Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Templom

Jézus Szíve-templom ("Fradi-templom"), Hévíz

Templom · Zalai-dombság · 123 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A hévízi "Fradi-templom"
  A hévízi "Fradi-templom"
  Fénykép: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
A sokak által csak Fradi-templomként ismert épület alapját egy 1905-ben épült harangtorony adta, ehhez építettek ugyanis az 1990-es évek közepén templomhajót. A zöld-fehér templom mellett kis emlékparkot találunk, amely az egykori Egregy falu I. és II. világháborús áldozatainak állít emléket.

Hévíz Egregy településrészén, a borozósor felé vezető út mellett áll a Jézus Szíve-templom, amelyet a legtöbben csak Fradi-templomként emlegetnek. Bocskai János keszthelyi építész tervezte a szokatlan becenevű épületet, amelynek kivitelezését anyagilag nagyban támogatta a Ferencvárosi Torna Club.

A templom alapjául egy 1905-ben, a határban fellelhető homokkőből épített kétszintes harangtorony szolgált, amelyet egy korábbi, fa harangláb helyére emeltek. 1937-ben ezt magasították egy második emelettel, falain pedig minden oldalról neoromán stílusú ikerablakokat ütöttek. Ekkor készült el a torony bádogsisakja. A toronyban már ekkor két harang lógott, a kisebbiket 1905-ben, Sopronban öntötték Mária Magdolna tiszteletére. A nagyobbikat az 1937-es átépítéskor készíttette Egregy lakossága, az I. világháborúban elesett 16 helyi áldozat emlékére. A hősi halottak nevei a nagyharang köpenyén is megjelennek, emellett abban az évben a harangtorony mellett 16 hársfát is ültettek, előttük fejfával. A fák közül hat még ma is látható. A harangtorony falán később táblát helyeztek el a II. világháború egregyi áldozatainak emlékére, ez ma a templomkertben látható.

Az 1990-es évek elején kezdtek el a helyiek komolyan gondolkodni a mai templom megépítésén, amelyhez váratlan segítséget is kaptak. Az akkori polgármester – aki vérbeli Fradi-drukkerként nőtt fel – kereste fel a Ferencvárosi Torna Clubot, akik vállalták az anyagi támogató szerepét. Ezt követően kicsit változtattak a terveken, az eredetileg kék-fehér templom színeit zöld-fehérre változtatták, így tisztelegve a támogatók előtt.

1994-ben Bocskai János tervei alapján kezdtek el templomhajót építeni a toronyhoz. 1995 tavaszán szentelték fel az új templomot Jézus Szíve tiszteletére. A legtöbben ennek ellenére csak Fradi-templomként emlegetik az épületet, amelynek a Ferencvárosi Torna Clubbal való szoros kapcsolatát jelzi, hogy a belső kialakításban is a fehér és zöld színek dominálnak, és az FTC tiszteletére egy kis emléksarkot is kialakítottak a bejárat mellett. A templom mellett 2000-ben katonai emlékparkot létesítettek, ahol az I. és II. világháború egregyi és hévízszentandrási áldozatairól emlékeznek meg. Összesen 70, névvel ellátott fejfa áll most a templom oldalában.

Nyitvatartás

Miserend:

vasárnaponként

 • nyári időszakban: 18:00
 • téli időszakban: 17:00

Árak:

Ingyenes.
funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2020-06-30

Tömegközlekedéssel

 • A hévízi buszjárattal érkezve a Hévíz, II. ker. óvoda megállónál kell leszállni.

 

Megközelítés

 • A buszmegállóból már látszódik az Egregyi utca végén álló templom.

Parkolás

 • A templom körüli utcákban tudunk parkolni.

Koordináták

DD
46.801887, 17.189785
DMS
46°48'06.8"N 17°11'23.2"E
UTM
33T 667091 5185477
w3w 
///tejszínhab.ellenőriz.ciripel
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos gyalogtúra · Marcal-medence
Sümeg - Keszthely (OKT-03)
ajánlott túra Nehézség könnyű Szakasz 3 nyitva
Hossz 44,9 km
Időtartam 12:40 óra
Szintemelkedés 820 m
Szintcsökkenés 895 m

A sümegi Vár-hegy a Bakony őrtornyaként távolodik, ahogy az Országos Kéktúra hegyvidéki szakaszához érkezünk. A síkságot fokozatosan felváltják a ...

9
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Jézus Szíve-templom ("Fradi-templom"), Hévíz

Zrínyi Miklós utca
8380 Hévíz

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp