Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lookout Tower

Bölcső-hegyi kilátó

· 1 review · Lookout Tower · Visegrádi-hegység · 588 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Bölcső-hegyi kilátó teraszán
  A Bölcső-hegyi kilátó teraszán
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
Szentendre házi kilátójának is nevezhetnénk a Bölcső-hegy tetején álló tornyot, amely szerény formavilágával és visszafogott méreteivel szinte elbújik a tájban, ezzel is átirányítva a figyelmet a lényegre: a tágas és hatásos hegyvidéki körpanorámára.

A szerény hegylakó

Az 588 méter magas Bölcső-hegy (avagy régi, szerb nevén: Kolevka) tetején álló, keresztgerendás szerkezetű torony „dobbantó" a tekintetnek, hiszen ahelyett, hogy építészeti megoldásaival a táj szereplőjeként vonná magára a figyelmet, inkább egyszerűen csak ellátja rendeltetését, és lebilincselő, részletgazdag tájképet tár látogatói elé. Ebben az értelemben tehát szimpla, funkcionális építmény, amelyet egyébként ugyanaz az Ybl-díjas Koller József tervezett, akinek a Prédikálószék kilátóját, a Guckler Károly-kilátót, vagy éppen a Dévényi Antal-kilátót köszönheti a túrázó közönség. A szűkös helyen álló, mindössze 2,4 x 2,4 méteres alapterületű fenyőgerenda torony elemeit természetvédelmi okokból kézi erővel cipelték a csúcsra az utolsó szakaszon.

Lehengerlő távlatok

A szűk „lépcsőház" rövid megpróbáltatást jelent csupán (pláne a hegycsúcs izzasztó meghódítása után), hiszen a kilátószint a földtől mindössze 7 méterre helyezkedik el. A körpanoráma lehengerlő: hatalmas szeletét látjuk be a Dunakanyart övező hegyvidéknek, és mivel lényegében az Alföld szomszédságából szemlélődünk, a sík terület és a Dobogó-kő háta közötti magasságkülönbség is tetemesnek mutatkozik. Látszik a Budai-hegység a fővárosba nyúló Gellért-hegytől a János-hegy kilátójáig, előttük pedig a Hármashatár-hegy tornyos teteje magasodik. A szomszédos Lom-hegy takarásából a Pilis-tető kilátóval felszerelt háta bontakozik ki, tőle jobbra Dobogókő adótornyai sorakoznak. Előtűnik a Szakó-hegy piramisa, alattunk, a fák lombja közt felfedezhetők a Sikáros széles kaszálói. A tájba teknőként mélyülő Király-völgy északi oldalán már a hajdani vulkán nevét ihlető Keserűs-hegy domborodik irtásfoltjaival, és a csoport túlvégén rajzolódik ki annak legmagasabb pontja, a Prédikálószék. Pilisszentlászló medencéjében nagy nehezen kiszúrhatjuk a kaszálókat, szegélyén az Öreg-Pap-hegy uralná a domborzatot, ám róla tovasiklik a tekintet a Börzsöny hatalmas, párától fátyolos tömegére.

Jobbra tovább fordulva a Visegrádi-hegység keleti, lapos hátainak tömege éppen csak engedi szerephez jutni a Naszály csúcsát, lejjebb pedig a Dömör-kapu bányáinak sziklasebei törik át az erdőtakarót. Szentendre a Nyerges-hegy lejtőire kúszik fel, amelynek oldalában az Asztal-kő komor sziklagyepe észlelhető. E tömbtől balra, a messzi távolban a cserháti Szanda, a Leányfalu fölötti Vörös-kőt túloldalán hordozó csúcs bal oldalán pedig a Karancs tömbje érzékelteti a távlatokat. A Gödöllői-dombság szinte csak apró fodrot vet a Pesti-sík mögött, a Mátra viszont tekintélyes tömegével határozott mezsgyét rajzol a lapály peremére. Különösen tiszta időben a Déli-Bükk bástyáját, a Nagy-Egedet is kiszúrhatjuk.

A történelmi háttér

A hegycsúcson 2021 őszére készült el a kilátó, amelynek építése a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködéséből, pályázati pénzből valósulhatott meg. Nem ez az első torony a Bölcső-hegyen, de minden bizonnyal fényesebb jövő áll előtte, mint amilyen sors az elődeinek jutott. 1934 tavaszán a Magyar Kárpát Egyesület emelt kilátót a helyszínen, az ékes épület aljában pedig menedéket is kialakítottak. A szervezet alapító tagjáról, a tátrai turizmus jeles alakjáról, Döller Antalról nevezték el a tornyot, mely magánterületre esett ugyan, ám az erdőbirtokos engedélyt adott felépítésére és az ösvény létesítésére. 1936-ban azonban a Dreher-család tett szert az erdőrészre, ők pedig lebonttatták az építményt és lezárták a turistautat.

A II. világháború után is épült a csúcsra egy leginkább magasított vadászlesre hasonlító torony, de amikor a szomszédos Lom-hegy majdnem azonos magasságú tetején szolgálatba állt a légvédelmi rakétabázis (1981-től), ezt is elbontották, hogy tetejéről ne lehessen rálátni a katonai létesítményre. Ezt követően hosszú évtizedeken keresztül csak az épület alapjait lehetett felfedezni a növényzet szorításában.

Ma szép, természetes erdő veszi körbe a csúcsot, a talajon kisebb-nagyobb andezittömbök hevernek. A Bölcső-hegy hajdani lávacsatorna maradványa, és szerkezete feltárja egy rétegvulkán jellemző szerkezetét: míg a Lajos-forrás vize robbanásokkal felszínre került törmelékes kőzetpásztából, tufából fakad, rá már andezitlávából szilárdult kőzetek települnek.

Érdemes a Holdvilág-árok látogatását kiegészíteni a kilátó meglátogatásával; ebből az irányból eloszlik a szint, ugyanakkor az ösvény kezdetétől hosszú gyaloglásra számítsunk. A közeli Lajos-forrás parkolójából rövid, ámde fárasztóan meredek kaptató vezet a csúcsra.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: June 10, 2022

Public transport

 • A legközelebbi buszmegálló a Dömörkapu, autóbusz-forduló, ide azonban csak nyári időszámítás ideje alatt, nagyon ritkán, és előzetes jegyvásárlás esetén közlekedik busz.
 • A mindig elérhető, legközelebb eső buszmegálló a Pomázt Pilisszentkereszttel összekötő út mellett található: ez a Kiskovácsi, kórház buszmegálló.
 • A Szentendre - Pilisszentlászló buszokkal elérhető Szentendre, dömörkapu elágazás buszmegálló, ám ez viszonylag távol esik a kilátótól.

Getting there

 • A Lajos-forrásnál kialakított parkolóból, a vízfakadás mögött induló, igen meredek, Z▲ jelzésű ösvényen kereshetjük fel a kilátót. A lapos hegyhátat elérve jobbra kell kitérni a toronyhoz (0,7 km, 110 m szintemelkedés).
 • A dömörkapui parkolóból és a Dömörkapu, autóbusz-forduló megállóból pár méter erejéig az aszfaltot (Z kerékpáros jelzés) kell követni, majd a déli bányafalnak nekivágó Z▲ jelzésen, a Lajos-forrás érintésével kapaszkodhatunk fel a kilátóhoz (2,6 km, 316 m szintemekedés). (Választhatjuk ezt az útvonalat a Szentendre, Dömörkapu elágazás buszmegállótól is, ehhez kezdetben a dömörkapui aszfaltutat, a Z kerékpáros jeleket kell követnünk a buszforduló utáni elágazásig. Ez az útváltozat 5,7 km 436 m szintemelkedéssel.)
 • Kiskovácsipusztáról a P+ jelzést követjük a Holdvilág-árkon át, majd följebb, a hegyoldal széles dózerútjáról jobbra térünk a Z▲ jelzésre, amely már a kilátóhoz vezet (4 km, 393 m szintemelkedés).
 • A Szentendre, Dömörkapu elágazás buszmegállótól a legrövidebb útvonal a dömörkapui aszfaltúton indul (Z kerékpáros jelzés), amiről a lajosforrási elágazásnál balra térünk a kezdetben aszfaltot követő Z jelzésre. Előrébb átváltunk a jobbra kiágazó S+ jelzésre, majd a csatlakozó S jeleket követjük tovább, egyenesen a Lajos-forrásig. Innen a vízfakadás mögött induló Z▲ jelzés vezet föl a csúcsra (5,7 km, 411 m szintemelkedés).

Parking

 • A legközelebbi parkoló a Lajos-forrás mellett található.
 • Parkolhatunk a Dömörkapunál is.
 • Aki a Holdvilág-árok felfűzésével szeretné meglátogatni a kilátót, az Kiskovácsipusztánál talál parkolót.

Coordinates

DD
47.690978, 18.979850
DMS
47°41'27.5"N 18°58'47.5"E
UTM
34T 348410 5283931
w3w 
///brat.joggers.deteriorate
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A pomázi tölgyesek sziklái
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 11 km
Duration 3:45 h
Ascent 580 m
Descent 640 m

Pomáz fölé éles lejtőjű hegyek és impozáns sziklaormok magasodnak. Túránk e geológiai attrakciókban gazdag terület mélyére vezet, és olyan formákat ...

11
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Séta a Lom-hegy körül, vizek igézetében
recommended route Difficulty easy Open
Distance 13.1 km
Duration 4:00 h
Ascent 409 m
Descent 409 m

A Lom-hegy tömbje körül főként patakpartokon és az eszményi fekvésű Sikáros medencéjében túrázhatunk. Ha jókor vetődünk erre, a hegy nem csak szép ...

7
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Question from Döller Ákos · September 13, 2022 · Community
Tisztelt Dömsödi Áron! A Bölcső-hegyi kilátó elődje, mint ahogy írta is a cikkben, Döller Antalról volt elnevezve, aki a dédapám volt. Ha jól tudom, a jelenlegi kilátónak még nincs neve. Átfutott bennem az a gondolat, hogy jó lenne, ha ismét el lehetne nevezni a dédapámról. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, ha tud ebben tanácsot adni, hogy milyen módon indulhatnék el ebben az ügyben? Üdvözlettel, Döller Ákos
Show more

Rating

4.0
(1)

Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp