Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Barlang

Lóczy-barlang

· 1 értékelés · Barlang · Balaton-felvidék · 179 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Lóczy-barlang
  A Lóczy-barlang
  Fénykép: Egri Csaba, bfnp.hu

A Lóczy-barlang kalandos felfedezést ígér a Balaton környékén. A föld alatt üreget szép és változatos oldásformák jellemzik, a felszínen pedig egy vadonatúj látogatóközpont vár ránk.

A Lóczy-barlang is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A Tamás-hegy nyugati oldalában, a Kéki-völgyben található, 141 méter hosszú és 20 méter mély barlang igazi különlegesség, hiszen ritka, hogy kiépített körülmények között ilyen jól megfigyelhessük a kőzetek természetes rétegződését. Keletkezéséről több, egymástól eltérő vélemény született, de legvalószínűbb, hogy jellegzetes hévizes eredetű barlang. Ezt bonyolult alaprajza, gömbfülkéi, hidrotermális eredetű ásványai és a barlang legmélyebb részéről feláramló szén-dioxid támasztják alá. A hévizek oldási képességét a föld mélyéből utóvulkáni hatásként feltörő gázok nagy szénsavtartalma fokozta. A turisztikai célra kiépített és bárki által látogatható barlang fokozottan védett és régészeti védelem alatt is áll. Neve Lóczy Lajos emlékét őrzi. A nemzetközi hírű magyar geológus hosszú időt töltött a Balaton-környék geológiai képződményeinek kutatásával. Kiemelkedő eredményeket ért el a geológia több ágában és paleontológiában is. Tagja volt a Széchenyi Béla által vezetett kelet-ázsiai expedíciónak, de híresek voltak régészeti, történeti és néprajzi gyűjtései is. Sokat tett a szervezett barlangkutatásért.

A barlangot 1882 októberében véletlenül fedezték fel kőbányászok, miközben a területen az úgynevezett füredi mészkövet fejtették. A bejárata ekkor még kb. 80 cm átmérőjű, aknája pedig kb. 4 m mély volt. Az 1910-es években a település főbírója veszélyesnek ítélte, és a bejáratot betemettette. Feltárását elsőként Kadic Ottokár kezdte el 1930-ban. Miután új részeket is felfedezett, de régészeti és őslénytani leletek előkerülése nem volt várható a későbbiekben sem, úgy vélte, hogy érdemes a barlang turisztikai kiépítése. 1934-re a Lóczy-barlanghoz vezető autóutat építettek, új, nagyobb bejáratot törtek, lépcsőket építettek a barlangba,  a bejáratnál elhelyezték Lóczy Lajos emléktábláját és az elektromos világítás terve is felvetődött. 1938-ra azonban a barlang igen elhanyagolt állapotba került. Ajtaja hiányzott, a leomlott törmelék részben betemette a bejáratot. A II. világháború alatt tovább romlott a helyzet. Végül 1951-ben döntöttek Balatonfüreden az újrarendezéséről és a munkákkal 1953-ra készültek el. Ekkor vezették be a villanyvilágítást is. 1958-ban biológiai vizsgálat is történt a barlangban, amit Loksa Imre (neves faunakutató és cönológus, fő kutatási területe az alsóbbrendű rovarok és a pókok rendszertana volt) végzett. Ennek során 21 fajt állapított meg, köztük három újat.

Napjainkban a Lóczy-barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható. A barlangban a hőmérséklet kb. 12 °C. 2021-ben adták át az újonnan épített látogatóközpontot a barlangnál, ahol beltéri és szabadtéri interaktív kiállítással, valamint egy geológiai bemutató tanösvénnyel várják a vendégeket.

A túra a Lóczy Lajos emlékére elhelyezett márványtáblától indul. A vasajtón belépve néhány lépcsőn lesétálva a Belépő-terembe jutunk. Ennek első 3 métere mesterséges áttörés, a terem mennyezete egy mészkőlap. Továbbhaladva átlépünk a Belső-kapun és a kissé magasabban elhelyezkedő Alsó-terembe érünk. Ez a barlang legtágasabb része, ahol kiválóan láthatók a zárókőzet gyűrt rétegei. Innen egy enyhe emelkedőn a Felső-terembe érkezünk, ahol még látható a barlang eredeti (eltömedékelt) bejárata.  A terem alsó, kiöblösödő vége az úgynevezett Kápolna. Innen az Átjárón keresztül jutunk az Elágazáshoz, ez a látogatható szakasz vége. Innen még bepillanthatunk a Lejtős-folyosóba, melynek folytatása előbb a Meleg- vagy Mély-üreg, majd végpontja a Vizes-üreg, ami a benne időnként összegyűlő vízről kapta a nevét. A folyosóból ágazik ki a Kristály-folyosó a végén a Gyémánt-üreggel, ez azonban már csak hason csúszva lenne megközelíthető. Az Elágazástól délkeletre még három kis járat, az Elülső-, a Középső- és a Hátsó-ág nyílik.

A túra ideje körülbelül 30 perc és maximum 25 fős csoportokban történik. Nem szükséges előzetesen bejelentkezni, de a 25 főt meghaladó és előre időpontot egyeztető csoportok elsőbbséget élveznek.

Nyitvatartás

2022-es nyitvatartás:

 • január 3. – március 6.: szombat-vasárnap 10:00 – 16:00
 • ünnepi nyitvatartás: március 12. – 15.: naponta 10:00 – 16:00
 • március 18. – 31.: péntek – vasárnap 10:00 – 16:00
 • április 1. – május 31.: naponta 9.00 – 16.00
 • június 1. – augusztus 31.: naponta 9:00 – 18:00
 • szeptember 1. ‒ október 31.: naponta 10:00 – 16:00
 • november 1. – december 31.: szombat – vasárnap 10:00 – 16:00
 • december 24. – 25. és 31., és 2023. január 1.: zárva

Pénztárzárás: 30 perccel a bemutatóhely zárási időpontja előtt.

Árak:

 • Gyermek 3 éves korig: ingyenes
 • Gyermek jegy (3-14 év): 700 Ft
 • Gyermek jegy (15-18 év): 1200 Ft
 • Felnőtt jegy: 1500 Ft
 • Családi csomag (2 fő felnőtt, max. 3 fő 3-14 éves): 3900 Ft/csomag
 • Kiegészítő gyermekjegy családi csomag vásárlása esetén: 500 Ft/fő
 • Kedvezményes* jegy: 1200 Ft

 *Részletesen a kedvezményekről ezen az oldalon olvashat.

A felnőtt belépőjegy árából 20% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 márciusi állapotot tükrözik. Látogatás előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Sarkadi Katalin profilképe
Szerző
Sarkadi Katalin
frissítve: 2022-05-06

Tömegközlekedéssel

 • Autóbusszal Balatonfüred, Községi ház megállóig.
 • Vasúton a Székesfehérvár-Tapolca vonalon közlekedő vonatokkal Balatonfüred megállóhelyig.

Megközelítés

 • A buszmegállótól induljunk keletre (a közeli templom felé), egyenesen át a körforgalmon az Arácsi út felé. Kövessük a K jelzést, és forduljunk balra az Öreghegyi útra. Innen követhetjük a Z jelzést. Körülbelül 1,2 kilométer után jobbra nyílik az ösvény (Z▲ jelzés), ami a barlanghoz vezet. Összesen kb. 1,3 kilométer séta.
 • A vasútállomástól a Zrínyi Miklós utcánál kezdődő Z jelzésen kell elindulni északnyugat felé. Körülbelül 2,1 kilométer után jobbra nyílik az ösvény (Z▲ jelzés), ami a barlanghoz vezet. Összesen kb. 2,2 kilométer séta.
 • A Balatoni Kéktúra (K jelzés) útvonaláról Balatonfüredről a Z jelzésen, a Jókai-kilátótól a Z▲turistaúton érhető el a barlang.

Parkolás

 • Balatonfüreden az Arácsi útról az Öreghegyi útra fordulva (észak felé) lehet a barlanghoz jutni.
 • A Lóczy-barlangnál van néhány parkolóhely.

Koordináták

DD
46.969008, 17.873082
DMS
46°58'08.4"N 17°52'23.1"E
UTM
33T 718547 5205727
w3w 
///felvonás.utazni.törzs
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
Kamor Kör 34 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 34,2 km
Időtartam 13:45 óra
Szintemelkedés 920 m
Szintcsökkenés 920 m

A Kamor Kör mindkét távja Balatonfüredről indul, és mint instant túra, bármikor teljesíthető. A hosszabb táv bejárja a Füred környéki bájos ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Balaton-felvidék
Koloska-völgyi futás
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11,1 km
Időtartam 1:20 óra
Szintemelkedés 263 m
Szintcsökkenés 263 m

Hangulatos, a könnyű navigációnak köszönhetően szinte meditatív futás, amelynek utolsó emelkedője olyan, mintha a fülünk mellett csapna össze a ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
Füredi ősz teljesítménytúrák 10 km
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 334 m
Szintcsökkenés 334 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák öt távja közül - a kisgyerekeknek való sétán kívül - ez a legrövidebb útvonal. Kellemes, könnyű kirándulás szép ...

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
Füredi ősz teljesítménytúrák 30 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 29,7 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 904 m
Szintcsökkenés 904 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák középhosszú távja felfűzi a Balatonfüred környéki kisebb-nagyobb hegyeket, szép panorámát ígérő kilátókat és ...

2
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
Füredi ősz teljesítménytúrák 20 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 19,7 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 625 m
Szintcsökkenés 625 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák középrövid távja érint minden olyan látnivalót, amit Balatonfüred környékén érdemes megnézni.

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
Füredi ősz teljesítménytúrák 37 km
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 37,4 km
Időtartam 9:00 óra
Szintemelkedés 1 043 m
Szintcsökkenés 1 043 m

A Füredi ősz teljesítménytúrák leghosszabb távján sok kis balatoni hegyre kell felkapaszkodunk, tehát ezen a távon csak azok induljanak el, akik ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Balaton-felvidék
Kamor Kör 15 km
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 14,8 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 424 m
Szintcsökkenés 424 m

A Kamor Kör mindkét távja Balatonfüredről indul, és mint instant túra, bármikor teljesíthető. A rövidebb távon a Koloska-völggyel ismerkedhetünk ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Lóczy-barlang

Öreghegyi út vége
8230 Balatonfüred
Telefon +36 87 555 292

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp