Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Erdőn, mezőn, szurdokvölgyben – hangulatok a Branyiszkói-hegységben

Gyalogtúra · Branyiszkó-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A szurdok elejét fémlépcsős kiépítés teszi kényelmessé
  A szurdok elejét fémlépcsős kiépítés teszi kényelmessé
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 12 10 8 6 4 2 km

A Lacsnói-szurdok és tágabb környéke egy rendkívül változatos, pár kilométer hosszú völgyrendszer, amelyben kellemes kirándulást tehetünk sűrű, páfrányos szurdokerdőt, majd felette jellegzetes, gerendaházas hegyi falut és a körülötte sorakozó kaszálóréteket is felfűzve. A szurdok elején felkereshetünk egy ősi várromot, amit a néphagyomány a templomos lovagrendhez köt, de a közelben egy kiépített barlang is megtekinthető (szakvezetéssel). Ha kedvünk és erőnk is marad, akkor a hegység főcsúcsáig is túrázhatunk, ahonnan jó időben pazar panoráma nyílik a Tátrák felé.

közepes
Hossz 12,9 km
4:10 óra
570 m
570 m
877 m
533 m

„A régi Magyarország északi határvármegyéinek koszorújában Sáros vármegye magas hegyláncokkal körülzárt háromszög, csúcsával délnek fordulva ékelődik Szepes, Abaúj és Zemplén vármegyék közé. Sáros uralkodó tájképi jellege Szinyei-Merse Pál festményeiből általánosan ismeretes. A folyók völgyeibe könyöklő dombok lankáit a szántóföldek hegynek-völgynek szaladó pásztái tarkítják. A dombok tetején itt-ott letarolt erdők maradványai szomorodnak. A dombokon túl erdős hegyek húzódnak, s ezek nem egy orma az 1000 métert is meghaladja. Az erdős hegyláncok közé hellyel-közzel fantasztikus sziklavilág szorul." 

Divald Kornél: Felvidéki séták – 1925. 

Az öreg rengetegekkel borított, hegyi kaszálórétekkel szabdalt Branyiszkói-hegységben (Branisko) minden adott egy könnyű, kellemes kiránduláshoz. A „Branyiszkó” nevét leginkább csak a Tátravidékre tartva, átutazóban halljuk, pedig egy rendkívül változatos, kényelmes magasságú hegység, amihez látványos közelségben fekszik a Kárpátokat koronázó Magas-Tátra. A környező, lankás, mélytengeri üledékek alkotta hegyvidékhez képest itt jóval keményebb és öregebb mészkővel, dolomittat, magmás kőzetekkel találkozhatunk, amelyekbe meredek völgyek és sziklaszirtekkel körbebástyázott szurdokok vágódtak. Lipovce (Szinyelipóc) közelében egy ásványvízforrás-mező is található, amit bő évszázada palackoznak íze és kedvező hatása miatt. 

Túránk egy lankás bevezetés után fokozatosan nehezedik, ahogy egyre beljebb hatolunk a szurdokká szűkülő völgyben (Lačnovský kaňon). A túra harmadánál egy ruszinok lakta hegyi falu életét, hangulatát tapasztaljuk meg, körülötte a hagyományos állattartásból megmaradt hegyi rétek sorakoznak a lankásabb lejtőkön. A fenyő- és nyírfaligetekkel szabdalt kaszálók tágas panorámákat engednek a környékre, így remek kilátás adódik a hegység csúcsaira és a szomszédos Szalánci-hegységre (Slanské vrchy). Ezek után újra szűk völgybe ereszkedünk, ahol fenyővel kevert öreg bükköst keresztezünk, ami félreeső, zárt helyzete miatt a jellegzetes kárpáti élővilág otthona.

Ajánlott időszak a túrához: az útvonal egész évben járható, de télen a szurdok fémkapcsai lejegesedhetnek, ilyenkor a balesetveszély miatt nem ajánlott.

A szerző tippje

 • Ha csak egy rövid sétát tennénk a szurdokban, érdemes busszal Lačnovig (Lacsnó) utazni, és lefelé ereszkedve bejárni a 2,5 kilométeres, könnyű túrát.
 • Kóstoljuk meg a szurdok alatt fakadó Salvator ásványvizet, amit az 1800-as évek elejétől palackoznak magas ásványianyag-tartalma és különleges íze miatt.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-02-24
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Lačnovské sedlo, 877 m
Legalacsonyabb pont
Lipovce (Szinyelipóc), 533 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 10,63%Földút 64,63%Ösvény 22,94%Utca 1,77%
Aszfalt
1,4 km
Földút
8,3 km
Ösvény
3 km
Utca
0,2 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A szurdok sziklás szakaszán maradjunk a láncokkal és fémlépésekkel biztonságossá tett nyomvonalon. A víz által koptatott sziklák rendkívül csúszósak, veszélyesek, ne kockáztassuk nagyobb esés, sérülés lehetőségét!

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is ellenőrizni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Lipovce, ZŠ buszmegálló (Szinyelipóc, iskola) (550 m)
Koordináták:
DD
49.052402, 20.950554
DMS
49°03'08.6"N 20°57'02.0"E
UTM
34U 496387 5433282
w3w 
///csomó.ráér.barackfa

Végpont

Lipovce, ZŠ buszmegálló (Szinyelipóc, iskola)

Útleírás

Itiner 

 • Lipovcéről (Szinyelipóc)P jelzés vezet fel a Lačnovský kaňonba (Lacsnói-szurdok), majd ezt követjük tovább Lačnov (Lacsnó) falun keresztül egészen a Lačnovské sedloig.
 • A hágótólZ jelzésen folytatjuk déli irányban a gerincen a Sedlo Zákrutig.
 • A Sedlo ZákruttólP\ jelzés vezet le a patakhoz (Kopitovský potok).
 • A patakotS jelzés mentén követjük jobbra lefelé a K jelzés becsatlakozásáig (Kopytovská dolina, rázcestie).
 • A K jelzésen északkelet felé hágunk át a hegygerincen, és érkezünk vissza Lipovcére

A túra részletes leírása

Erdei séta a szurdokon át, bepillantás a hegység mélyébe

Könnyű sétával, a P jelzést követve indítjuk utunkat Lipovce (Szinyelipóc) nyugati széléről, az iskola melletti buszmegállóból. A falu felett, éppen útvonalunk közvetlen szomszédságában található a település ősi vára, a Mersevár (Lipovce hrad). A Szinye és a Merse név is ismerős lehet a 19. századi festő, Szinyei Merse Pál nevéből, amiről következtethetünk is a művész családjának eredetére: e nagy múltú család birtokolta évszázadokon át a környéket.

A falut rögvest elhagyjuk az iskola mögött, és párszáz métert haladunk a hegylábig kacskaringózó aszfaltúton, ám hamar tekintélyes, fenyőgerendából ácsolt kapu csábít belépésre a Lacsnói-szurdokba (Lačnovský kaňon). A kapu mögötti fenyves után tágas rét fogad takaros turistaparkkal, ahol büfé, padok és kis tó is korai pihenésre hívogat. Ezt a helyszínt akár a túra végén is útba ejthetjük egy rövid kitérővel. A rétről már felsejlik a szurdok látványossága, a természetvédelmi terület nevét is kölcsönző Kamenná Baba, egy mutatóujjszerűen az ég felé emelkedő, karcsú dolomittorony. A szurdok feletti hegytetőt pedig a Mersevár romja koronázza, ami a környéket uraló Szinyei Merse család erőssége volt, amíg az Aba nemzetség a 14. században le nem rombolta. A falu irányából könnyebben elérhetjük, de az első sziklaszűkület utáni oldalvölgyben is felkapaszkodhatunk hozzá; jelenleg a rekonstrukciója folyik. A szurdok röviddel az első szoros után kiszélesedik egy lélegzetvételnyi szünetre, és itt, az oldalvölgy torkolatánál, hangulatos patakparti tisztáson erdei házikókat is találunk.

A tisztás után azonban ismét belépünk a mohás sziklafalakkal szegélyezett, árnyas, hűs szurdokvölgybe. A kecses sziklaalakzatok már a helyi lakosságot is lenyűgözték, megelevenítve képzeletükben a kőkompozíciókat. A 19. század derekán itt járt Fényes Elek is megemlékezik a falu határában emelkedő csodás hegyvidékről:

„A lipóczi határ hegyes részében, a természet kicsinyben a Kárpát bérczes vidékét utánozza. Ugyanis itt iszonyu magasságu kősziklák tornyosulnak felfele, mellyek legkülönösebb s meglepőbb formákat képeznek. Illyen a többek közt Kamena Baba kőszirt, melly egy ölében gyermekét tartó anyát ábrázol. A Mózses, egy szabadonálló, széditő magasságu kőszikla. Ezen kősziklák közt több patakocskák csörömpöléseit hallhatni, mellyek nagy szépségü zuhatagokat képezvén, miután a síkra leérnek, tárgyakat kővé változtatnak.”

A mohás sziklafelszökések között bolyongva, a szurdokerdő lombsátrán át fel-feltűnik a Kamenná Baba, a lombkorona felett kecsesen égbetörő, 30 méteres sziklatorony. Tetejét egy csenevész fenyő toldja meg, ami a bérc repedéseibe kapaszkodva fényt jócskán, ellenben tápanyagot alig talál. Viszont a környező szurdokerdő vízben és tápanyagban gazdag, de a szűk árokba szorult fákat, főként bükköket és fenyőket sudár termetre sarkallja a fényért folyó örökös küzdelem. A patak menti sziklákat ügyesen kerülgető ösvény egyre meredekebbé válik, a kőlépcsők pedig egy helyen már túl veszélyesek lennének, ezért fémtálcákat telepítettek a víz mellé, és lánccal, valamint korláttal tették biztonságossá a felszökést. Itt látjuk a szurdok legnagyobb vízesését, ami összesített magasságát tekintve meghaladja a húsz métert.

A sziklaszűkület után egy elágazás kínálja a kitérő lehetőségét a gerincél sziklájába vésődött, 200 méterrel felettünk nyíló barlanghoz. A háromszög alakú bejárat sekély üreget rejt, mely azonban remek helyszín az éjszakázásra, kősátrát az elmúlt évezredek emberei, állatai használhatták menedéknek. Az ösvény a patak mellett halad tovább, immár tálcák és mesterséges lépések nélkül, de ahol a továbbjutás megkívánja, ott foghíjas, rozsdás, régi láncokat találunk. Igazából ezen a kalandosan kacskaringós szakaszon válik a patakvölgy igazán vadregényessé: bár a sziklaformák szelídülnek, a környezet igazi nagyragadozós „vadaskert”. A természetvédelem információs táblája szerint szaporodik a területen a fekete gólya, a hiúz, a farkas, és természetesen a medvének is otthona e vidék.

A szegélyező hegyoldalak egyre veszítenek meredekségükből, és kitágul körülöttünk a tér, ahogy megérkezünk a szurdok feletti első rétre. Borókabokrok, nyír- és fenyőligetek tarkítják a tájat. Az ösvény is kikanyarodik a völgyből, és a jobbra eső, köves tisztáson átvágva érkezünk Lačnov (Lacsnó) falu határába. A rét tetejéről visszatekintve még rálátunk a széles lombkoronákkal takart szurdokra, de közben már a falu szélső házai csábítanak a hegyi környezethez alkalmazkodott életmód felfedezésére.

Kaszálók és gerendaházak, a kárpáti ruszin életmód sarokpontjai

Lačnov (Lacsnó) közigazgatásilag Lipovce (Szinyelipóc) része, történelmileg azonban elkülönül, ugyanis ruszin telepesek népesítették be az elmúlt két évszázadban. Az egykor 200 főt közelítő lakosság mára gyakorlatilag elköltözött, jelenleg a település alig rendelkezik állandó lakókkal. A sűrű erdőkkel körbevett falu házai a mindig kéznél lévő alapanyagból, főként fenyőgerendából épültek. Ha a lakóházakat mára kőből újjá is építették, a bádogtetős csűrt és a gazdasági épületeket mindenütt a kőalapra rakott fenyőgerendák alkotják. Ezt az építészeti megoldást látjuk szerte a Kárpátok hegyi életmódra berendezkedett településein. A lakosság favágással és famegmunkálással, illetve állattenyésztéssel foglalkozott – utóbbi ékes bizonyítéka a települést ölelő kaszálók és legelők sora, ami minden erre alkalmas, lankás hegyoldalt elfoglal.

Egy apró, de takaros görögkatolikus templomot érintünk a faluközpontban, megkerüljük az alant szurdokot vájó patakot, majd a nyugati végen felkanyarodunk a kaszálók szintjére. Innen remekül rálátunk a völgybe szorult házakra és portákra, a falu felett pedig az egykori Sáros vármegye bontakozik ki az Eperjes-Tokaji-hegyvidék vulkánjaival a háttérben. A szemközti hegyoldal rejti a Zlá Diera barlang cseppkövektől ékes sziklahasadékát, amit vezető kíséretében mi is meglátogathatunk. A barlang nincs kiépítve, így overallban, sisakban és lámpával a fejünkön, átlagosan 40 perc alatt járhatjuk be az állandóan 7 °C fokos, mindig párás üreget.

Túránk a falu határából nyugat felé folytatódik fenyvesekkel, nyíresekkel, bükkösökkel szegélyezett kaszálók mentén. Virágzás idején érdemes az itt nyíló orchideafajokat és egyéb hegyi virágokat figyelni a harsány zöld fűben. A falutól egyre távolabb eső rétek a szarvasokat, őzeket, vaddisznókat is a nyílt területre csábítják, különösen az alkonyati és kora reggeli órákban, de napközben is érdemes csendben, figyelmesen közlekedni. A tisztásokon vezető, szűk két kilométeres szakaszt csekély hullámzással, közel szintben tesszük meg.

A Lačnovské sedlotól („Lacsnói-hágó”) újra betérünk az erdőbe, és az idáig követett P jelzés helyett a Z jelzésen folytatjuk túránkat. Az erdészeti út a gerinc kiemelkedéseit kerülgeti, így itt is közel szintet tartva, kényelmesen haladunk a vegyes fenyves-bükkös erdőben. A hegygerinc vízválasztó és közigazgatási határ is egyben, tőle nyugatra már a Szepesség (Spiš) terül el, a vizek pedig nagy kerülővel, a Tárca (Torysa) folyón keresztül, Eperjest (Prešov) is érintve érnek a Hernádba; míg a hegység sárosi (Šariš) oldalán a Szinye (Svinka) egyesíti a patakokat, mielőtt a Hernádba torkollik. Egy kis tisztás szélén erdészházat érintünk, ahol visszakanyarodhatunk a völgybe, Lipovec (Szinyelipóc) irányába a P\ jelzésen. (Amennyiben itt a gerincen, a Z jelzésen haladunk tovább, a hegység főcsúcsára kanyarodhatunk fel. A közel 400 méter kapaszkodással gyönyörű erdőket és kaszálóréteket keresztező útvonal végén a Smrekovica csúcsáról nyílik remek kilátás a Magas-Tátrára, valamint a Szepesség magashegységekkel keretezett, tágas térségére. A csúcson ráadásul egy bármikor igénybe vehető, nyitott, két kis szobával is felszerelt menedékkunyhóban tölthetjük a kárpáti éjszakát.)

Ereszkedés erdőn-mezőn, vissza Szinyelipócra

P\ jelzésen ereszkedünk le a gerincről az alant húzódó, mélyen a hegyek közé vágódott völgybe. Öreg, háborítatlan vegyes erdőnek ad otthont a mélyedés felső szakasza. A településektől távoli keveset járt erdők gazdag állatvilágáról mi is értesülhetünk a patak környéki nyomokból, de ha csendben járunk, és szerencsénk van, meg is pillanthatjuk a Kárpátok lakóit. Nyáron és ősszel gazdag gombavilág színesíti az erdő talaját: fenyők környékén a légyölő galóca piros kalapjai mellett a hegyi emberek csemegéje, az ízletes vargánya is gyakran megjelenik a tarka galambgombákkal együtt.

Gyorsan ereszkedik az erdei út, alig pár száz méter alatt száz méter szintet veszítünk, majd egy szűkületen átjutva házakkal tarkított, tágas rétre érkezünk, ahol már széles murvaút vezet a völgytalpon (a S jelzés jobb ágán). A mély völgy alja laposan szétterülő, patakparti rétek füzére, s ezzel hangulatos levezetése eddigi, változatos sétánknak. Alig egy kilométer után a magasan tornyosuló hegyek ismét szűkebb teret hagynak csupán a pataknak, ugyanis a dolomitbércekről leszaladó víz itt a hegység kemény, kristályos kőzetekből felépülő központi magjával találkozik. A Kopytovský potok illedelmesen ki is tér előlük: amint átüti az első homokkő- és konglomerátumhegyeket, a kristályos palák és gránitkőzetek elől hirtelen keletre fordul.

Rövid ideig a hegység főcsúcsáról leszaladó patakkal együtt haladunk, mellette akár kényelmesen le is sétálhatunk a szomszédos Šindliar (Singlér) faluba. De ha autónk Lipovecen (Szinyelipóc) vár, vágjunk át a hegyoldalra kaptató, K jelzésű dózerúton. A helyiek régóta használják ezt az öreg erdőn átvezető útvonalat, melynek nyomvonala mélyre vágódik a gyökérfüzérek között. Alig hatvan méter szintet kell áthágnunk, hogy visszatérjünk Lipovec (Szinyelipóc) határába (szemközt a túránk elején megismert kanyon húzódik).

Alattunk erednek azok a források, amelyek a hegység kristályos magja és a dolomit- illetve agyagkőhegyek határán hoznak felszínre szénsavtartalmú ásványvizet. Olyan hozammal törnek fel, hogy egykor malmot is építettek energiájuk hasznosítására. A helyi boltokban is kapható vizet a 19. század elejétől palackozzák Salvator néven. Érdemes megkóstolni a hegységet alkotó kőzetek ízletes nedűjét, amely a múlt századi reklám szerint a vese-, a hólyag-, a gyomor- és a reumabetegek leghatásosabb gyógyvize. A forrásokra épült vízműtelepet, a vízbázis védőzónáját a hegyek lábánál széles ívben kerüljük, mielőtt visszaérünk Lipovecre (Szinyelipóc), ahol körtúránk véget ér.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A Lipovce, ZŠ (Szinyelipóc, iskola) megállóhelyen kell a buszról leszállni, és itt is ér véget a túra.

Megközelítés

 •  A túra a buszmegállóból indul, és oda is érkezik vissza.

Parkolás

 • A szinyelipóci iskola (Lipovce, Základná škola) előtt érdemes parkolni, innen indul a túra is.

Koordináták

DD
49.052402, 20.950554
DMS
49°03'08.6"N 20°57'02.0"E
UTM
34U 496387 5433282
w3w 
///csomó.ráér.barackfa
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 115. számú térképe (Šarišská vrchovina – Branisko) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, esős, havas időben bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
12,9 km
Időtartam
4:10 óra
Szintemelkedés
570 m
Szintcsökkenés
570 m
Legmagasabb pont
877 m
Legalacsonyabb pont
533 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp