Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Ify-kápolna

· 1 review · Ruin · Bakonyvidék · 238 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ify- (vagy Emmaus-) kápolna a Szent György-hegy oldalában
  Az Ify- (vagy Emmaus-) kápolna a Szent György-hegy oldalában
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

Hátborzongató, kísértetjárta - elcsépeltnek tűnő jelzők, de a Szent György-hegy oldalában omladozó, elhagyatott Ify-kápolna valóban olyan, mintha egy kísértetfilm díszletét felejtették volna az erdőben.

2021 novemberében az épület összeomlott.

Az Ify-kápolna már ránézésre is izgalmas, horrorfilmbe illő helyszín, de története legalább olyan különleges, mint látványa. Az erdő mélyén omladozó templomrom szélfútta tornyának elferdült keresztje és a rejtélyes „Emmaus" felirat szinte hívogatja az embert, hogy ismerje meg közelebbről ezt a nem mindennapi helyszínt. Az elhagyatott épületbe csak saját felelősségre léphetünk be, mert a tetőszerkezete az összeomlás előtt áll.

De mi is ez az épület, és mit takar az Ify név? A névadó Ify Lajos, valamikori fonyódi plébános, aki a II. világháború idején üldözötteket bújtatott, majd a kommunista rezsim megpróbálta beszervezni „egyházromboló" mozgalmába, a békepapok közé. Ify erre nem volt hajlandó, inkább úgy döntött, önálló útra tér, és elvonul a politika látóteréből. A premontreiekhez csatlakozott, de amikor a szervezetüket feloszlatták, Ify teljesen visszavonult, és felépítette Szent György-hegyi otthonát. Ify Lajos nem élt teljes elszigeteltségben: miséket tartott, főként papokat látott vendégül. Egy magyar zászló felvonásával jelezte, amikor kész volt a vendégfogadásra. 

Több, különböző funkciójú épület is készült itt, mindegyik homlokzatán felirat díszelgett: az Emmaus nevű, toronnyal is ékesített házban lakott Ify Lajos, és itt alakította ki a kápolnát is. (Emmaus egyébként az Új Testamentumban szereplő város.) A Nectar szép, tornácos présház volt, az Animal pedig a tyúkok otthona. A Názáret és a Remete-lak lakóházként funkcionáltak, utóbbiban élt a házvezetőnő. Körös-körül szőlőültetvény, a szobákban pedig Szent György és Szent Cecília képei lógtak a falon. Az épületegyüttes legbizarrabb pontja, a későbbi kísértetlegendák fő éltetője, a három sírgödör, amelyet a plébános magának ásott. Állítólag koporsóját is elkészítette, és halálának évszámát minden évben kicserélte. Bár a korabeli hivatalos híradások arról szóltak, hogy a papot a közeli temetőben helyezték örök nyugalomra, valójában utolsó kívánságának eleget téve saját birtokán temették el. 1967 szeptemberében hunyt el.

Mivel zeneileg is képzett volt, Ify saját kézzel épített harmóniumokat, melyek egyik példánya - „természetesen" kibelezett, romos állapotban - ma is látható a roskadozó, sajnos szeméttel és lomokkal is teleszórt épületben.

Az Ify-kápolna mellől pazar volt a kilátás a környező tájra, a tanúhegyekre és a Balatonra, de mára annyira bekebelezte az erdő, hogy ebből sajnos semmi sem maradt. 

Opening hours

open today
A kápolna romos, veszélyes állapotban van, csak saját felelősségre léphetünk be a düledező épületbe! Kívülről megszemlélni azonban egész évben, szabadon lehetséges.

Price:

Ingyenes.

Public transport

 • A Kisapáti, autóbusz-váróterem megállóba elsősorban Tapolca felől érkeznek buszok.
 • A Nemesgulács-Kisapáti vasúti megállóhelyre a Székesfehérvár - Tapolca vasútvonal személyvonatai közlekednek.
 • A Hegymagas, templom buszmegálló esik a legközelebb a kápolnához, ide a Tapolcáról induló járatokkal utazhatunk.

Getting there

 • Hegymagasból induljunk kelet felé az autóúton! A településről kiérve rövidesen elágazáshoz jutunk, itt balra, a hegy felé induló útra kell áttérnünk. Hamarosan csatlakozik a K és P jelzés, kövessük ezeket a Lengyel-kápolnáig! Itt váltsunk az erdő felé induló S jelzésre, amely elvezet az Ify-kápolna alá. Ahol a S jelű turistaút ösvényre cseréli az autóutat, és hirtelen balra fordulva nekivág az erdőnek, ott már közel vagyunk a kápolnához. Az erdőben gyorsan elérünk egy kőkeresztet, az itt balra induló nyomon találjuk meg a romokat (2,6 km, 123 m szintemelkedés).
 • Kisapáti főutcáján (melybe beletorkollik a vasútállomásról jövő, Z jelzésű bekötőút) észak felé indulva hamarosan a temetőhöz érünk. Itt, a kerítés előtt balra fordulva, a Z jelzést nem szem elől tévesztve a szőlők közé kanyargunk. Amikor megérkezünk a turistautak csomópontjához, a Kaán Károly-kulcsosházhoz, balra kell térnünk a S jelű ösvényre. Kb. 1 km erdei séta után ez balra kanyarodik, és ereszkedni kezd: itt, jobb oldalt egy kőkeresztet kell keresnünk. Mellette indul a kápolnához vezető, sűrűn benőtt csapás (3,7 km, 199 m szintemelkedés a vasútállomástól, ha viszont Kisapáti buszmegállójából indulnánk, akkor 900 méterrel rövidebb).

Parking

 • Autóval érkezve hajtsunk fel a Lengyel-kápolnáig! Itt, az útkereszteződésben forduljunk jobbra, és menjünk egészen addig, amíg a szőlők közt futó autóút 90 fokos jobbkanyarjáig érünk (ahol az út lefelé indul a hegyről). Itt parkolva jutottunk a lehető legközelebb a kápolnáig.

Coordinates

DD
46.838846, 17.454696
DMS
46°50'19.8"N 17°27'16.9"E
UTM
33T 687176 5190181
w3w 
///gullet.mildest.influence
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.2 km
Duration 3:00 h
Ascent 484 m
Descent 484 m

Panoramic loop trail on Szent György-hegy, an extraordinary butte with basalt columns, 4 beautiful chapels at the bottom of the hill, Kaán Károly ...

13
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Lake Balaton
Tapolca - Badacsonytördemic (OKT-05.)
recommended route Difficulty easy Stage 5 Open
Distance 17.1 km
Duration 5:00 h
Ascent 395 m
Descent 405 m

„How much peace and delight and how much to see and learn this land provides…” – wrote geologist Róbert Reichert in 1936. And yes, this is an ...

24
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp