Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szlovákia egyetlen „krátertavától” a Szinnai-kőre egy kárpáti ősbükkösben

Gyalogtúra · Vihorlát
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A vulkáni kaldera a tóval a Szinnai-kő (Sninský kameň) tetejéről
  A vulkáni kaldera a tóval a Szinnai-kő (Sninský kameň) tetejéről
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 900 800 700 600 500 10 8 6 4 2 km

Ez a rövid, de roppant látványos túra az ismeretlen Vihorlát országos viszonylatban is egyedülálló helyszínein kalauzol végig. A történelmi Felvidék egyetlen „krátertavától”, a Szinnai-tótól túrázunk a lélegzetelállító körpanormát nyújtó Szinnai-kőre, ahonnan a Kárpátok egyik legérintetlenebb vulkáni kalderájának látványában és az azt övező, az UNESCO-világörökséghez tartozó kárpáti ősbükkösök képében gyönyörködhetünk.

könnyű
Hossz 10,1 km
3:50 óra
481 m
481 m
1 005 m
561 m

A Szlovákia keleti felén található Vihorlát (Vihorlatské vrchy) autóval is megközelíthető látványossága a szlovákul tengerszemet jelentő Szinnai-tó (Morské oko), ahonnan egy rövid kirándulással a bámulatos körpanorámát nyújtó Szinnai-kőre (Sninský kameň) túrázunk fel. A tópartról először Szlovákia egyik legépebben megmaradt vulkáni beszakadásának peremére kapaszkodunk, közben érintünk egy 0,33 hektár nagyságú „kis tengerszemet” is, a pár méter mély Malé Morské oko-t. Innen az egykori kitörési centrum helyén létrejött kaldera néhol meredek peremét követjük a Szinnai-kőig részben fokozottan védett, a világörökség részének számító kárpáti ősbükkösben. A meredek létrák segítségével megmászható sziklatetőről a körpanoráma sem rossz, de a látvány igazi különlegessége abban rejlik, hogy a 750–1000 méter magas tetőkkel keretezett, átlagosan 4–5 kilométer átmérőjű vulkáni kaldera közvetlenül alattunk tátongó mélységében a „tengerszemnek” is nevezett tó vize csillog. Egy másik úton visszaereszkedve a tópartra megismerjük a tó keletkezésének történetét, felkereshetjük az északi parton álló büfét, majd visszasétálunk a parkolóba.

Ezt a túrát minden, a minket körülvevő élő- és élettelen világ csodáira fogékony természetjáró számára ajánljuk, és viszonylagos rövidsége, valamint látványossága miatt nagyobb gyerekekkel is ideális program.

Ajánlott időszak a túrához: egész évben járható túra, s mivel végig erdőben haladunk, ezért akár nyári melegben is teljesíthető. Ugyanakkor a kárpáti őserdő késő tavasszal és nyár elején, valamint ősszel mutatja legszebb arcát, talán ebben az időszakban a leginkább érdemes elindulni.

A szerző tippje

 • Aki nem tud betelni a kárpáti ősbükkös valóban különleges hangulatával, illetve meg akarja mászni a hegység főcsúcsát, az a Jedlinka kereszteződéséből a P és a Z sáv jelzéséket követve juthat el a Poľana pod Vihorlatom pihenőjéhez, ahonnan jelzetlen, de egyértelmű (egy nem hivatalos turistajelzés is ki van festve) úton lehet felkapaszkodni a szép kilátást nyújtó főcsúcsra (7,2 km a csúcsig a Jedlinkától, 460 méter emelkedővel és 240 méter ereszkedéssel). Ebben az esetben fontos tudnunk, hogy a főcsúcs, és különösen az attól nyugatra eső gerinc 1937 óta katonai gyakorlóterep, de a szigorú belépési tilalmat 2012-ben feloldották. A főcsúcs meglátogatásához tehát nem kell engedély, s a megjárt úton tudunk visszatérni.
 • A Szinnai-tó környezete (szerencsére) jórészt kiépítetlen. A tó északi partján azonban találunk egy, a Google Maps által is ismert, rövid kitérővel elérhető, kellemes falatozót, amely egyben turistaház is, a mellette álló házban pedig egy kifejezetten igényes szálláslehetőségre lelünk.
 • A hegység lábánál található a „szlovák tenger", az 1961 és 1966 között létrehozott, átlagosan 33 négyzetkilométeres területű, óriási víztározó, a Széles-tó (Zemplínska Šírava). A parton számos üdülőfalut, strandot és kempinget találunk. Ha pedig egy fokkal békésebb körülmények között csobbannánk, akkor a víztározó szomszédságában található, erdőkkel ölelt Vinnai-tó (Vinianske jazero) lesz a jó választás.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Az érintetlen kárpáti erdőségekben, erdőrezervátumokban természetes a nagyragadozók jelenléte. A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2022-11-15
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Szinnai-kő (Sninský kameň), 1 005 m
Legalacsonyabb pont
561 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 26,33%Murvás út 2,43%Földút 37,91%Ösvény 33,31%
Aszfalt
2,7 km
Murvás út
0,2 km
Földút
3,8 km
Ösvény
3,4 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

A Szinnai-kő két, meglehetősen kitett kilátópontjára meredek lépcsők és létrák vezetnek fel, ezeket óvatosan használjuk (tériszonyosoknak nem ajánlott a felmenetel), a sziklák tetején pedig fokozott óvatossággal mozogjunk!

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdés

Szinnai-tó, parkoló (parkovisko) (560 m)
Koordináták:
DD
48.906798, 22.203398
DMS
48°54'24.5"N 22°12'12.2"E
UTM
34U 588182 5417793
w3w 
///óvodások.nyílás.mélyhűtő

Végpont

Szinnai-tó, parkoló (parkovisko)

Útleírás

Itiner

 • A parkolóból a tóhoz vezető erdei aszfaltutat és a rajta vezető K jelzést követjük.
 • A tó partján található kisebb kastélynál (Kaštielik Morské oko) balra térünk a S jelzésre, és ezen kapaszkodunk fel a Malé Morské oko érintésével a kaldera peremére (Jedlinka).
 • A táblával jelölt Jedlinka elágazásában jobbra térünk, és a gerincút P jelzésén, a Tri table nyerget érintve érjük el a Szinnai-követ (Sninský kameň), ahol két irányban két különböző sziklára is felmászhatunk.
 • A már ismert P jelzésen térünk vissza a már érintett nyeregbe (sedlo Tri table).
 • A nyeregből a K jelzésre térve ereszkedünk vissza a tóhoz.
 • Elérve a tóparton futó betonutat tábla jelzi, hogy balra találjuk a tó északi partján álló büfét, amelyet jelzetlen, a parton futó kavicsos úton érünk el. Ha ezt nem akarjuk felkeresni, akkor a K jelzésen (és a már ismert erdei aszfaltúton) térhetünk vissza a parkolóba.

A túra részletes leírása

A mind kiterjedésében, mind magasságában kicsit a Mátrára hasonlító Vihorlát az Északkeleti-Kárpátok belső ívén elhelyezkedő, terjedelmes vulkáni vonulat (az ún. Vihorlát–Gutin-hegyvidék) első tagja. E vulkáni vonulat északnyugatról délkelet felé folyamatosan fiatalodó, mára jelentősen lepusztult, erdős hátakkal jellemezhető vulkánroncsai az Alföld peremén húzódnak, látványos keretet adva a síkságnak. A Kárpátok e legbelső és egyben legfiatalabb övezetének létrejötte egyébként a Kárpát-medence kialakulásában fontos szerepet játszó mikrolemez bonyolult forgómozgásának az eredménye. (A Kárpátok legfiatalabb, mindössze pár tízezer éves vulkánja a Szent Anna-tóról ismert Csomád; maga a Vihorlát pedig 12,5–9,5 millió évvel ezelőtt volt aktív). Szlovákia legkeletibb önálló hegységének legfőbb jellegzetessége az alföldi környezetből való impozáns kiemelkedése, amely a hegység déli lábánál nyújtózkodó Széles-tó (Zemplínska Šírava) felől nézve valóban látványos. Ettől függetlenül kifejezetten kevesen járják a Szinnai-tó grandiózus környezetének kivételével hazai hegységeinkéhez hasonló formakincsű Vihorlátot (ennek részben az is az oka, hogy a hegység nyugati része – pár éve már járható - katonai övezet), amelynek csúcsai alig haladják meg az 1000 méteres tengerszint feletti magasságot (Vihorlát tető/Vihorlat: 1075 m, Nežabec: 1023 m, Motrogon: 1018 m, Szinnai-kő/Sninský kameň: 1005 m).

Mielőtt nekivágunk a túrának és felkeresnénk az egész Kárpátok e jellegzetes, a vulkánossághoz kapcsolódó különleges helyszínét, érdemes feleleveníteni azt, hogy a Kárpát-medencét körbeölelő hegykoszorúnak négy szerkezeti övezetét különböztetjük meg. A külső, homokkőből felépülő övezet (flisövezet), valamint a legmagasabb hegységeket alkotó, központi kristályos zóna mindenhol megtalálható, a mészkőszirtek övezete viszont csak szakaszosan van meg, ahogy a vulkanikus övezet is. A Vihorlát egyébként annyira keleten fekszik, hogy itt már földrajzi értelemben nem is a Szlovákia nagy részére kiterjedő Északnyugati-Kárpátokban, hanem a zömében Ukrajna területére eső Északkeleti-Kárpátokban járunk.

Szlovákia egyetlen „krátertava”

A parkolótól először meredeken kapaszkodik fel az aszfaltút, majd enyhén lejtünk a Szinnai-tó (Morské oko) déli partján álló gáthoz, ahonnan teljes pompájában élvezhetjük a különleges tó látványát. A korábban Remetei-tóként (a közeli Remetevasgyár, Remetské Hámre után) is ismert vízfelület láttán könnyen eszünkbe juthat az erdélyi Szent Anna-tó, hiszen ez is egy vulkáni beszakadás mélyén fekszik, de a hasonlat több szempontból sem állja meg a helyét, amire egyébként a gáton állva rögtön gyanakodhatunk is. A közeli információs tábla viszont részletesen elmagyarázza, hogy a 618 méteres tengerszint feletti magasságban található, 25 méteres maximális mélységű tó keletkezése igazából egy hegyomláshoz kapcsolódik, amely felduzzasztotta a kalderagyűrűből egyedül kitörő Okna-patak vizét. Később a lányukat betegségéből itt sikeresen kikúráló Széchenyi László és (felesége) Gladys Vanderbilt gátat építtetett, 7 hektárról 13,8 hektárra növelve ezzel a vízfelületet. Ma a tó egész környezete fokozottan védett erdőrezervátum, s e háborítatlanság bizony jól látszik nemcsak innen, közvetlen közelről, de a Szinnai-kő tetejéről is. A tó környezete a közeli parkoló ellenére sincs kiépítve, partján egyedül az említett nemesek 1924-ben épült üdülőháza, valamint két turistaház található az északi oldalon.

A tóparti utat és a K jelzést követve nemsokára meg is érkezünk az említett grófi család által épített, kedves kúriához, amelyet ma az erdészet használ. Itt szintén könnyen lejutunk a tópartra, ahova érdemes is letérni, hiszen nemsokára búcsút intünk a tónak, és a közeli elágazásban (balra, a S jelzésre fordulva) bevetjük magunkat a vadonba .

Kárpáti ősbükkös, a világörökség része

A természetjárók által olyannyira szeretett bükk (Fagus sylvatica) az utolsó jégkorszakot pár elzárt, hegyvidéki területen vészelte át Európa déli felén, majd pár ezer év alatt meghódította a kontinens jelentős részét. Háborítatlan bükkösök azonban alig maradtak mára, ezért figyelt fel az UNESCO az egyébként már 1973 óta védett Vihorlát erdőinek épségére. A hegység ősbükkösei a lengyel–szlovák–ukrán határ mentén húzódó, közeli Polonyinák Nemzeti Parkkal (Národný park Poloniny) és Ukrajna pár környező erdőségével együtt 2007-ben kerültek fel a világörökségi listára, amelyen már 18 ország 94 helyszíne osztozik az „Ősbükkösök a Kárpátokban és Európa más régióiban” címen.

A S jelzés egy nem túl vészes kaptatóval célozza meg a kaldera peremét, s utunk egyik erdőrezervátumból a másikba vezet. Első megállónk a meredek kalderaperem valószínűleg tömegmozgás által kialakított lefolyástalan területét kitöltő „Kis-tengerszem”, a pár méter mély Malé Morské oko. Tovább követve a jelzést nemsokára az egykori kitörési centrum helyén létrejött óriási kaldera meredek peremére érkezünk, a Jedlinka elnevezésű kereszteződésbe. Itt halad a gerincút P jelzése, s itt találjuk a legszebb erdőket is. A zuzmós, mohás, látványos bükkmatuzsálemek ligetszerűen távol állnak egymástól, köztük leginkább vihar tépte hegyi juharokat látni, a nedves avar aranybarna színét pedig a páfrányok friss zöldje élénkíti. A kaldera külső peremén található völgyfők némelyikében szintén fokozottan védett (nem látogatható) tőzeglápok rejtőznek.

Balra fordulva a hegység főcsúcsát érhetjük el egy komolyabb túrával, a mi utunk azonban a Szinnai-kő (Sninský kameň) felé, jobbra tart. Rögtön az elágazást követően részleges kilátást kapunk az alattunk elhelyezkedő kalderára, és kifejezetten látványos sziklaélen túrázunk. Ez hamarosan veszít a drámaiságából, az erdő szépsége viszont szerencsére nem változik, mi pedig gyorsan megérkezünk a Tri table nevezetű nyeregbe (sedlo). Innen már csak egy bő kilométernyi, nem túl vészes kaptató vár ránk, és meg is érkezünk a pazar kilátást nyújtó Szinnai-kőhöz (Sninský kameň).

Alattunk a kárpáti hegységkoszorú egyik legépebben megmaradt kalderája  

Valószínűleg a hegység e frekventáltabb részén sem találkozunk sok emberrel. A Vihorlát mai elhagyatottsága mellett nehéz elképzelni, hogy a területet egykor birtokló Sztáray grófi család az 1870-es években kiépíttette a hegység alapvető turista-infrastruktúráját, sőt, 1883-ban zenés mulatsággal turistaházat is avattak (Antal menedékház). Mindez persze már az enyészeté, a Vihorláttól jól érzékelhetően távol van a Magas-Tátra zsivaja.

A közeli város nevét viselő, természetes erődítménynek ható Szinnai-kő szikláinak tetejére meredek létrák és lépcsők vezetnek fel. Igazából két, a lombok fölé nyúló szikláról van szó: a közvetlenül a fejünk felett, jobb oldalon lévőt a P jelzésen érjük el, a másikat pár lépéssel odébb, a K jelzésen (az előbbi ad jó kilátást a tóra). A sziklapadokról lenyűgöző körpanorámában van részünk: látszanak innen a Keleti-Beszkidek őserdőket rejtő hegyormai, a Vihorlát-tető, a Tokaj-Eperjesi-hegyvidék szlovákiai részének számító Szalánci-hegység hosszan elnyúló magaslatai és a szomszédos Pricske vulkánjának (Popriecny vrch) határt hordozó, szelídebb gerince is. Tekintetünket azonban a 750–1000 méter magas tetőkkel keretezett, átlagosan 4–5 kilométer átmérőjű kaldera közvetlenül alattunk tátongó mélysége vonzza leginkább, hiszen abban a tengerszemnek is nevezett Szinnai-tó vize csillog, varázslatos erdők zöldje által keretezve. Ilyen látványban nem nagyon van részünk sehol máshol a Kárpátokban, érdemes hát alaposan kiélvezni!

Festői búcsú büfével

A Szinnai-kőtől az ismert úton ereszkedünk vissza a Tri table nyeregbe, ahol a K jelzésre fordulva nagyon gyorsan elérjük a tóparton vezető aszfaltcsíkot. Utunk végig látványos, szép, öreg erdőben halad. A tóparton kanyarodó aszfaltúton jobbra fordulva térhetünk vissza a parkolóba, ahol turistaszezonban egyébként szintén találunk egy kisebb büfét. Ennél mindenképpen autentikusabb a tó északi partján található, rövid kitérővel elérhető menedékház büféje, már csak azért is, mert innen nyílik talán a legjobb kilátás a „tengerszemre”.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában, Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra. 

 • A Szinnai-tó alatti parkoló tömegközlekedéssel nem elérhető. Nagymihályból (Michalovce) rendszeresen jár busz Remetevasgyárba (Remetské Hámre,OcÚ buszmegálló), a legközelebbi faluba, ahonnan vagy gyaloglunk, vagy stoppolással próbálkozhatunk, hiszen a parkoló a falu központjából meglehetősen messze, mintegy 8 kilométerre található.

 

Megközelítés

 • Remetevasgyárból (Remetské Hámre) az országúton futó K jelzést követve jutunk el a falu központjából mintegy 8 kilométerre található parkolóba, túránk kiindulópontjába.

Parkolás

 • Remetevasgyár (Remetské Hámre) felől a Szinnai-tó végig táblákkal jelzett úton elérhető, a parkoló turistaszezonban fizetősen üzemel.

Koordináták

DD
48.906798, 22.203398
DMS
48°54'24.5"N 22°12'12.2"E
UTM
34U 588182 5417793
w3w 
///óvodások.nyílás.mélyhűtő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban (Sziget Könyvesbolt, 2002)
 • Túrázók Nagykönyve: A Felvidék legszebb túraútvonalai (I.P.C. Könyvek)
 • Szlovákia útikönyv (Jel-Kép, 2003)

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 126. számú térképe (Vihorlatské vrchy) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

 • A túrához elengedhetetlen a jól tapadó túracipő vagy bakancs!
 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
10,1 km
Időtartam
3:50 óra
Szintemelkedés
481 m
Szintcsökkenés
481 m
Legmagasabb pont
1 005 m
Legalacsonyabb pont
561 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Csúcstúra Flóra, fauna Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp