Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Viewpoint

Babuka-tó és Forrás-rét

Viewpoint · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 380 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Forrás-rét kárpáti hangulatú kilátása
  A Forrás-rét kárpáti hangulatú kilátása
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
A Tokaji-hegység természeti szépségeit, kivételes domborzati adottságait sűríti kilátásába az Óhuta melletti Babuka-tó és annak rétje. A Háromhuta völgyére nyíló, lebilincselő panoráma pazar hegyvidéki tájat, vérbeli kárpáti hangulatot tár a fáradságos kaptatót leküzdő látogatók elé.

Sudár fenyők szorításában fakad az Emőke-forrás vize, ezzel kicsiny, idilli tavacskát táplálva. Az Óhuta déli oldalán magasodó, meredek lejtőjű hegy oldalában az egykori irtások nyomán létrejtött rét nyit kilátást a három falut rejtő völgyre, illetve annak túloldalán a Tokaji-hegység központi magaslataira. A panoráma az Emőke-pihenő padjairól, egy terebélyes bükk lombfedezéke alól kényelmesen kémlelhető. A főként bükkökkel, lucokkal és nyírekkel, néhol vörösfenyőkkel keretezett és megszórt kaszáló szinte botanikus kertként virít a dús lombhullató rengeteg szövetében. A rét elsősorban ősszel színpompás, amikor a különböző fajok a sárga legkülönfélébb árnyalataiban rikítanak, élénk keretet festve ezzel a völgy látványának. Hosszan váj a hegység testébe a Tolcsva és a Huta-völgyi-patak mély folyosója, amelyet összefüggő, hatalmas erdőség borít. A falvak házai nem is látszanak (csak a temető dombja és néhány tető tűnik fel), hiszen a meredek lejtőkre a települések (víz hiányában) nem kúsztak fel, a laposabb tereplépcsőkön pedig a mára nagyrészt beerdősült kaszálók és legelők kaptak helyet. A környező völgyek egykori üvegcsűrjei, a huták, majd később a faanyagért felkúszó kisvasút felemésztette az erdő javarészét, amelyet gyorsan növekvő fenyvesekkel pótoltak a 19-20. század erdészei, ezért a sudár örökzöldek nagy foltjai máig sok helyen kitűnnek a hatalmas rengetegből.

A látvány magával ragadó: a hegyek és az erdő méretei, a magashegyi hangulatot árasztó fenyvesek közelsége, no meg a meredekség és a magasság együttese országosan is kiemelkedő adottságú helyszínné teszi a Forrás-rét kilátópontját, amelyet beleng a Kárpátok hangulata.

A Babuka-tavat és környékét Bődi Gábor (1953-2017) nyíregyházi tanár (és családja) alakította ki, akinek nyaralója a faluban állt. 1990-től kezdve ő fedezte fel a területet, és tisztította meg a beerdősülő Rejtek-, majd a Forrás-rétet, később pedig a rendszeres kaszálás feladatát is magára vállalta. Hatalmas és csodálatra méltó munkát végzett: ösvényeket formált, jelzéseket festett, pihenőhelyeket épített, forrást foglalt - létrehozta és felszerelte a Háromhuta körüli turistautakat, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezt a valóban páratlan adottságú környéket. Az általa adott helynevek közt megjelennek lányainak nevei is, és a közelben minden fontosabb pontot kis névtáblák jelölnek.

Az Emőke-pihenő mögött a történelmi és a Trianon utáni Magyarország körvonalait ábrázoló kőrakás, valamint emlékhely található. Az amúgy is kis hozamú forrás azonban alig csordogál, eltömődött foglalata folyamatos tisztításra szorul, ahogy az algásodó tó is szüntelen gondozást igényel (Bődi Gábor korábban még kárászokat is betelepített a probléma megoldására). A kaszálóra a faluból nem hivatalos jelzésekkel ellátott, ritkás és helyenként kopott jelzéseken, mégis jól követhető (és meglehetősen meredek) úton lehet eljutni.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: November 26, 2021

Public transport

 • A Háromhuta (Óhuta), Rákóczi utca buszmegállón keresztül érhető el a helyszín. A járatok Tolcsva felől és ritkán járnak.

Getting there

 • Az Erdei iskolával szemben, a kávézó épületének udvara mögött indul a PT jelzés, amely a tóig vezet (610 m, 109 m szintemelkedés). A jelzés nem hivatalos, és hiányosan, valamint ritkásan van felfestve, de az ösvény jól követhető. A környék útjain különösen ajánlott a Természetjáró app használata a tájékozódáshoz.
 • A helyszín egy hosszabb úton (3 km, 167 m szintemelkedés) elérhető a Pálos-forráshoz elágazó ösvény kezdetétől, a regéci útról indulva is, szintén a PT jelek mentén. Ezen az ágon a jelzések még ritkábbak, mint a falu felől közelítve, és helyenként az ösvény sem jól követhető, ezért errefelé ne induljunk el térkép vagy a Természetjáró app nélkül.

Parking

 • Óhután az Erdei iskola épülete mellett parkolhatunk.
 • Óhuta Regéc felőli végén is találunk egy parkolónak használható placcot.

Coordinates

DD
48.375070, 21.393964
DMS
48°22'30.3"N 21°23'38.3"E
UTM
34U 529174 5358064
w3w 
///tripped.unforgiving.hoedown
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Háromhutai-hegycsoport
Kárpáti tájakon: barangolás Óhuta körül
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 8.8 km
Duration 3:05 h
Ascent 526 m
Descent 526 m

A Tokaji-hegység szívében barangolunk, az Óhuta körüli hegyekben, kaszálóréteken, fenyvesekben, forrásokkal és tavacskákkal tűzdet ligetekben, ...

3
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Babuka-tó és Forrás-rét

 Háromhuta (Óhuta)

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp