Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Nature reserve

Kecskeméti Arborétum

· 1 review · Nature reserve · Duna-Tisza közi síkvidék · 116 m· open today
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kecskeméti arborétum
  / Kecskeméti arborétum
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kecskeméti Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A Kecskeméti Arborétum egyházi területe
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Kecskeméti Arborétum télen
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
A Kiskunság legnépesebb városát, Kecskemétet egy jól megtervezett zöldövezeti gyűrű veszi körül, mely láncolat fontos tagja a fiatal, formálódó arborétum. Szerepe messze túlmutat a közjóléti funkciókon: termőhely-állékonyságot célzó vizsgálatoknak, madártani megfigyeléseknek, tanításnak-tanulásnak válik évről évre gazdagabb, színvonalasabb helyszínévé.

Az arborétum története

A néhány évtizede alapított arborétum megálmodója és a beruházás szervezője Dr. Gőbölös Antal erdőmérnök. A fejlesztési tervek készítője Mészöly Győző, a kivitelezés kezdeti irányítója Ván László. Az arborétum területén 1986-ig mezőgazdasági művelés folyt, amelyet egy speciális erdő telepítésének előkészítési munkái követtek még abban az évben. Az őszi mélyszántást követően a közönséges fa- és cserjefajok mellett – kísérleti jelleggel – néhány díszfát és díszcserjét is kiültettek. Az alapállományt elsősorban kocsányos tölgy, fehér nyár, valamint szil-, kőris- és juharfajok alkalmazásával geometrikus rendben telepítették. Az előállomány fokozatos megnyitásával, ennek védelmét élvezve, később kerültek beültetésre az egzóták.

Az arborétum három fő részre tagolódik, ezek a véderdősáv, a tölgygyűjtemény, és a gyűjteményes rész. A gyűjteményes részt három oldalról 20-80 méter szélességben véderdőövezet szegélyezi, mely az Alföld főbb erdőállomány-típusait mutatja be. Ezen túl szerepe még, hogy a közrezárt gyűjteményes kertet és annak területét védje a széltől, az arborétum menti autósforgalom okozta zajszennyezéstől, oxigéntermelésével, párologtatásával tiszta levegőt, kedvezőbb mikroklímát teremtsen.

A tölgygyűjtemény az arborétum legfiatalabb része, 1989-ben csatolták a gyűjteményhez. A tölgygyűjtemény hazai, illetve egyes külhoni, száraz viszonyokat elviselő tölgytípusokat mutat be mintegy 16 hektáron. 

Botanikai értékek és gyűjteményi sajátosságok

A Kecskeméti Arborétum tájképi keretben kívánja bemutatni a mérsékelt égöv fás növényei közül azokat, melyek ökológiai igényeik alapján itt várhatóan sikerrel nevelhetők. A Gyűjteményes kert dendrológiai arculatát az adja, hogy a területet behálózó feltáró utak és ösvények környezetében meghatározott rendező elvek szerint csoportosított fás növényzetet ismerhetünk meg. A gyűjteményes részben helyezkednek el a növényföldrajzi ösvények: Mediterrán, Atlantikus és Pacifikus (csendes-óceáni) észak-amerikai, Kelet-ázsiai, Balkáni, Pannóniai.

Más ösvények esetében morfológiai tulajdonságok, rendszertani szempontok és a növények igényei voltak meghatározóak a kialakítás során. Ilyen a Színes lombok ösvénye, a Virágos fák és cserjék körútja, a Hosszútűs fenyők, Ciprusok, Borókák ösvénye, a Szárazságtűrők, Örökzöldek, Sziktűrők és Vízkedvelők útja. A gyűjteményes részt három oldalról 20-80 m szélességben véderdő övezi, mely az Alföld főbb erdőállomány-típusait mutatja be. A tölgygyűjtemény ezen a sávon kívülre esik.

Oktatás és kutatás

A kert alapításának és fenntartásának egyik célja honosítási kísérletek, termőhely-állékonysági megfigyelések folytatása.

Épített értékek

Az arborétum szerves részét alkotja a közel 2 hektáros egyházi terület, melyen egy 1718-ban épült műemlék kápolna áll oromzatos homlokzattal, azon fa huszártoronnyal, félköríves záródású kapukerettel. Szomszédságában a kálvária, a sziklakert, a szabadtéri oltár, a Magyar Szentek szoborsétánya, a Lourdes-i barlang, a Kegyeleti hely teszi a Kápolna-dombot még gazdagabb, spirituális elmélyülésre alkalmas hellyé. A Mária-kápolna több évszázados kegyhely.

Opening hours

open today

Az arborétum minden nap látogatható.

 • január 1. - február 12.: 8:00-16:00

 • február 13. - március 12.: 8:00-17:00

 • március 13. - 31.: 8:00-18:00

 • április 1. - április 23.: 8:00-19:00

 • április 24. - szeptember 1.: 8:00-20:00

Price:

Az arborétumba a belépés díjtalan.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek,és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Update: February 01, 2022

Public transport

 • A helyközi buszokról a Kecskemét, Domb Áruház megállónál kell leszállni.
 • Városon belül a 14-es buszra szállva a Margaréta Otthon nevű (vég)állomásig kell utaznunk. 

Getting there

 • A Domb Áruház megállótól a körforgalom felé induljunk. Ott kanyarodjunk balra a III. Béla körútra. Jobb kéz felől lesz az arborétum bejárata (300 m).
 • A Margaréta Otthontól induljunk el a Károly Róbert körúton, majd a körforgalom után egyenesen menjünk tovább a III. Béla körúton. Jobbra találjuk a bejáratot (400 m).

Parking

 • Az arborétum bejáratánál ingyenesen parkolhatunk (III. Béla körút). 
 • Az egyházi terület felőli bejáratnál is találunk parkolót.

Coordinates

DD
46.915657, 19.658280
DMS
46°54'56.4"N 19°39'29.8"E
UTM
34T 397835 5196665
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Duna-Tisza közi síkvidék
Termáltúra, Ballószög - Kecskemét
recommended route Difficulty easy Stage 10
Distance 9.6 km
Duration 0:40 h
Ascent 4 m
Descent 9 m

Az Aranykor Termálfürdőt és az Kecskeméti Fürdőt összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Bicycle Rides · Duna-Tisza közi síkvidék
Termáltúra, Kecskemét - Lakitelek
recommended route Difficulty moderate Stage 11
Distance 32.2 km
Duration 2:10 h
Ascent 19 m
Descent 48 m

A Kecskeméti Fürdőt és Tősfürdőt összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk.

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Long Distance Cycling · Duna-Tisza közi síkvidék
Kanyargós termálfüzér a folyók szabdalta pusztákon
recommended route Difficulty difficult Multistage route
Distance 629.1 km
Duration 42:30 h
Ascent 646 m
Descent 571 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér keresztül szeli az Alföldet és összeköt 32 termálfürdőt

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

1.0
(1)
Renáta Rehák
June 09, 2019 · Community

Photos from others


Kecskeméti Arborétum

III. Béla körút
6000 Kecskemét
Phone +36 76 492 455

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp