Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Church

Jézus Szíve-templom ("Fradi-templom"), Hévíz

Church · Zalai-dombság · 123 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A hévízi "Fradi-templom"
  A hévízi "Fradi-templom"
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
A sokak által csak Fradi-templomként ismert épület alapját egy 1905-ben épült harangtorony adta, ehhez építettek ugyanis az 1990-es évek közepén templomhajót. A zöld-fehér templom mellett kis emlékparkot találunk, amely az egykori Egregy falu I. és II. világháborús áldozatainak állít emléket.

Hévíz Egregy településrészén, a borozósor felé vezető út mellett áll a Jézus Szíve-templom, amelyet a legtöbben csak Fradi-templomként emlegetnek. Bocskai János keszthelyi építész tervezte a szokatlan becenevű épületet, amelynek kivitelezését anyagilag nagyban támogatta a Ferencvárosi Torna Club.

A templom alapjául egy 1905-ben, a határban fellelhető homokkőből épített kétszintes harangtorony szolgált, amelyet egy korábbi, fa harangláb helyére emeltek. 1937-ben ezt magasították egy második emelettel, falain pedig minden oldalról neoromán stílusú ikerablakokat ütöttek. Ekkor készült el a torony bádogsisakja. A toronyban már ekkor két harang lógott, a kisebbiket 1905-ben, Sopronban öntötték Mária Magdolna tiszteletére. A nagyobbikat az 1937-es átépítéskor készíttette Egregy lakossága, az I. világháborúban elesett 16 helyi áldozat emlékére. A hősi halottak nevei a nagyharang köpenyén is megjelennek, emellett abban az évben a harangtorony mellett 16 hársfát is ültettek, előttük fejfával. A fák közül hat még ma is látható. A harangtorony falán később táblát helyeztek el a II. világháború egregyi áldozatainak emlékére, ez ma a templomkertben látható.

Az 1990-es évek elején kezdtek el a helyiek komolyan gondolkodni a mai templom megépítésén, amelyhez váratlan segítséget is kaptak. Az akkori polgármester – aki vérbeli Fradi-drukkerként nőtt fel – kereste fel a Ferencvárosi Torna Clubot, akik vállalták az anyagi támogató szerepét. Ezt követően kicsit változtattak a terveken, az eredetileg kék-fehér templom színeit zöld-fehérre változtatták, így tisztelegve a támogatók előtt.

1994-ben Bocskai János tervei alapján kezdtek el templomhajót építeni a toronyhoz. 1995 tavaszán szentelték fel az új templomot Jézus Szíve tiszteletére. A legtöbben ennek ellenére csak Fradi-templomként emlegetik az épületet, amelynek a Ferencvárosi Torna Clubbal való szoros kapcsolatát jelzi, hogy a belső kialakításban is a fehér és zöld színek dominálnak, és az FTC tiszteletére egy kis emléksarkot is kialakítottak a bejárat mellett. A templom mellett 2000-ben katonai emlékparkot létesítettek, ahol az I. és II. világháború egregyi és hévízszentandrási áldozatairól emlékeznek meg. Összesen 70, névvel ellátott fejfa áll most a templom oldalában.

Opening hours

Miserend:

vasárnaponként

 • nyári időszakban: 18:00
 • téli időszakban: 17:00

Price:

Ingyenes.
Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Update: June 30, 2020

Public transport

 • A hévízi buszjárattal érkezve a Hévíz, II. ker. óvoda megállónál kell leszállni.

 

Getting there

 • A buszmegállóból már látszódik az Egregyi utca végén álló templom.

Parking

 • A templom körüli utcákban tudunk parkolni.

Coordinates

DD
46.801887, 17.189785
DMS
46°48'06.8"N 17°11'23.2"E
UTM
33T 667091 5185477
w3w 
///shuffles.strategic.savviest
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Long Distance Hiking · Marcal-medence
Sümeg - Keszthely (OKT-03.)
recommended route Difficulty easy Stage 3 Open
Distance 44.9 km
Duration 12:40 h
Ascent 820 m
Descent 895 m

The Castle Hill of Sümeg rises above like a beacon of Bakony Mountains as you are leaving it behind heading towards the mountainous sections of the ...

10
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Jézus Szíve-templom ("Fradi-templom"), Hévíz

Zrínyi Miklós utca
8380 Hévíz

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp