Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Bölcső-hegyi kilátó

· 2 értékelés · Kilátó · Visegrádi-hegység · 588 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Bölcső-hegyi kilátó teraszán
  A Bölcső-hegyi kilátó teraszán
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Szentendre házi kilátójának is nevezhetnénk a Bölcső-hegy tetején álló tornyot, amely szerény formavilágával és visszafogott méreteivel szinte elbújik a tájban, ezzel is átirányítva a figyelmet a lényegre: a tágas és hatásos hegyvidéki körpanorámára.

A szerény hegylakó

Az 588 méter magas Bölcső-hegy (avagy régi, szerb nevén: Kolevka) tetején álló, keresztgerendás szerkezetű torony „dobbantó" a tekintetnek, hiszen ahelyett, hogy építészeti megoldásaival a táj szereplőjeként vonná magára a figyelmet, inkább egyszerűen csak ellátja rendeltetését, és lebilincselő, részletgazdag tájképet tár látogatói elé. Ebben az értelemben tehát szimpla, funkcionális építmény, amelyet egyébként ugyanaz az Ybl-díjas Koller József tervezett, akinek a Prédikálószék kilátóját, a Guckler Károly-kilátót, vagy éppen a Dévényi Antal-kilátót köszönheti a túrázó közönség. A szűkös helyen álló, mindössze 2,4 x 2,4 méteres alapterületű fenyőgerenda torony elemeit természetvédelmi okokból kézi erővel cipelték a csúcsra az utolsó szakaszon.

Lehengerlő távlatok

A szűk „lépcsőház" rövid megpróbáltatást jelent csupán (pláne a hegycsúcs izzasztó meghódítása után), hiszen a kilátószint a földtől mindössze 7 méterre helyezkedik el. A körpanoráma lehengerlő: hatalmas szeletét látjuk be a Dunakanyart övező hegyvidéknek, és mivel lényegében az Alföld szomszédságából szemlélődünk, a sík terület és a Dobogó-kő háta közötti magasságkülönbség is tetemesnek mutatkozik. Látszik a Budai-hegység a fővárosba nyúló Gellért-hegytől a János-hegy kilátójáig, előttük pedig a Hármashatár-hegy tornyos teteje magasodik. A szomszédos Lom-hegy takarásából a Pilis-tető kilátóval felszerelt háta bontakozik ki, tőle jobbra Dobogókő adótornyai sorakoznak. Előtűnik a Szakó-hegy piramisa, alattunk, a fák lombja közt felfedezhetők a Sikáros széles kaszálói. A tájba teknőként mélyülő Király-völgy északi oldalán már a hajdani vulkán nevét ihlető Keserűs-hegy domborodik irtásfoltjaival, és a csoport túlvégén rajzolódik ki annak legmagasabb pontja, a Prédikálószék. Pilisszentlászló medencéjében nagy nehezen kiszúrhatjuk a kaszálókat, szegélyén az Öreg-Pap-hegy uralná a domborzatot, ám róla tovasiklik a tekintet a Börzsöny hatalmas, párától fátyolos tömegére.

Jobbra tovább fordulva a Visegrádi-hegység keleti, lapos hátainak tömege éppen csak engedi szerephez jutni a Naszály csúcsát, lejjebb pedig a Dömör-kapu bányáinak sziklasebei törik át az erdőtakarót. Szentendre a Nyerges-hegy lejtőire kúszik fel, amelynek oldalában az Asztal-kő komor sziklagyepe észlelhető. E tömbtől balra, a messzi távolban a cserháti Szanda, a Leányfalu fölötti Vörös-kőt túloldalán hordozó csúcs bal oldalán pedig a Karancs tömbje érzékelteti a távlatokat. A Gödöllői-dombság szinte csak apró fodrot vet a Pesti-sík mögött, a Mátra viszont tekintélyes tömegével határozott mezsgyét rajzol a lapály peremére. Különösen tiszta időben a Déli-Bükk bástyáját, a Nagy-Egedet is kiszúrhatjuk.

A történelmi háttér

A hegycsúcson 2021 őszére készült el a kilátó, amelynek építése a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködéséből, pályázati pénzből valósulhatott meg. Nem ez az első torony a Bölcső-hegyen, de minden bizonnyal fényesebb jövő áll előtte, mint amilyen sors az elődeinek jutott. 1934 tavaszán a Magyarországi Kárpát Egyesület emelt kilátót a helyszínen, az ékes épület aljában pedig menedéket is kialakítottak. A szervezet alapító tagjáról, a tátrai turizmus jeles alakjáról, Döller Antalról nevezték el a tornyot, mely magánterületre esett ugyan, ám az erdőbirtokos engedélyt adott felépítésére és az ösvény létesítésére. 1936-ban azonban a Dreher-család tett szert az erdőrészre, ők pedig lebonttatták az építményt és lezárták a turistautat.

A II. világháború után is épült a csúcsra egy leginkább magasított vadászlesre hasonlító torony, de amikor a szomszédos Lom-hegy majdnem azonos magasságú tetején szolgálatba állt a légvédelmi rakétabázis (1981-től), ezt is elbontották, hogy tetejéről ne lehessen rálátni a katonai létesítményre. Ezt követően hosszú évtizedeken keresztül csak az épület alapjait lehetett felfedezni a növényzet szorításában.

Ma szép, természetes erdő veszi körbe a csúcsot, a talajon kisebb-nagyobb andezittömbök hevernek. A Bölcső-hegy hajdani lávacsatorna maradványa, és szerkezete feltárja egy rétegvulkán jellemző szerkezetét: míg a Lajos-forrás vize robbanásokkal felszínre került törmelékes kőzetpásztából, tufából fakad, rá már andezitlávából szilárdult kőzetek települnek.

Érdemes a Holdvilág-árok látogatását kiegészíteni a kilátó meglátogatásával; ebből az irányból eloszlik a szint, ugyanakkor az ösvény kezdetétől hosszú gyaloglásra számítsunk. A közeli Lajos-forrás parkolójából rövid, ámde fárasztóan meredek kaptató vezet a csúcsra.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-10-25

Tömegközlekedéssel

 • A legközelebbi buszmegálló a Dömörkapu, autóbusz-forduló, ide azonban csak nyári időszámítás ideje alatt, nagyon ritkán, és előzetes jegyvásárlás esetén közlekedik busz.
 • A mindig elérhető, legközelebb eső buszmegálló a Pomázt Pilisszentkereszttel összekötő út mellett található: ez a Kiskovácsi, kórház buszmegálló.
 • A Szentendre - Pilisszentlászló buszokkal elérhető Szentendre, dömörkapu elágazás buszmegálló, ám ez viszonylag távol esik a kilátótól.

Megközelítés

 • A Lajos-forrásnál kialakított parkolóból, a vízfakadás mögött induló, igen meredek, Z▲ jelzésű ösvényen kereshetjük fel a kilátót. A lapos hegyhátat elérve jobbra kell kitérni a toronyhoz (0,7 km, 110 m szintemelkedés).
 • A dömörkapui parkolóból és a Dömörkapu, autóbusz-forduló megállóból pár méter erejéig az aszfaltot (Z kerékpáros jelzés) kell követni, majd a déli bányafalnak nekivágó Z▲ jelzésen, a Lajos-forrás érintésével kapaszkodhatunk fel a kilátóhoz (2,6 km, 316 m szintemekedés). (Választhatjuk ezt az útvonalat a Szentendre, Dömörkapu elágazás buszmegállótól is, ehhez kezdetben a dömörkapui aszfaltutat, a Z kerékpáros jeleket kell követnünk a buszforduló utáni elágazásig. Ez az útváltozat 5,7 km 436 m szintemelkedéssel.)
 • Kiskovácsipusztáról a P+ jelzést követjük a Holdvilág-árkon át, majd följebb, a hegyoldal széles dózerútjáról jobbra térünk a Z▲ jelzésre, amely már a kilátóhoz vezet (4 km, 393 m szintemelkedés).
 • A Szentendre, Dömörkapu elágazás buszmegállótól a legrövidebb útvonal a dömörkapui aszfaltúton indul (Z kerékpáros jelzés), amiről a lajosforrási elágazásnál balra térünk a kezdetben aszfaltot követő Z jelzésre. Előrébb átváltunk a jobbra kiágazó S+ jelzésre, majd a csatlakozó S jeleket követjük tovább, egyenesen a Lajos-forrásig. Innen a vízfakadás mögött induló Z▲ jelzés vezet föl a csúcsra (5,7 km, 411 m szintemelkedés).

Parkolás

 • A legközelebbi parkoló a Lajos-forrás mellett található.
 • Parkolhatunk a Dömörkapunál is.
 • Aki a Holdvilág-árok felfűzésével szeretné meglátogatni a kilátót, az Kiskovácsipusztánál talál parkolót.

Koordináták

DD
47.690978, 18.979850
DMS
47°41'27.5"N 18°58'47.5"E
UTM
34T 348410 5283931
w3w 
///megvarr.lelapul.kínál
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
A pomázi tölgyesek sziklái
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 11 km
Időtartam 3:45 óra
Szintemelkedés 580 m
Szintcsökkenés 640 m

Pomáz fölé éles lejtőjű hegyek és impozáns sziklaormok magasodnak. Túránk e geológiai attrakciókban gazdag terület mélyére vezet, és olyan ...

13
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Szép kilátás: Salabasina, a Rém-szakadék
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 5,6 km
Időtartam 1:41 óra
Szintemelkedés 181 m
Szintcsökkenés 181 m

Kihívásokkal teli, elvadult kalandtúra-útvonal a Visegrádi-hegységben, a Holdvilág-ároktól egy kicsit nyugatabbra, Pilisszentkereszt felé.

14
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,9 km
Időtartam 2:45 óra
Szintemelkedés 398 m
Szintcsökkenés 398 m

A Visegrádi-hegység komor sziklaidomai számtalan mendemondát és feltételezést ihlettek. A Holdvilág-árok szűk folyosója különösen sok elméletet ...

61
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Vulkáni szirtsorról a dunai kavicsra
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,6 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 407 m
Szintcsökkenés 700 m

A Visegrádi-hegység szerény méretei ellenére különleges, Kárpátok-szerte kiemelkedő látnivalókat is tartogat. Ilyen mindenek előtt a Dunakanyar ...

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Visegrádi-hegység
Pilis Bike Pisztrángos túra (Kis Rigó Vendéglő P+B)
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 25,2 km
Időtartam 2:58 óra
Szintemelkedés 797 m
Szintcsökkenés 797 m

Egy majdnem egész napot kitöltő túra, amely tele van látványosságokkal, szórakozási lehetőségekkel, éttermekkel és 99%-ban a forgalomtól elzárt ...

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
A Keserűs-hegy kísértése
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17,3 km
Időtartam 4:55 óra
Szintemelkedés 556 m
Szintcsökkenés 556 m

A Keserűs-hegy legmagasabb pontjára, a Prédikálószékre a legkönnyebb út Pilisszentlászlóról vezet. A fejedelmi panorámán kívül meglátogatjuk ...

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Séta a Lom-hegy körül, vizek igézetében
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,1 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 409 m
Szintcsökkenés 409 m

A Lom-hegy tömbje körül főként patakpartokon és az eszményi fekvésű Sikáros medencéjében túrázhatunk. Ha jókor vetődünk erre, a hegy nem csak szép ...

9
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Visegrádi-hegység
Pilis Bike Pap-réti túra (Kis Rigó Vendéglő P+B)
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 10,7 km
Időtartam 1:11 óra
Szintemelkedés 314 m
Szintcsökkenés 314 m

Egy rövid, kompakt túra, amely idális lehet időhiány esetén vagy "kis hatótávolságú" túrázónak. Akár kisebb gyerekkel is vállalható útvonal, mivel ...

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Ákos Döller kérdése · 2022-09-13 · Közösség
Tisztelt Dömsödi Áron! A Bölcső-hegyi kilátó elődje, mint ahogy írta is a cikkben, Döller Antalról volt elnevezve, aki a dédapám volt. Ha jól tudom, a jelenlegi kilátónak még nincs neve. Átfutott bennem az a gondolat, hogy jó lenne, ha ismét el lehetne nevezni a dédapámról. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, ha tud ebben tanácsot adni, hogy milyen módon indulhatnék el ebben az ügyben? Üdvözlettel, Döller Ákos
Mutass többet!

Értékelések

4,5
(2)
Janovics György
2023-01-12 · Közösség
Csodálatos a kilátás, de egyszerre max. 5 fő élvezheti.
Mutass többet!
Bölcső-hegyi kilátó
Fénykép: Janovics György, Közösség

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp