Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Papsokai (Siskei) templomrom

Ruin · Balaton-felvidék · 189 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A papsokai templom romja
  A papsokai templom romja
  Photo: Péter Farkas
Balatonfüred Ófalujában, a Balatonszőlős felé vezető út mellett állnak a papsokai – más néven siskei - templom romjai. A 12. századi épület maradványai mellől csodálatos kilátás nyílik a Balaton felé.

A templom építésére vonatkozóan nincsenek pontos adataink, de a Tihanyi apátság korabeli birtokösszeírásából azt lehet tudni, hogy 1211-ben már biztosan állt. Bár az 1055-ös alapító levélben még nem találjuk nyomát, elképzelhető, hogy ennél is korábbi, mivel a régészek a 11. századból is találtak cserépdarabokat a környéken.

Az Árpád-korban több falunevet is ismerünk a mai Balatonfüred területéről: Papsoka, Kék, Füred, Arács. Mivel a füredi településtől kellő távolságban volt a templom, feltételezhető, hogy Papsoka önálló plébániatemploma lehetett. A település neve a 14. században változott Siskére, egy helyi birtokos család után kapta új nevét, ez a fajta névváltozás nem volt ritka a középkorban. Bár Papsoka és Kék is nagyobb volt Fürednél, a történelmet csak ez utóbbi és Arács élte túl – a két település végül 1954-ben olvadt egybe. Mint az összeírásból (valamint a névadásból) is kiderül, Papsoka a tihanyi apátság birtoka volt, a fent említett összeíráskor 11 portán laktak az apátságot kiszolgáló szolgálók.

A Szent Mihály nevére keresztelt templom helyén a 2. és 4. század között egy római villa állt, ennek az alapjaira épült Papsoka román stílusú temploma. A 13. században egy egyoszlopos urasági karzatot építettek a templomban, ami a románkori építészetben ritkaságnak számít. A 14. században nyugat felé bővítették az épületet, a 15. században pedig sokszög záródású, immár gótikus szentélyre cserélték le a korábbi, nyom nélkül eltűnt szentélyt. Déli falában két kisebb gótikus ablak nyílt.

A szentély építésével egy időben nagyobbították a templom déli oldalához csatlakozott ossariumot (csontház). Az ajtó és ablak nélküli helyiségben a megtelt temetőből kivett csontokat tárolták. Amikor újból megtelt a temető, az ossáriumot is bővítették. A déli oldal elé nyitott előcsarnokot építettek, e fölött állhatott a torony. Ekkoriban épült az épület kerítőfala is. A román templom bejárata a déli oldalon nyílt, a gótikus átépítés során ezt befalazták, és az újat a nyugati oldalon alakították ki.

A templom, mint sok másik Balaton-felvidéki társa, a török időkben, Veszprém 1552-es eleste után pusztult el. Újrafelfedezésére elég sokat kellett várni, mígnem 1861-ben Rómer Flóris ide is eljutott, és vázlatos rajzot készített a romról, amelyből akkor még több látszott, mint ma. 1953-ban egy részleges feltárás során megtisztították a szentélyt, előkerült a főoltár alapja, a vörös homokkőből készült boltozati bordák, a diadalív pillérének faragott lábazata, valamint a gótikus, kőből épült keresztelőmedence és a szenteltvíztartó. A teljes feltárásra és műemléki helyreállításra 1964-65-ben került sor: ekkor fedezték fel, hogy az egész templom egy római villa alapjaira épült.

A feltárásból kiderültek a templom méretei is: eredetileg 20 méter hosszú és 5 és fél méter széles volt. A környékén és a belsejében is találtak sírokat. Az egyik, templomban feltárt sírban egy igen értékes leletet volt: egy 11. századi körmeneti kereszt, bal szárában diónyi nagyságú hegyikristállyal. Ez lehet a temető legkorábbi, 1258/88 körüli sírja. A rom körül ma is temető látható, igaz ez jóval későbbi. Itt nyugszik az első menetrend szerint közlekedő gőzhajó, a Kisfaludy utolsó kapitánya, Keöd József is.

Az Árpád-kori templomromtól csodálatos kilátás nyílik a Balaton, és az abba benyúló Tihanyi-félsziget felé. Érdekes ellentét a több mint 800 éves rom és a felhőkarcoló formájú modern szállodák látványa.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: July 27, 2020

Public transport

 • Busszal a Balatonfüred, újtelep megállóig utazzunk.

Getting there

 • A buszmegállóval szemközti kis füves dombon találjuk a romot.

Parking

 • A rom északi oldalán, a Régitemető utcán parkolhatunk.

Coordinates

DD
46.960376, 17.860851
DMS
46°57'37.4"N 17°51'39.1"E
UTM
33T 717652 5204733
w3w 
///lingo.wifely.bugged
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Trail Running · Balaton-felvidék
Füredről a Gellákig
recommended route Difficulty moderate
Distance 17.3 km
Duration 1:55 h
Ascent 439 m
Descent 439 m

Lendületesen futható, nem túl technikás kör, amelyen hosszának köszönhetően alig vesszük észre a 440 m szintet. Erdő, mező, szőlőhegy, település és ...

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék
Füredi ősz teljesítménytúrák 20 km
recommended route Difficulty moderate
Distance 19.7 km
Duration 5:00 h
Ascent 625 m
Descent 625 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák középrövid távja érint minden olyan látnivalót, amit Balatonfüred környékén érdemes megnézni.

1
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék
Füredi ősz teljesítménytúrák 30 km
recommended route Difficulty moderate
Distance 29.7 km
Duration 8:00 h
Ascent 904 m
Descent 904 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák középhosszú távja felfűzi a Balatonfüred környéki kisebb-nagyobb hegyeket, szép panorámát ígérő kilátókat és ...

2
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék
Füredi ősz teljesítménytúrák 37 km
recommended route Difficulty moderate
Distance 37.4 km
Duration 9:00 h
Ascent 1,043 m
Descent 1,043 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák leghosszabb távján sok kis balatoni hegyre kell felkapaszkodunk, tehát ezen a távon csak azok induljanak el, akik ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Papsokai (Siskei) templomrom

Régitemető utca
 Balatonfüred

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp