Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Rom

Ify-kápolna

· 1 értékelés · Rom · Balaton · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Ify- (vagy Emmaus-) kápolna a Szent György-hegy oldalában
  / Az Ify- (vagy Emmaus-) kápolna a Szent György-hegy oldalában
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A feszület a S jelzés mentén, amelynek közelében a romokat találjuk
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ify-kápolna. Egykor parádés volt innen a kilátás is
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az egyik harmónium, amit Ify készített. Sajnos ez is siralmas állapotban van
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kápolna belseje romos, csak saját felelősségre léphetünk be!
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / ify több épületet is emelt a birtokon
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Remete-lakban egykor a házvezetőnő lakott
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
Hátborzongató, kísértetjárta - elcsépeltnek tűnő jelzők, de a Szent György-hegy oldalában omladozó, elhagyatott Ify-kápolna valóban olyan, mintha egy kísértetfilm díszletét felejtették volna az erdőben.

Az Ify-kápolna már ránézésre is izgalmas, horrorfilmbe illő helyszín, de története legalább olyan különleges, mint látványa. Az erdő mélyén omladozó templomrom szélfútta tornyának elferdült keresztje és a rejtélyes „Emmaus" felirat szinte hívogatja az embert, hogy ismerje meg közelebbről ezt a nem mindennapi helyszínt. Az elhagyatott épületbe csak saját felelősségre léphetünk be, mert a tetőszerkezete az összeomlás előtt áll.

De mi is ez az épület, és mit takar az Ify név? A névadó Ify Lajos, valamikori fonyódi plébános, aki a II. világháború idején üldözötteket bújtatott, majd a kommunista rezsim megpróbálta beszervezni „egyházromboló" mozgalmába, a békepapok közé. Ify erre nem volt hajlandó, inkább úgy döntött, önálló útra tér, és elvonul a politika látóteréből. A premontreiekhez csatlakozott, de amikor a szervezetüket feloszlatták, Ify teljesen visszavonult, és felépítette Szent György-hegyi otthonát. Ify Lajos nem élt teljes elszigeteltségben: miséket tartott, főként papokat látott vendégül. Egy magyar zászló felvonásával jelezte, amikor kész volt a vendégfogadásra. 

Több, különböző funkciójú épület is készült itt, mindegyik homlokzatán felirat díszelgett: az Emmaus nevű, toronnyal is ékesített házban lakott Ify Lajos, és itt alakította ki a kápolnát is. (Emmaus egyébként az Új Testamentumban szereplő város.) A Nectar szép, tornácos présház volt, az Animal pedig a tyúkok otthona. A Názáret és a Remete-lak lakóházként funkcionáltak, utóbbiban élt a házvezetőnő. Körös-körül szőlőültetvény, a szobákban pedig Szent György és Szent Cecília képei lógtak a falon. Az épületegyüttes legbizarrabb pontja, a későbbi kísértetlegendák fő éltetője, a három sírgödör, amelyet a plébános magának ásott. Állítólag koporsóját is elkészítette, és halálának évszámát minden évben kicserélte. Bár a korabeli hivatalos híradások arról szóltak, hogy a papot a közeli temetőben helyezték örök nyugalomra, valójában utolsó kívánságának eleget téve saját birtokán temették el. 1967 szeptemberében hunyt el.

Mivel zeneileg is képzett volt, Ify saját kézzel épített harmóniumokat, melyek egyik példánya - „természetesen" kibelezett, romos állapotban - ma is látható a roskadozó, sajnos szeméttel és lomokkal is teleszórt épületben.

Az Ify-kápolna mellől pazar volt a kilátás a környező tájra, a tanúhegyekre és a Balatonra, de mára annyira bekebelezte az erdő, hogy ebből sajnos semmi sem maradt. A kápolna megőrzéséért, esetleges renoválásáért egy helyiekből álló csoport igyekszik tenni.

Nyitvatartás

Nyitva
A kápolna romos, veszélyes állapotban van, csak saját felelősségre léphetünk be a düledező épületbe! Kívülről megszemlélni azonban egész évben, szabadon lehetséges.

Árak:

Ingyenes.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-01-05

Tömegközlekedéssel

 • A Kisapáti, autóbusz-váróterem megállóba elsősorban Tapolca felől érkeznek buszok.
 • A Nemesgulács-Kisapáti vasúti megállóhelyre a Székesfehérvár - Tapolca vasútvonal személyvonatai közlekednek.
 • A Hegymagas, templom buszmegálló esik a legközelebb a kápolnához, ide a Tapolcáról induló járatokkal utazhatunk.

Megközelítés

 • Hegymagasból induljunk kelet felé az autóúton! A településről kiérve rövidesen elágazáshoz jutunk, itt balra, a hegy felé induló útra kell áttérnünk. Hamarosan csatlakozik a K és P jelzés, kövessük ezeket a Lengyel-kápolnáig! Itt váltsunk az erdő felé induló S jelzésre, amely elvezet az Ify-kápolna alá. Ahol a S jelű turistaút ösvényre cseréli az autóutat, és hirtelen balra fordulva nekivág az erdőnek, ott már közel vagyunk a kápolnához. Az erdőben gyorsan elérünk egy kőkeresztet, az itt balra induló nyomon találjuk meg a romokat (2,6 km, 123 m szintemelkedés).
 • Kisapáti főutcáján (melybe beletorkollik a vasútállomásról jövő, Z jelzésű bekötőút) észak felé indulva hamarosan a temetőhöz érünk. Itt, a kerítés előtt balra fordulva, a Z jelzést nem szem elől tévesztve a szőlők közé kanyargunk. Amikor megérkezünk a turistautak csomópontjához, a Kaán Károly-kulcsosházhoz, balra kell térnünk a S jelű ösvényre. Kb. 1 km erdei séta után ez balra kanyarodik, és ereszkedni kezd: itt, jobb oldalt egy kőkeresztet kell keresnünk. Mellette indul a kápolnához vezető, sűrűn benőtt csapás (3,7 km, 199 m szintemelkedés a vasútállomástól, ha viszont Kisapáti buszmegállójából indulnánk, akkor 900 méterrel rövidebb).

Parkolás

 • Autóval érkezve hajtsunk fel a Lengyel-kápolnáig! Itt, az útkereszteződésben forduljunk jobbra, és menjünk egészen addig, amíg a szőlők közt futó autóút 90 fokos jobbkanyarjáig érünk (ahol az út lefelé indul a hegyről). Itt parkolva jutottunk a lehető legközelebb a kápolnáig.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
46.838846, 17.454696
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
46°50'19.8"N 17°27'16.9"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 687176 5190181
w3w (what3words) 
///gekkó.cimbora.tappancs
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
9,2 km
3:00 óra
484 m
484 m
17,1 km
5:00 óra
395 m
410 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

5,0
(1)

A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 2 Közeli túrák
Tipp könnyű nyitva
9,2 km
3:00 óra
484 m
484 m

Egyik legkülönlegesebb tanúhegyünket, a Szent György-hegyet körüljáró panorámatúra olyan látnivalókkal, mint a bazaltorgonák, a hegyláb négy ...

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Balaton-medence
Tapolca - Badacsonytördemic (OKT-05)
Tipp könnyű Szakasz 5 nyitva
17,1 km
5:00 óra
395 m
410 m

„Mennyi nyugalmat, gyönyörűséget,  de látni és okulni valót nyújt e vidék...” - írta Reichert Róbert geológus 1936-ban. És tényleg, kiemelkedően ...

12
Szerző: MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • 2 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp