Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Viewpoint

Barát-pihenő (Óhuta)

Viewpoint · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 389 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Tokaji-hegység nyugati hegyei (Barát-pihenő)
  A Tokaji-hegység nyugati hegyei (Barát-pihenő)
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
A pálos kolostorromot rejtő rét idilli pihenője felett káprázatos panorámát kínál a Barát-pihenő lejtős kilátópontja.

A Könnycsepp-tavat és az óhutai pálos kolostorromot ölelő rét oldalában, bozótos liget fölső peremén nemzeti zászló jelzi a Barát-pihenőt, ahol egy fa oldalához rögzített padról pásztázhatjuk végig a feltárulkozó tájat. Alattunk a Könnycsepp-tó és a kolostorrom környezete, a hosszú kaszáló tárul fel, körös-körül pedig büszkén strázsálnak a Tokaji-hegység tekintélyes peremi hegyei a Hernád völgye fölött. Balra a hegység központi tömege zárja a látóhatárt, szemközt a regéci vár tornyai csúcsosodnak a sűrű hegytenger ostromló hullámai fölé. Ez a Háromhuta körüli kilátópontok legnyugatibb képviselője, amelynek egyedi vonása, hogy elsősorban a Tokaji-hegység Regéchez közeli részét tárja elénk.

A Háromhutát szegélyező turistautakat Bődi Gábor (1953-2017) nyíregyházi tanár (és családja) hívta életre, akinek nyaralója a faluban állt. Évek munkájával ösvényeket formált, jelzéseket festett, pihenőhelyeket épített, forrást foglalt - létrehozta és felszerelte a környező túraösvényeket, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezt a valóban páratlan adottságú környéket. A Könnycsepp-tavat mai formájában azonban Tarnóczi Bernát, helyi lakos és egykori polgármester alakította ki.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: November 08, 2021

Public transport

A járatok Tolcsva felől és ritkán járnak Háromhutára.

 • Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegállón keresztül érhető el a helyszín.
 • A másik kiindulási/távozási lehetőség a Háromhuta (Óhuta), elágazás buszmegálló.

Getting there

A jelzések nem hivatalosak, ritkásak és kopottak, ezért a tájékozódáshoz mindenképpen ajánlott a Természetjáró app használata.

 • Az Óhuta Regéc felőli végén lévő parkolótól az út túloldalán az erdőbe vezető dózerúton, a P+ jelzésen kaptathatunk fel a hegyoldalra, ahol egy elágazásból balra, a P▲ jeleken jutunk ki a kilátópontra (1,1 km, 125 m szintemelkedés).
 • Óhuta központjából Regéc felé kell követni a P◼ jeleket, majd a falu széle után egy dózerúton jobbra, a P+ jeleken juthatunk föl a hegyoldalra, ahol egy elágazásból balra, a P▲ jeleken jutunk ki a kilátópontra (1,7 km, 141 m szintemelkedés).
 • A falvak közti elágazásban lévő buszmegállótól az Óhutára vezető aszfaltutat kell követni, majd arról a település szélén (az üveghuta bemutatóhellyel szemben) jobbra térni a P+ jelzésre, amely a Kis-Királyoson át vezet. A csúcs után egy elágazásból jobbra, a P▲ jeleken jutunk ki a kilátópontra (2,2 km, 181 m szintemelkedés). Ez a jelzés azonban a falu határában egy elkerítetlen ház kertjének szélén vezet át, ezért inkább a másik két opció közül válasszunk.

Parking

 • Parkolni Óhután az Erdei iskola mellett vagy a falu Regéc felőli végén található placcon lehet, de a település keleti végén, az üveghuta bemutatóhely mellett is elfér néhány autó.

Coordinates

DD
48.384185, 21.393455
DMS
48°23'03.1"N 21°23'36.4"E
UTM
34U 529131 5359077
w3w 
///restless.mistresses.retina
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Háromhutai-hegycsoport
Kárpáti tájakon: barangolás Óhuta körül
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 8.8 km
Duration 3:05 h
Ascent 526 m
Descent 526 m

A Tokaji-hegység szívében barangolunk, az Óhuta körüli hegyekben, kaszálóréteken, fenyvesekben, forrásokkal és tavacskákkal tűzdet ligetekben, ...

3
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Barát-pihenő (Óhuta)

 Háromhuta

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp