Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Castle

Nagycenki Széchenyi-kastély

Castle · Sopron-Vasi-síkság · 156 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • 19. századi hintók a nagycenki Széchenyi-kastélyban
  19. századi hintók a nagycenki Széchenyi-kastélyban
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
Nagycenk és a Széchényiek története elválaszthatatlan egymástól. Ennek a kapcsolatnak az ikonikus épülete a Széchenyi-kastély és a benne található múzeum. A Széchenyi-család és a legnagyobb magyar életútjának megismerésén túl egy ipartörténeti tárlatot is végignézhetünk.

Bár a nagycenki Széchenyi-kastély szerénynek tűnik a közeli fertődi Esterházy-kastélyhoz képest, az épület mégis a velünk élő történelem részét képezi, és emléket állít az itt lakott „legnagyobb magyarként“ ismert Széchenyi Istvánnak.

Az épület barokk stílusban épült 1750-ben, de a felújítások és bővítések közben egyre több klasszicista jeggyel látták el. Ma az épület középső részében a Széchenyi István Emlékmúzeum található, ami a Széchenyi-család, de külön kiemelve Széchenyi István történetét és munkásságát mutatja be. A földszinti tárlaton korabeli enteriőrben ismerhetjük meg Széchenyi István életének jelentősebb állomásait, melyekhez tanúbizonyságként eredeti tárgyi emlékeket is megtekinthetünk.

A 2014-es kiállítás-megújulás keretében külön teremben, klimatizált tárolóban helyezték el Széchenyi István halálakor viselt ruhadarabjait. Az emeleten a gróf munkásságába nyerhetünk betekintést, a Lánchíd építésétől a dunai hajózáson keresztül a lótenyésztésig. A nyugati szárnyban tekinthetjük meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „A magyar ipar Széchenyitől a XX. századig“ című állandó kiállítását is. Érdemes a keleti szárnyban lévő istállókba is bekukkantani: a főbejárattól balra induljunk el, a kastélyt megkerülve. Az egykori gazdasági szárnyban a méntelep kapott helyet.

Az ugyancsak itt található Vörös-kastély egykor kastélyszállodaként működött, azonban mára csak kiállításoknak ad otthont.

A kastéllyal szemben, a főút túloldalán kezdődik a híres, 250 éves, 2600 méter hosszú hársfasor, amelynek végén található Széchenyi István fiának, Bélának és feleségének, Erdődy Hannának a síremléke. A kastély és a kiállítás mellett a Széchenyi-örökség része a Széchényi-család mauzóleuma a nagycenki temetőben.

A kastély története

II. Széchényi György 1711-ben örökjogon megváltotta Nagycenket, innentől a település és a Széchenyi-család története véglegesen összefonódott. 1741 után vált biztossá, hogy az Esterházyaktól zálogon nyert Fertőszéplakra viszont nem tudnak örökjogot szerezni, ezért Széchényi Antal generális áthelyezte az uradalom központját az akkori Kiscenkre, és megbízta Franz Anton Pilgram osztrák építészt, a fertőrákosi püspöki kastély tervezőjét egy kastély megtervezésére a majorsági épület helyére.

A kastély építése 1750-re fejeződött be a helyén álló épület falainak felhasználásával. Az eredeti terv ugyan nem valósult meg, de irányt szabott az építkezésnek. Ekkor készült el a rizalit (az épület középen kiugró része) oromzatában lévő Széchényi-Barkóczy egyesített családi címer, rajta az 1750-es évszámmal. A bejárat kovácsoltvas kapuját őrépületek fogták közre. A bejárat és a kastély között franciakert húzódott. A főépület középső részének emeletén nagytermet alakítottak ki. Az épület keleti oldalán kétszintes kápolnát, a nyugati oldalán színháztermet építettek.

Széchényi Antal 1767-ben meghalt, de végrendelete értelmében az örökös, Széchényi Ferenc csak Antal feleségének, Barkóczy Zsuzsannának a halála után költözhetett be 1783-ban.

1791-ben Széchényi Ferenc Hefele Menyhérttel terveket készíttetett az épületegyüttes bővítésére. Az építész kétemeletessé bővítette volna a kastélyt, a gróf azonban sokallta az ezzel járó költségeket, ezért Ringer József, az építkezés vezetője az eredeti tervből csak bizonyos elemeket használt fel. Ekkor kapott az épület erkéllyel és domborművel tagolt klasszicista homlokzatot. A kastély átalakítása végül csak 1820-ban, Széchényi Ferenc halálának évében készült el, aki végrendeletében megosztotta birtokait két fia között. Nagycenk és Kiscenk, valamint maga a kastély így jutott Széchenyi Istvánnak.

Széchenyi István mintagazdaságot hozott létre a birtokon, valamint a kastély egyes részeit 1834 és 1840 között Hild Ferdinánd soproni építésszel átépíttette és korszerűsíttette. Ekkor építettek a kastélyhoz mindkét oldalon egy-egy derékszögben csatlakozó szárnyat, amikben Magyarországon elsőként fürdőszobák, valamint vízöblítéses vécék voltak, sőt bevezették a kastélyba a gázvilágítást is. Az épület 1860-ban, Széchenyi halálának évében nyerte el végleges formáját. Ekkor fejezte be Széchenyi Béla (Széchenyi István fia) a Virágházat. Az ő nevéhez kötődik az angolpark dendrológiai (a növényrendszertan fás növényekkel foglalkozó ága) kertté formálása is.

1944-ben a parkba hullott bombák miatt az épület légnyomásos sérüléseket szenvedett, ezeket még azonnal kijavították. 1945 június-júliusában azonban az itt tartózkodók mindent kidobtak a kastélyból és elégettek. Ezután a kastély állapota folyamatosan csak romlott, addig, hogy az 1950-es évek második felére szinte már csak a falai álltak.

Az épület felújításának szándéka először az 1950-es évek végén merült fel, a gondolatot nem sokkal később tett is követte, ugyanis 1961-re ismét tető került az épületre. 1973. szeptember 21-én befejeződött a rekonstrukció első üteme, ekkor nyílt meg a Széchenyi István Emlékmúzeum a főépületben. A teljes épületegyüttesen végzett munkálatok végül csak 1988-ra fejeződtek be.

A múzeum anyagának összegyűjtésében, a szakmai munka koordinálásában elévülhetetlen érdemeket szerzett dr. Környei Attila történész, aki haláláig (2000) volt igazgatója a múzeumnak.

Opening hours

Széchényi-mauzóleum

 • keddtől - vasárnapig: 8:00-16:00
 • hétfő: szünnap 

Nagycenken a Széchényi-mauzóleum kizárólag előzetes regisztrációval tekinthető meg.

A bejelentkezéshez minimum 10 fő szükséges, legalább 4 nappal az érkezést megelőzően. Telefonszám: + 36 30 447 12 48.

Price:

A Széchenyi-örökség látogatható helyszínei: Széchényi-mauzóleum, Hársfasor.

A Széchenyi-kastély a felújítási munkálatok ideje alatt zárva tart.

 

Mauzóleum:

 • Teljes árú: 1000 Ft
 • Családi belépőjegy: 2400 Ft/család (2 felnőtt és egy a hozzájuk tartozó 18 év alatti gyermekek)
 • Kedvezményes nyugdíjas (62-70 év), diák (6-26 éves): 500 Ft
 • 70 év felett (igazolvány felmutatása szükséges): díjtalan
 • 6 év alatt: ingyenes
 • Pedagógus igazolvánnyal (csak ha diákcsoporttal érkezik, igazolvány felmutatása szükséges): díjtalan

A Mauzóleum előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Látogatási szándékát az alábbi telefonszámon jelezheti: +36 99 360 023 vagy +36 30 447 1248

Az egyéb jegyáraknak a honlapon lehet utánanézni.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Update: February 24, 2022

Public transport

 • A helyközi buszokról a Nagycenk (85-ös főút), kastély megállónál szálljunk le.

Getting there

 • Nagycenken a buszmegállótól nyugati irányba indulunk, a kastély nagyjából 200 méter múlva, a bal oldalon lesz.
 • A parkolóból a főútra balra kikanyarodva 250 méterre találjuk a kastély bejáratát.

Parking

 • Érdemes a Széchenyi Múzeumvasút előtti parkolót használni.

Coordinates

DD
47.608666, 16.706021
DMS
47°36'31.2"N 16°42'21.7"E
UTM
33T 628219 5274216
w3w 
///loathes.motorbike.tunes
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Pilgrim Trail · Mittelburgenland-Rosalia
Zubringer Jakobsweg von Deutschkreuz nach Pamhagen
recommended route Difficulty difficult
Distance 39.7 km
Duration 10:00 h
Ascent 53 m
Descent 113 m

WEG-GEHEN - Alltag, Hektik, Stress und allen Ballast der auf den Schultern lastet, von sich abfallen lassen und sich auf den Weg machen und AN-KOMMEN.

from Angela Göschl,   Tourismusverband Nordburgenland
Hiking Trail · Fertő–Hanság Nemzeti Park
Grófok nyomdokain a Fertő mellékén
recommended route Difficulty easy Open
Distance 8 km
Duration 2:15 h
Ascent 121 m
Descent 95 m

Kulturális látnivalók láncolata emlékeztet a Fertőmellék történelmének jeles alakjaira és eseményeire a Széchenyi-család birtokán tett rövid ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Forest train · Sopron-Vasi-síkság
Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút
recommended route Difficulty easy
Distance 4.2 km
Duration 0:25 h
Ascent 12 m
Descent 21 m

1972 óta működik Fertőboz és Nagycenk között ez a különleges múzeumvasút, ami a kisvasút és egy interaktív múzeum jellemzőit egyesíti.

1
from funiQ,   Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Fertő–Hanság Nemzeti Park
Irány Sopron és a Fertő-táj!
recommended route Difficulty easy
Distance 48.3 km
Duration 5:00 h
Ascent 462 m
Descent 550 m

Sopronból, a leghűségesebb városból indulva bebarangoljuk az UNESCO világörökség részeként számontartott Fertő-táj magyar részének szinte minden ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Nagycenki Széchenyi-kastély

Kiscenki u. 3.
9485 Nagycenk
Phone +36 99 360 023

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp