és bár egyáltalán nem vagyunk messze a hegységperem falvaitól, de azokhoz képest roppant magasságokban járunk, a sajátos látványvilágot pedig a Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) szabdalt szirttömege koronázza. A kiszállási lehetőségekben is bővelkedő trekkingtúra életre szóló és könnyen elérhető élményt kínál a szlovákiai „havasok" talán legjobb, legegyszerűbb útvonalán.

1. nap: Nezbudská Lúčka (Óváralja) - Chata pod Suchým (menedékház), 7,4 km, 790 m szintemelkedés, 80 m szintcsökkenés, 2:55 menetidő

2. nap: Chata pod Suchým (menedékház) - Chata pod Chlebom (menedékház), 13,4 km, 1044 m szintemelkedés, 699 m szintcsökkenés, 5:20 menetidő

3. nap: Chata pod Chlebom (menedékház) - Štefanová (falu), 14,6 km, 735 m szintemelkedés, 1520 m szintcsökkenés, 5:35 menetidő

Összesen: 35, 4 km, 2569 m szintemelkedés, 2299 m szintcsökkenés, 3 nap

Ajánlott időszak a túrához: a gerinctúrához a május végétől október elejéig tartó hómentes időszak ideális, a legstabilabb (viharmentes) időjárásra általában augusztusban és szeptemberben számíthatunk. Vihar közeledtével ne induljunk útnak, vagy ha már fönt vagyunk, azonnal hagyjuk el a gerincet a kiágazó turistautak valamelyikén! Ősszel kevesebb a túrázó. A főgerinc gyakorlottak számára télen is járható, ekkor hágóvas, hótalp vagy síléc, illetve a napi lavinajelentések sűrű tanulmányozása szükséges.

A szerző tippje

 • A gerinctúra több irányban is befejezhető a számtalan kiágazó turistaútnak köszönhetően. Akiben marad még energia az utolsó napon, az ne hagyja ki a főgerinctől elkülönülten, de az útvonal mellett emelkedő, láncos turistaúton elérhető Nagy-Rozsutecet (Veľký Rozsutec), Szlovákia talán legizgalmasabb csúcsát!
 • A túra két estéjét a Chata pod Suchým (Suchý-menedékház) és a Chata pod Chlebom (Chleb-menedékház) nevű turistaházakban tölthetjük. Mindkettő szűkös kapacitású és igen népszerű (különösen a második), ezért ajánlott jó előre helyet foglalni. De ha viszünk sátrat, mellettük olcsón sátrazhatunk is. (Ez a nemzeti park területén csak a két ház közvetlen közelében lehetséges!)
 • A gerincen a villámlás komoly veszély, amit komolyan kell venni, ezért vihar közeledtével ne induljunk útnak, vagy azonnal hagyjuk el a gerincet a legközelebbi, lefelé vezető turistaúton!
 • Érdemes kora reggel nekivágni a túráknak, hogy megelőzzük a délutáni felhőképződést és a nem ritkán vele járó viharokat.
 • A gyephavasi táj a nyár első felében zöldben tündököl. Nem kevésbé szép időszak az ősz, amikor a rozsdavörösbe „öltöző" Kis-Fátra a legtarkább arcát mutatja.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-03-27
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Veľký Kriváň (Nagy-Kriván), 1 709 m
Legalacsonyabb pont
Strečno (Sztrecsnó), 355 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 4,95%Földút 25,31%Ösvény 68,09%Utca 1,63%
Aszfalt
1,6 km
Földút
8,1 km
Ösvény
21,8 km
Utca
0,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A főgerinc nem tartalmaz technikai nehézségeket; a második nap elején áthaladunk néhány sziklás részen, de ezek könnyen járhatók.
 • Ha az előrejelzés vihart ígér valamelyik napra, halasszuk el a túrát!
 • Vihar közeledtével a főgerincet azonnal hagyjuk el a kiágazó turistautak valamelyikén!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Nezbudská Lúčka vasútállomás (Óváralja) (357 m)
Koordináták:
DD
49.182185, 18.868946
DMS
49°10'55.9"N 18°52'08.2"E
UTM
34U 344703 5449894
w3w 
///bálozó.megkínál.előleg

Végpont

Štefanová (Vrátna-völgy)

Útleírás

Itiner

1. nap

 • Nezbudská Lúčka (Óváralja) vasútállomása mellett a S jelzéshez csatlakozunk, amit csupán a folyó fölötti hídig követünk.
 • A hídtólP jelzést követjük az Óvár (Starý hrad) érintésével a Chata pod Suchým (Suchý-menedékház) épületéig.

2. nap

 • A Chata pod Suchým (Suchý-menedékház) épületétől a P jelzésen kapaszkodunk a gerincre, és ezt a jelzést követjük a Veľký Kriváň csúcsára vezető elágazásig (Velky Kriván hrana).
 • A Veľký Kriváň csúcsára a jobbra kiágazó P jelzésen (néhol még látszik a régi P▲ jelzés) teszünk kitérőt.
 • Visszatérünk a gerinc oldalában haladó P jelzésre, amit a Snilovské sedlo elágazásáig követünk.
 • A nyeregben jobbra fordulunk a Z jelzésre, ami elvezet a Chata pod Chlebom (Chleb-turistaház) épületéig.

3. nap

 • Chata pod Chlebom (Chleb-turistaház) épületétől a Z jelzésen kapaszkodunk vissza a Snilovské sedlo elágazásához.
 • Az elágazásban jobbra fordulva ismét a P jelzést követjük előbb a Chleb, majd a Stoh csúcsát meghódítva, végül a Sedlo Medziholie nyeregbe ereszkedve.
 • A nyeregből balra fordulva a Z jelzésen ereszkedünk le Štefanovába.

A túra részletes leírása

1. nap: Erdei kapaszkodás a gerincre

Nezbudská Lúčka pontosan arról kapta magyar nevét, amire első hallásra gondolunk - Óváralja ráadásul nem is egy, hanem két romantikus megjelenésű várrom alatt fekszik. A Vág (Váh) folyó festői szorosa kettészeli a Kis-Fátrát, ezáltal a mészkőszirtekben leszakadó lejtők fontos közlekedési útvonalakat fogtak közre már évezredekkel ezelőtt is. A jól védhető sziklákra pedig várak épültek: az első a túloldalon feltűnő Sztrecsnó (Strečno) erőssége, amelynek falai a 13. század óta tekintenek a sebesen áramló folyóra. Utunk a S jelzésen a vasúti megállóhely mellett kezdődik, a Vág közelségét pedig a néhány méterre lévő kocsma folyóparti teraszán élvezhetjük ki. Hamarosan elérjük a hidat, amelytől már a P jelzésen gyalogolunk tovább, előbb egy mellékutcára térve, majd a vasúti sínek alatt átbújva, és földúton megcélozva a folyó szorosát.

Az előttünk emelkedő, erdős hegyoldalak meredeksége nem sok jóval kecsegtet, és hogy milyen nehézségeket tartogat, azt rövidesen saját lábainkban érezhetjük. Elhagyjuk a folyókanyarulatot, és egy mellékvölgyben, nyaralók mellett vágunk neki a Kis-Fátra vadonjának. A turistaút medvék járta rezervátumban vezet, de a kevert rengeteg igazi különlegessége, hogy a tölgynek ez a legészakibb természetes előfordulása Szlovákiában. A völgyoldalban visszafordulva, meredek ösvényen kapaszkodunk fel az Óvár (Starý hrad) falaihoz - köríves torony magasodik a lombok között, tövéből és ablakaiból pedig szép kilátás nyílik a Vág-áttörésre. A hegyek közt tajtékozva utat találó folyó kanyarja (a Domašínsky meander) sokáig szedte áldozatait: a Dühös-szikla és a Margita szirtje sok tutajost vetett a vízbe, mígnem felrobbantották őket. Akárcsak az alant húzódó út ellenőrzésére emelt, 13. századi várat, amelyet a Thököly-szabadságharcban semmisítettek meg császári csapatok.

Az első túranap legnehezebb szakasza következik. Kíméletlenül meredek kaptatás veszi kezdetét a Plešel csúcsára vezető, köves ösvényen. Balra irtásokon keresztül látunk rá a szomszédos völgyre, jobb felé a lombok között pillanthatunk ki az egyre távolabbról zúgó Vág-áttörésre. Viszont amikor a vegyes, bükkök uralta erdőben fölérünk a gerincre, már csak egy rövid, kényelmes séta első esti menedékünk, a Chata pod Suchým (menedékház). A fenyves dominál, mielőtt kibukkanunk a csalogató ételillatot árasztó épület rétjére. A kőalapzaton álló, faburkolatú, sárga ablakkeretes ház idilli látvány az erdőszélen, mellette nyáron állatokat legeltetnek. A bejáratnál kis fateraszt alakítottak ki, és bár a kilátás nem zavartalan, kétségkívül hangulatos: a fenyők csúcsai között a Kis-Fátra déli szakaszának hegyeit, valamint a Fátra-vidék és a Beszkidek bérceit színezi meg a naplemente. Az 1075 m-en álló „chata" kiváló konyhája barátságos árakon kínálja a szlovák hegyekben megszokott ételek széles választékát, amit a legtöbben frissen csapolt sörrel vagy Kofolával öblítenek le. A ház kényelmét egyszerre legfeljebb 50 fő élvezheti több ágyas szobákban vagy matracszálláson, foglalni e-mailben vagy sms-ben lehetséges, a zuhanyzás pedig fizetős.

A ház megépítésének ötlete először 1937-ben vetődött fel, és a következő évben már meg is lehetett szállni benne, de teljes egészében csak 1943-ra készült el. Mivel a háborús időkben partizánmenedéknek is kiváló lehetett volna, a német csapatok a következő évben felgyújtották. Utódja, a mai turistaház 1948 óta áll a tisztáson.

2. nap: Túra a gyephavasok bércein

A P jelzést követve kis sípálya gyeppásztáján kapaszkodunk a ház mögötti hegyre, ahonnan egyre zavartalanabb a kilátás a Kis-Fátra déli, lapos tetőszintű vonulatára, mielőtt fenyves ölelte rétre érünk. Erről már Zsolna mellett a főgerinc mészkőcsipkés nyugati vége is feltűnik, kijelölve a következő óra feladatát: feljutni a Suchý csúcsára. Az 1468 m-es hegy nem adja magát könnyen: rövid erdei tekergés után kérlelhetetlenül meredek lejtő gyökérfonatos ösvényére térünk, útközben néha ki-kilátva a szomszédos mészkőgerincek ormaira, Zsolna és a Vág találkozására, valamint a Kis-Fátrától északra elterülő, alacsonyabb hegycsoportokkal behintett vidékre. Vigaszul csak ezek a panorámák szolgálhatnak, de amikor végre elérjük a csúcsot, feltárul a hegység gyephavasi régiója, a zöld kupolás hegyek láncolata is. Szemközt a Kis-Kriván (Malý Kriváň) ferde háta csúcsosodik; az odáig kígyózó, keskeny gerincet a közelben még befedi a törpefenyves. A szelíd óriás alatt a Turóci-medence hegyek keretezte lapályába simulnak a Kis-Fátra lejtői.

Az ösvény innentől a gerinccel hullámzik, és a vékony mészkőélen bizony fárasztó az előrehaladás: a többnyire a déli lejtőn harántoló ösvény olykor felkapaszkodik a sziklákra, majd leereszkedik róluk, rövid távon is jelentős szintkülönbséget gyűjtve. A Biele skaly (Fehér-sziklák) szirtjeire visszapillantva láthatjuk, hogy a kibillent mészkőpászták itt pengeéles gerincet alkotnak, csak éppen a sűrű törpefenyves elrejti előlünk az északi oldal meredélyeit. Egyre mélyebben belátunk viszont a Kis-Kriván alatt tekeredő, felső szakaszán erdőtlen völgybe, amelyből végig felhallatszik a patak zúgása. Amikor komoly izommunkával átkelünk a Stratenec csúcsán, először tűnik fel a kanyargó főgerinc hátterében a Nagy-Rozsutec sziklaorma, de a látvány kiteljesedésére még várnunk kell. Előttünk áll ugyanis a Kis-Kriván egyre tekintélyesebb tömbje, amelyre látszólag könnyű, valójában fárasztó, de enyhe emelkedésű kaptató vezet fel a törpefenyvesfoltok között. Az 1671 m magas csúcs (Malý Kriváň) a hegység második legmagasabb pontja, panorámája ennélfogva a korábbiaknál is tágasabb. Teljes valójában mutatkozik a két Rozsutec sziklavilága, a Nagy-Krivánig hullámzó, gyepes hegyhát, a Nagy-Fátra hegyvidéke, valamint a megtett út is.

A Kis-Fátra nagy része sok kárpáti magashegységhez hasonlóan mesterségesen leszorított erdőhatárt hordoz, ugyanis gyephavasi hátait az erdők letermelése után pásztorok és állataik vették birtokba minden nyáron, évszázadokon keresztül. A nyájaikat terelgető pásztorok pedig a törpefenyveseket is felszámolták, így ezek máig is csak foltszerűen, elszórva láthatók a főgerinc körül - ami így kétségkívül szürreálisan nyílt, szelíd terep a két csúcs között. A Kis-Kriván északi lejtőjén egyébként 1895-től a dobogókői fakunyhóhoz hasonló menedékház állt (Majláth menedékház), amely 1919-ben vált a lángok martalékává, helyébe a következő évtizedekben egy hozzá közel emelt, turisták előtt is nyitott vadászház lépett.

Hogy a Kriván név eredetileg ferdét jelent, azt látványosan szemlélteti a szemközt magasodó, környezetéhez képest erdős oldalú Nagy-Kriván (Veľký Kriváň) „elbillent" tömege. Az odáig vezető ösvény eleinte kifejezetten keskeny gerinchez tapad, majd a Koniarky oldalában harántol. Mellette néhol források is fakadnak, lehetőséget biztosítva esetlegesen elfogyasztott vízkészletünk feltöltésére. A kényelmes szakaszon van idő nézelődni, így kiszúrhatjuk, hogy jobbra a Kócs-hegység és az Alacsony-Tátra is feldereng a távolban. Nagyobb ereszkedés után következik az egyre fenyegetőbben tornyosuló Nagy-Kriván, illetve előtte még a Pekelník meghódítása. Ellaposodó, kiszélesedő hátról tekinthetünk vissza az északi oldal erdőségére, mielőtt a legszűkebb (de egyáltalán nem veszélyes) gerincbordát is átszelve nekiveselkedünk a főcsúcs lejtőjének. A hegység főgerincét csaknem teljes egészében felépítő gránit is megjelenik a felszínen a gerincet pettyező, fagy aprózta kőtengerek formájában. Egy elágazásban jobbra térve, rövid kitérővel érhetjük el a Nagy-Kriván (Veľký Kriváň) 1709 méteres csúcsát, ahonnan a túra legjobb körkilátása nyílik.

Fentről szemlélve látványos gerincszakasz kanyarodik a Rozsutec és a Stoh ormai elé, a közelben pedig a Vrátna-völgyi felvonó fogadóépülete látszik. Kelet és dél felé fordulva a vad magashegyi látvány helyét erdős bércek hullámai veszik át, de a Vág beszűkülő völgye fölött, egy erdős gerincélen felbukkan célpontunk, a Chata pod Chlebom épülete is. Tiszta időben a Liptói-havasok képviseli a Tátrák vidékét a keleti horizonton, de a magas-tátrai Kriván is kibukkan. A megtett út első szakaszát kitakarja a Kis-Kriván innen nézve meredeken aláhajló púpja. A közeli felvonónak köszönhetően ez a gerinc legnépszerűbb szakasza, így általában kirándulók között, törpefenyvest átszelve jutunk le a Snilovské sedlo elágazásához. Innen jobbra, a Z jelzésen, a kibontakozó nagy-fátrai hegyek látképében gyönyörködve érjük el a Chata pod Chlebom turistaházat (mintegy 20-30 perc alatt). A fenyves határán fekvő, kiváló panorámájú épület terasza a szomszédos hegységek bérceire is kilátást enged, előtte pedig általában sátrazók sokasága táborozik, hiszen a benti kapacitás meglehetősen szűkös. Az emeletes ágyas szobákban 23, az ötletesen kialakított matraclágerben pedig további 25 ember fér el. A ház különösen népszerű, így a honlapon jó előre be kell jelentkezni, ha biztosra szeretnénk menni. A konyhának köszönhetően jóllakva nézhetjük végig a fátrai alkonyatot, éjjel pedig a völgyekből világító települések fényei érzékeltetik, mennyire is vagyunk messze a lakott világtól.

3. nap: Látványos búcsú a havasoktól

Az 1423 m-en álló ház 1930-ban elkészült elődje Csehszlovákia legnagyobb menedékházainak egyike volt. Válaszul arra, hogy partizánok használták, a német csapatok 1944-ben felrobbantották, de újjáépítésének már a következő évben neki is láttak, és egy több mint száz fő befogadására alkalmas, emeletes épületet emeltek - amely végül 1982-ben leégett. A mai ház az előző tárolóépületéből született, de a 2020-as évek elején kívül-belül teljes átalakításon esett át, és mára modern megjelenésű menedékházként várja a vendégeket.

Az utolsó túranap könnyen indul: a Z jelzésen visszasétálunk a Snilovské sedlo elágazásába - igaz, a K, majd S jelzésekkel tartva ki is kerülhetünk egy csúcsot, előrébb rácsatlakozva a gerincútra. A P jelzés viszont enyhe, végül kissé szigorodó emelkedőn vezet fel a Chleb széles csúcsára. Amit nem érdemes kihagyni: innen készülnek általában a kis-fátrai gerinctúra reklámfotói, amelyek a cikkcakkban kanyargó, északi oldalán meredeken letörő hegyhátat ábrázolják a Nagy-Rozsutec sziklabástyájával a háttérben. A Chlebet elhagyó, észak felé forduló ösvény az egész túra legpazarabb látványait és a Tátravidék csipkés csúcsainak sziluettjét kínálja. Az elkeskenyedő, szabályosan sátor alakú gerincszakasznak beszédes neve van: Steny, azaz „falak". Hosszan ereszkedünk a Poludňový Grúň elágazásához, ahonnan akár már le is ereszkedhetünk végcélunkhoz, a Stoh kúpja és a Nagy-Rozsutec sziklavilága azonban olyan látvány, amit érdemes minél tovább kiélvezni.

Amikor elérjük az erdőhatárt, még választhatunk: a S jelzés a fák között, sziklás vályúkat kerülgetve kerüli a csúcsot, a P jelzés viszont felkapaszkodik a Stoh tetejére. A vigasztalanul monoton emelkedő mentén a talaj lemosódását megakadályozni hivatott, ültetett törpefenyves zöldell. Felérve azonban „kifizetődik" a fáradozás: útvonalunk jelentős részének, az erdőket magukról „lerázó" gyephavasi hegyek fenséges látványának inthetünk búcsút, míg keleten a Kócs-hegységen át a Tátrákig hullámzik a terep. Délen a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra zegzugos hegyvidékére pillanthatunk rá még egyszer. És persze északon mutatja a helyes irányt a festői megjelenésű Nagy-Rozsutec, amelynek tövébe, a sedlo Medziholie elágazásához kevesebb, mint egy óra alatt ereszkedhetünk le.

A szép fekvésű nyeregben 1985-ig menedékház állt, azonban a hozzá tartozó sípálya felvonójának motorja kigyulladt, lángra lobbantva és elpusztítva a főépületet is (helyére természetvédelmi okokból nem építhettek újabbat). Innen balra fordulva a Z jelzésen, erdős ösvényen sétálunk le Štefanovába. Az egykori pásztortelep ma nagyszerű fekvésű, festői szirtek ölelte üdülőfalu, és bár körülötte hatalmas tarvágások éktelenkednek, tökéletes hely arra, hogy remek éttermeinek egyikében zárjuk le a túrát.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A túra kezdőpontja a Nezbudská Lúčka-n (Óváralján) található Nezbudská Lúčka-Strečno vasútállomás, ami Zsolna (Žilina) felől 20 perc alatt érhető el vonattal a Pozsony–Kassa-vasútvonalon.
 • A kezdőpont elérhető Zsolna (Žilina) felől autóbusszal is (ez kb. 25 perc utazás), ebben az esetben a vasútállomás mellett található Nezbudská Lúčka, ZŠ buszmegállónál kell leszállnunk.
 • Érkezhetünk Strečno (Sztrecsnó) faluba is, ebben az esetben a Strečno, pri lávke buszmegállóban kell leszállnunk, amit bő negyedóra alatt érhetünk el Zsolnáról (Žilina). A buszmegálló közelében hídon kelhetünk át a Vág folyón.
 • A túra végpontja Štefanova faluban található, ahol a Terchová, Vrátna Štefanová buszmegállóból utazhatunk el. Járnak közvetlen buszok Zsolnára (Žilina), de akadnak olyanok is, amelyek csak Terchová (Terhely) központjáig, a Terchová, centrum buszmegállóig közlekednek. Innen viszont sűrűbben indulnak buszjáratok a zsolnai buszpályaudvarra (Žilina, AS), amely a vasútállomástól pár percre található.

Megközelítés

 • A túra kezdőpontja a Nezbudská Lúčka-Strečno vasútállomás Nezbudská Lúčka (Óváralja) településen.
 • A túra végpontja a Vrátna-völgyi Štefanová buszmegállója.

Parkolás

 • A gerinctúra előtt érdemes az autót Zsolnán (Žilina) hagyni, a városban például a vasútállomás és a buszpályaudvar mellett is találunk parkolót. Zsolnáról gyakran indulnak vonatok és buszok a kezdőpontra, és a sűrű buszos összeköttetésnek hála a végpontról is egyszerű visszajutni a parkoló autóhoz.

Koordináták

DD
49.182185, 18.868946
DMS
49°10'55.9"N 18°52'08.2"E
UTM
34U 344703 5449894
w3w 
///bálozó.megkínál.előleg
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 8. számú térképe (Národný park Malá Fatra) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, esős, havas időben bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.
 • A magashegységekben gyakran érkezik eső, ezért jó minőségű esőkabát mindenképpen legyen nálunk!
 • Legyünk felkészülve rá, hogy esténként akkor is jelentősen lehűl a levegő, ha napközben hőség van a napon. Érdemes egy pehelykabátot magunkkal vinni, hogy a szabadban tölthessük az estéket is.
 • A menedékházakba vigyünk saját hálózsákot! A házak mellett sátrazni is lehet, ha viszünk magunkkal ehhez szükséges felszerelést.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
32,1 km
Időtartam
13:50 óra
Szintemelkedés
2 569 m
Szintcsökkenés
2 299 m
Legmagasabb pont
1 709 m
Legalacsonyabb pont
355 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp