Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Cave

Lóczy-barlang

· 1 review · Cave · Balaton-felvidék és kismedencék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Lóczy-barlang
  / A Lóczy-barlang
  Photo: Egri Csaba, bfnp.hu

A Lóczy-barlang kalandos felfedezést ígér a Balaton környékén. A föld alatt üreget szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak, tűzkőgumók jellemzik.

A Lóczy-barlang is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A Tamás-hegy nyugati oldalában, a Kéki-völgyben található, 141 méter hosszú és 20 méter mély barlang igazi különlegesség, hiszen ritka, hogy kiépített körülmények között ilyen jól megfigyelhessük a kőzetek természetes rétegződését. Keletkezéséről több, egymástól eltérő vélemény született, de legvalószínűbb, hogy jellegzetes hévizes eredetű barlang. Ezt bonyolult alaprajza, gömbfülkéi, hidrotermális eredetű ásványai és a barlang legmélyebb részéről feláramló szén-dioxid támasztják alá. A hévizek oldási képességét a föld mélyéből utóvulkáni hatásként feltörő gázok nagy szénsavtartalma fokozta. A turisztikai célra kiépített és bárki által látogatható barlang fokozottan védett és régészeti védelem alatt is áll. Neve Lóczy Lajos emlékét őrzi. A nemzetközi hírű magyar geológus hosszú időt töltött a Balaton-környék geológiai képződményeinek kutatásával. Kiemelkedő eredményeket ért el a geológia több ágában és paleontológiában is. Tagja volt a Széchenyi Béla által vezetett kelet-ázsiai expedíciónak, de híresek voltak régészeti, történeti és néprajzi gyűjtései is. Sokat tett a szervezett barlangkutatásért.

A barlangot 1882 októberében véletlenül fedezték fel kőbányászok, miközben a területen az úgynevezett füredi mészkövet fejtették. A bejárata ekkor még kb. 80 cm átmérőjű, aknája pedig kb. 4 m mély volt. Az 1910-es években a település főbírója veszélyesnek ítélte és a bejáratot  betemettette. Feltárását elsőként Kadic Ottokár kezdte el, 1930-ban. Miután új részeket is felfedezett, de régészeti és őslénytani leletek előkerülése nem volt várható a későbbiekben sem, úgy vélte, hogy érdemes a barlang turisztikai kiépítése. 1934-re a Lóczy-barlanghoz vezető autóutat építettek, új, nagyobb bejáratot törtek, lépcsőket építettek a barlangba,  a bejáratnál elhelyezték Lóczy Lajos emléktábláját és az elektromos világítás terve is felvetődött. 1938-ra azonban a barlang igen elhanyagolt állapotba került. Ajtaja hiányzott, a leomlott törmelék részben betemette a bejáratot. A II. világháború alatt tovább romlott a helyzet. Végül 1951-ben döntöttek Balatonfüreden az újrarendezéséről és a munkákkal 1953-ra készültek el. Ekkor került bevezetésre a villanyvilágítás is. 1958-ban biológiai vizsgálat is történt a barlangban, amit Loksa Imre (neves faunakutató és cönológus, fő kutatási területe az alsóbbrendű rovarok és a pókok rendszertana volt) végzett. Ennek során 21 fajt állapított meg, köztük három újat.

Napjainkban a Lóczy-barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható. A barlangban a hőmérséklet kb. 12 °C.

A túra a Lóczy Lajos emlékére elhelyezett márványtáblától indul. A vasajtón belépve néhány lépcsőn lesétálva a Belépő-terembe jutunk. Ennek első 3 métere mesterséges áttörés, a terem mennyezete egy mészkőlap. Továbbhaladva átlépünk a Belső-kapun és a kissé magasabban elhelyezkedő Alsó-terembe érünk. Ez a barlang legtágasabb része, ahol kiválóan láthatók a zárókőzet gyűrt rétegei. Innen egy enyhe emelkedőn a Felső-terembe érkezünk, ahol még látható a barlang eredeti (eltömedékelt) bejárata.  A terem alsó, kiöblösödő vége az úgynevezett Kápolna. Innen az Átjárón keresztül jutunk az Elágazáshoz, ez a látogatható szakasz vége. Innen még bepillanthatunk a Lejtős-folyosóba, melynek folytatása előbb a Meleg- vagy Mély-üreg, majd végpontja a Vizes-üreg, ami a benne időnként összegyűlő vízről kapta a nevét. A folyosóból ágazik ki a Kristály-folyosó a végén a Gyémánt-üreggel, ez azonban már csak hason csúszva lenne megközelíthető. Az Elágazástól délkeletre még három kis járat, az Elülső-, a Középső- és a Hátsó-ág nyílik.

A túra ideje körülbelül 30 perc és maximum 25 fős csoportokban történik. Nem szükséges előzetesen bejelentkezni, de a 25 főt meghaladó és előre időpontot egyeztető csoportok elsőbbséget élveznek.

Open from

Fejlesztések miatt átmenetileg zárva.

 • Nyitás várhatóan 2021. második negyedévében.

10 fő feletti csoportoknak eseti jelleggel előzetes egyeztetés után kinyitják a barlangot.

Price:

A felnőtt belépőjegy árából 20 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 októberi állapotot tükrözik. Látogatás előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Katalin Sarkadi
Author
Katalin Sarkadi
Updated: November 12, 2020

Public transport

 • Autóbusszal Balatonfüred, községháza megállóig.
 • Vasúton a Székesfehérvár-Tapolca vonalon közlekedő vonatokkal Balatonfüred megállóhelyig.

Getting there

 • A buszmegállótól induljunk keletre (a közeli templom felé), egyenesen át a körforgalmon az Arácsi út felé. Kövessük a K jelzést, és forduljunk balra az Öreghegyi útra. Innen követhetjük a Z jelzést. Körülbelül 1,2 kilométer után jobbra nyílik az ösvény (Z▲ jelzés), ami a barlanghoz vezet. Összesen kb. 1,3 kilométer séta.
 • A vasútállomástól a Zrínyi Miklós utcánál kezdődő Z jelzésen kell elindulni északnyugat felé. Körülbelül 2,1 kilométer után jobbra nyílik az ösvény (Z▲ jelzés), ami a barlanghoz vezet. Összesen kb. 2,2 kilométer séta.
 • A Balatoni Kéktúra (K jelzés) útvonaláról Balatonfüredről a Z jelzésen, a Jókai-kilátótól a Z▲turistaúton érhető el a barlang.

Parking

 • Balatonfüreden az Arácsi útról az Öreghegyi útra fordulva (észak felé) lehet a barlanghoz jutni.
 • A Lóczy-barlangnál van néhány parkolóhely.

Coordinates

DD
46.969008, 17.873082
DMS
46°58'08.4"N 17°52'23.1"E
UTM
33T 718547 5205727
w3w 
///divines.plots.incline
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
34.2 km
13:45 h
920 m
920 m
11 km
3:00 h
274 m
269 m
29.7 km
8:00 h
739 m
737 m
19.7 km
5:00 h
504 m
502 m
14.8 km
6:00 h
424 m
424 m
37.4 km
9:00 h
818 m
806 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

5.0
(1)

Photos from others


Lóczy-barlang

Öreghegyi út vége
8230 Balatonfüred
Phone +36 30 491 0061

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 6 Routes nearby
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék
Kamor Kör 34 km
Top moderate
34.2 km
13:45 h
920 m
920 m

A Kamor Kör mindkét távja Balatonfüredről indul, és mint instant túra, bármikor teljesíthető. A hosszabb táv bejárja a Füred környéki bájos ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék
Füredi ősz teljesítménytúrák 10 km
Top easy
11 km
3:00 h
274 m
269 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák öt távja közül - a kisgyerekeknek való sétán kívül - ez a legrövidebb útvonal. Kellemes, könnyű kirándulás szép ...

1
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék
Füredi ősz teljesítménytúrák 30 km
Top moderate
29.7 km
8:00 h
739 m
737 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák középhosszú távja felfűzi a Balatonfüred környéki kisebb-nagyobb hegyeket, szép panorámát ígérő kilátókat és ...

1
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék
Füredi ősz teljesítménytúrák 20 km
Top moderate
19.7 km
5:00 h
504 m
502 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák középrövid távja érint minden olyan látnivalót, amit Balatonfüred környékén érdemes megnézni.

1
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék
Kamor Kör 15 km
Top easy
14.8 km
6:00 h
424 m
424 m

A Kamor Kör mindkét távja Balatonfüredről indul, és mint instant túra, bármikor teljesíthető. A rövidebb távon a Koloska-völggyel ismerkedhetünk ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék
Füredi ősz teljesítménytúrák 37 km
Top moderate
37.4 km
9:00 h
818 m
806 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák leghosszabb távján sok kis balatoni hegyre kell felkapaszkodunk, tehát ezen a távon csak azok induljanak el, akik ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 6 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp