Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Architecture

Lengyel-kápolna és Tarányi-présház

Architecture · Lake Balaton · 212 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A felújított Tarányi-présház
  A felújított Tarányi-présház
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség

A Lengyel-család által épített két 18. századi, barokk épület a Szent György-hegy déli szoknyájának figyelemreméltó építészeti különlegességei.

A két épület már távolról magára vonja az ember figyelmét sárga színével, környezetétől elütő homlokzatával. Mindkettőt a Tóti-Lengyel család építtette a 18. század folyamán. A templom méretű kápolnát a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelték 1760-ban. Fából faragott, barokk-rokokó oltára van, melyen Szent István, Szent László és Szűz Mária szobrai láthatók. Az orgonakarzat mellvédjét bibliai jeleneteket festményei díszítik. Tornyán két-két fülke tartalmazza Szent György és Szent Imre, míg az oromzat szélein Szent István és Szent László homokkőből faragott szobrait.

A kápolnától csodálatos panoráma nyílik Szigliget és a Balaton felé. A szomszédjában a félig a hegyoldalba mélyített, 1780-ban emelt Tarányi-présház áll: ezt is a Tóti-Lengyel család építtette, a névadóhoz, Tarányi Ferenchez csak később került. Az erkélyajtó fölött az utóbbi család címerét láthatjuk. A parasztbarokk homlokzatot díszitő szobrok a görög és a római mitológia szereplőit ábrázolják (pl. Bacchust). Az alsó szint egy 26 méter hosszú pince, felül szobákat és gazdasági helyiségeket rejt az épület, hátul pedig istálló található.

A csodálatos, egyedi hangulatú épület az utóbbi évtizedekben méltatlan állapotba került. Az 1970-es években főleg a külföldi turistákat kiszolgáló éttermet és borozót alakítottak ki benne, de ehhez a födémet vasbetonra cserélték, a helyiségeket pedig igénytelen, az eredetitől ordítóan idegen stílusban építették át. A Tarányi-pince ebben a formájában is csak nagyjából a rendszerváltás idejéig működött, azóta még elszomorítóbban lepusztult.

2017-ben szerencsés fordulat következett be a sokat megélt, 240 éves ház történetében: új tulajdonos vásárolta meg, aki az alapoktól újította fel a műemlék épületet. Statikailag megerősítették a falakat, teljes egészében restaurálták a barokk kőerkélyt és a homlokzati szobordíszeket, köztük a Tarányi család címerét. A dupla keresztboltozatos barokk pincében egy látogatóközpontot és rendezvényteret terveznek kialakítani. 2020 nyarán megnyílt az étterem, amelyhez egy panorámás teraszt is kialakítottak.

A turisták és a barokk épületegyütteshez látogatók azonban más változásokra is számíthatnak: a tereprendezés keretében a présház előtti terecske már nem közterület, az épülethez tartozó, kabin-díványokkal ellátott kertet hoztak itt létre, a közforgalmú utat pedig lezárták a présház előtt, csak a délebbi útszakaszt meghagyva az átmenő forgalomnak. Ezzel elveszett a szabadon használható parkoló is, mivel az újonnan kialakított murvás parkolót csak a présház látogatói használhatják.

Opening hours

open today

Tarányi présház nyitva:

 • naponta: 12:00-22:00

Price:

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Public transport

 • Kisapáti, dűlőút megálló esik a legközelebb a két épülethez. Ide Tapolca vagy Badacsonytördemic felől juthatunk el busszal.

Getting there

 • A két épületet érinti az Országos Kéktúra 5. szakasza (Tapolca - Badacsonytördemic).
 • A Kisapáti, dűlőút buszmegállóból az együtt haladó K és P jelzések vezetnek el a helyszínre. (1,5 km.)

Parking

 • 2020 nyarától sajnos a parkoló magánterület lett (csak a Tarányi-ház vendégeinek), ezért az út mentén maradt hely néhány autónak.

Coordinates

DD
46.835283, 17.449883
DMS
46°50'07.0"N 17°26'59.6"E
UTM
33T 686821 5189774
w3w 
///versatility.accompanying.uncalled
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Tanúhegyek szoknyáján a Balaton-felvidéken
recommended route Difficulty moderate
Distance 49.8 km
Duration 5:00 h
Ascent 423 m
Descent 423 m

A Balaton északi partján a tanúhegyek zord tömbjei, vagy éppen csúcsos gúlái alatt nagyszerű bringatúrát tervezhet az, aki nyáron már unja a ...

2
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.2 km
Duration 3:00 h
Ascent 484 m
Descent 484 m

Panoramic loop trail on Szent György-hegy, an extraordinary butte with basalt columns, 4 beautiful chapels at the bottom of the hill, Kaán Károly ...

13
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék
BALATONTÚRA Tanúhegyek - Tanúhegyek 50
recommended route Difficulty difficult
Distance 55.5 km
Duration 14:00 h
Ascent 1,800 m
Descent 1,800 m

A Tanúhegyek teljesítménytúra leghosszabb távján igen alaposan megismerkedhetünk a Balaton-felvidékkel. Sorra megmásszuk a Badacsonyt, a Tóti ...

from Viktor Szőke,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Lake Balaton
Tapolca - Badacsonytördemic (OKT-05.)
recommended route Difficulty easy Stage 5 Open
Distance 17.1 km
Duration 5:00 h
Ascent 395 m
Descent 405 m

„How much peace and delight and how much to see and learn this land provides…” – wrote geologist Róbert Reichert in 1936. And yes, this is an ...

24
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Lengyel-kápolna és Tarányi-présház

hrsz: 869
8265 Hegymagas
Phone +36 20 413 9582

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp