Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Kamor Kör 34 km

Endurance Hike · Balaton-felvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kamor Kör 34 érme
  A Kamor Kör 34 érme
  Photo: Marosi Bence, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km
A Kamor Kör mindkét távja Balatonfüredről indul, és mint instant túra, bármikor teljesíthető. A hosszabb táv bejárja a Füred környéki bájos településeket, Balatonszőlőst és Hidegkutat, majd a Koloska-völgyön keresztül érkezik vissza a városba.
moderate
Distance 34.2 km
13:45 h
920 m
920 m
397 m
129 m

A Kamor Kör nevét egy méltatlanul elfeledett balatoni mondavilágunk Helka-trilógiájának szereplőiről kapta. Kamor ugyanis a Bakony hatalmas és bölcs varázslója.

Szervező: Groove Trails

Szintidő

 • túrázóknak 13 óra 45 perc
 • terepfutóknak 5 óra 45 perc

Nevezési díj

 • éremmel 2700 Ft
 • érem nélkül 1250 Ft

A nevezési díjból 11% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide! Az online nevezésnél a TEKA-kártyaszám, mint kuponkód működik, tehát a kosárban tudjátok érvényesíteni a kedvezményt.

Nevezés: A túrára a Groove Trails oldalán lehet nevezni.

Érintőpontok igazolása: A túra teljesítésének igazolása mobiltelefonnal a GeoGo alkalmazás használatával lehetséges (tehát nem az útvonalon elhelyezett QR-kódok beolvasásával). Az ellenőrzőpontok érintésének igazolása GPS pozíció alapján történik. Az első “éles” használat előtt mindenképp fontos leellenőrizni, hogy a helymeghatározás megfelelően működik-e a telefonodon, hiszen ez nélkülözhetetlen az igazoláshoz. Erről bővebben itt olvashatsz.

Díjazás:

 • Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem. A különböző Groove Trails-es túrákról gyűjtött érmek egy később megvásárolható fatáblába illesztve térképpé és dicsőségfallá állíthatók össze.

Kedvezmények:

 • A túra céljában lévő Peron Pizzéria és Pub-ban 50% kedvezmény minden kávéra és limonádéra, valamint 10% kedvezmény minden pizza árából. Nyitvatartási időben a befutóérem itt átvehető.
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: July 29, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
397 m
Lowest point
129 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Start

Balatonfüred, vasútállomás (129 m)
Coordinates:
DD
46.955590, 17.882710
DMS
46°57'20.1"N 17°52'57.8"E
UTM
33T 719335 5204263
w3w 
Show on Map

Destination

Balatonfüred, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • A rajttól a Vörös templomig a Z jelzést kövessük.
 • A templomnál balra fordulunk, innen a balatonszőlősi templomig a P jelzésen megyünk.
 • Balatonszőlős Fő utcájára érve jobbra fordulunk, majd azt a Pille utcán hagyjuk el - jelzetlen turistaúton csatlakozunk a K jelzésbe.
 • A K-en jobbra fordulunk, és a a patakvölgy feletti fennsík fenyveséig követjük.
 • Balra jelzetlen ösvényen, a Hidegkúti-séd mentén érünk el Hidegkút határáig.
 • A települést a Z jelzésen hagyjuk el, majd a S sávra váltunk a fenyvesben lévő nagy, lekerített vízműig.
 • Jobbra jelzetlen úton, részben a K jelzésen érintjük a Papsokai templomromot, majd utcákon keresztül érjük el a Z sávot.
 • A Z jelzést követjük hosszan észak felé.
 • A visszafordítónál áttérünk a P jelzésre, ami végigvezet a Koloska-völgyön.
 • A Z+, majd a K+ vezet a Tamás-hegy felé.
 • A K jelzés visz a Jókai-kilátóhoz, majd vissza a Vörös templomhoz.
 • Onnan a Z jelzés vezet vissza a vasútállomáshoz.

Útvonal leírása :

A Kamor Kör 34 km-es távja a balatonfüredi vasútállomásról rajtoló körtúra. A Z jelzésen a felvidéknek indulva veszi kezdetét, elhalad a Palóczi Horváth-villa mellett, ami ma zeneiskolaként működik, majd az ikonikus Vörös templomnál jelzést vált, és a P-on halad tovább nyugat felé. A város peremén már érdemes visszakacsingatni a Balaton felé, de pazarabb panorámát is tartogat még az út. Az erdőben a P jelzés egy kis ösvényen kanyarog, majd egy lépcsősoron érkezik le a Malom-völgybe, ahol a Szőlősi-séd (csermely) partján folyásiránnyal szemben halad tovább. Itt néhol hiányos a jelzés, de a Zᵯ  jelzést követve hamarosan újra felfedezhetjük a P jelzést, ami bevezet minket Balatonszőlősre. Az első ellenőrzőpont a 14. századi alapokra épült református templomhoz esik.

A települést jelöletlen, de jól járható úton hagyjuk el, dús aljnövényzetű erdőben, műúton haladva kb. 1 km után érjük el a K jelzést, amin Evetesnél egy éles, visszafordító jobbkanyarral indulunk a szebb napokat is látott kerítés mellett Pityu sziklája irányába. A Hidegkúti-séd keresztezése a második ellenőrzőpont, ahol cikkcakkban haladva kapaszkodunk fel a Kis-Mezőre, melynek magasabb pontjairól gyönyörű kilátás tárul elénk a Balatonra. A mezőn annak nyugati határában haladunk észak, Hidegkút irányába, amennyire lehetséges, a patakmedret követve, amely elvezet a település szélén álló Pálinkafőzdéhez, avagy a harmadik ellenőrzőponthoz. Hidegkúton a Hosszú utcában és a Fő utcában is található ivókút, frissítési lehetőséget kínálva az arra járóknak.

Innen a Z jelzésen haladva hagyjuk magunk mögött a falut, majd az újonnan épült kerítés mellett baktatva, a Zsellér-hegy oldalában hamarosan elérjük a S jelzést, melyen délnek vesszük az irányt. Többnyire lombhullató erdőben, egyszer-egyszer kipillantva a tóra, a délebbi szakaszokon panorámás mezőkön, ritkás fenyvesek között vezet az út. A sárgáról a vízműnél kell letérni egy éles jobbkanyarral, felmászni a mezőre, majd a temető mögül megérkezni Balatonfüredre, a harmadik ellenőrzőponthoz.

A nyitott temető dombjairól a háztetők fölött pillantjuk meg a tavat, lejjebb ereszkedve pedig a római villa alapjaira a 12. században épült Papsokai (Siskei) templomromhoz érünk. Innen a település északi határában, felfestéssel nem jelölt utcákon haladunk tovább. A Csárda utcában mindenképp érdemes egy pillantást vetni a 300 éves Molyhos tölgyre, aminek tábla állít emléket, majd a Törökszegfű utcában a Z jelzésbe torkollva ismét északnak vesszük utunkat. Először külterületi részeken, tanyák mellett, majd erdőben, mezőn át, kis ösvényeken halad a jelzés a túra legészakibb pontjáig, ahol a P jelzésbe torkollva érjük el az utolsó közbülső ellenőrzőpontot, és indulunk azon ismét dél felé.

A P jelzés vezet keresztül minket a Koloska-völgyön, ahol tanösvényen gyűjtötték össze a terület geológiai, biológiai nevezetességeit. Itt található a teljesítésért járó érmet díszítő impozáns és karakteres Fehér fűz, valamint a kilátástalan küzdelemben heroikusan helytálló, sziklában fogant Koloska-hárs is. A völgyben forrás, tavacska és csörgedező ér kísér minket, míg el nem érünk az annak végét jelző üde rétig, melyen egyenesen keresztülvágva, a Z+ és K+ jelzéseken folytatjuk utunkat az erdőben a K jelzésig, ami felvisz minket egyenesen a Jókai-kilátóba. Bár a torony lépcsői meredekek, megérik a kapaszkodást, mert fentről lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé. Belátni a Balatont Világostól Boglárig, a Tihanyi apátságtól a Kőröshegyi völgyhídig. A kilátótól az Aranyember útján (K jelzés) ereszkedünk le a Tamás-hegyi kereszthez, ahonnan már látni a Vörös templomot és az állomást is. A jelzés a lépcsőkön vezet minket le a Vörös templomhoz, ahonnan a már ismert Z sávon érjük el kiindulópontunkat és éremátadóhelyünket, a Peron Pizzéria & Pubot.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A vonatól a Balatonfüred állomásnál szálljunk le.
 • Távolsági busszal érkezve a Balatonfüred, autóbusz-állomás megállóig utazzunk.

Getting there

 • A túra a vasútállomástól indul.

Parking

 • Az állomás előtti parkolóban hagyhajuk az autót.

Coordinates

DD
46.955590, 17.882710
DMS
46°57'20.1"N 17°52'57.8"E
UTM
33T 719335 5204263
w3w 
///budding.ranted.chose
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
34.2 km
Duration
13:45 h
Ascent
920 m
Descent
920 m
Highest point
397 m
Lowest point
129 m
Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp