Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Campfire site

Lajos-forrási rét tűzrakó helyek

Campfire site · Visegrádi-hegység · 435 m
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • Kényelmes tűzrakó hely a Lajos-forrás alatti réten
  Kényelmes tűzrakó hely a Lajos-forrás alatti réten
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
A Lajos-forrás vidéke igazi turistaút-csomópont, de valószínűleg nem csak ez hozta meg a népszerűségét, hanem az, hogy nagyon kellemes hely. Öröm itt tüzet gyújtani és azt körülülni.

A Lajos-forrási rét egyik nagy előnye, hogy autóval is könnyen megközelíthető. Ez ugyan a vérbeli vándoroknak mit sem számít, azoknak viszont igen, akik bakancsolni nem nagyon szeretnek, de annál inkább vágynak a csillagos ég látványára. Mikor a vacsora már elfogyott, és a tűz is már csak pislákol, érdemes itt hanyatt feküdni a nyári éjszakában. A Lajos-forrási rét elég mélyen van az erdőben ahhoz, hogy a fényszennyezés ne zavarja a végtelenség látványát. Miután kicsodálkoztuk magunkat, éjszakai erdei barangolás nélkül is könnyen hazajuthatunk. 

A nagy kövekkel kirakott tűzfészek mellett van egy esőbeálló, alatta pad-asztal garnitúrával, mellette fedetlen pad-asztal szett, a másik oldalon pedig egy gyerekeknek való beülő. Igényes, jól felszerelt piknikező helyet fogunk ki, ha mindezt szabadon találjuk. Alkalmanként előre bekészített tűzifa is rendelkezésre áll, ha mégsem, az erdőben biztosan lesz. 

A Lajos-forrásnál nincs jobb vízvételi lehetőség a közelben, vizét azonban csak saját felelősségre fogyaszthatjuk! Oltáshoz inkább merítsünk a kifolyó alatti kis tóból vagy a Jó-víz patakból. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenesen látogatható terület.

Public transport

 • A Lajos-forrási rét tűzrakó helyeihez legközelebb eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Dömörkapu, autóbusz-forduló megálló, ahová a szentendrei autóbusz állomásról közlekedik egy járat. A menetidő 20 perc, de ezt a buszt csak a nyári időszámítás tartama alatt szabad- és munkaszüneti napokon vehetjük igénybe.
 • Szentendréhez közelebb, a Dömökapui elágazás buszmegállót sokkal több járat érinti, ezek Pilisszentlászló és Szentendre között járnak munkanapokon is.

Getting there

 • A Dömökapui elágazásnál tábla jelzi az aszfaltcsíkot Dömörkapu, Lajosforrás felé. Ezt az utat válasszuk! Kisebb kanyarulatokkal, de alapvetően nyugati irányba haladjunk 2,8 km hosszan. Itt érjük el a Dömörkapu, autóbusz-forduló megállót. Szerencsés esetben idáig kibuszozhatunk, és innen indulhatunk a Z▲ jelzésen, délről kerülve az egykori kőbányát, érintve a Kőrösi Csoma Sándor-emlékművet. Ez egy szűk 2 km-es, nagyon szép kilátópontokkal tarkított séta, ami elvezet a Lajos-forrásig, ahol megérkezünk a rétre és a tűzrakó helyekhez.
 • Egy másik, könnyebb és rövidebb lehetőség a Dömökapui elágazás buszmegállótól a hegy felé induló aszfalt utat 1,2 km után balra elhagyni, ahol a tábla is mutatja, és ezen az úton (esetleg a Z, az S+ és az S turistajelzésen) elérni a Lajos-forrási rétet.

Parking

 • A Lajos-forrás melletti parkolóban, a tűzrakó helyektől 50-100 méterre lehet hagyni az autókat.

Coordinates

DD
47.689471, 18.986338
DMS
47°41'22.1"N 18°59'10.8"E
UTM
34T 348893 5283751
w3w 
///dawns.expansions.elated
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A pomázi tölgyesek sziklái
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 11 km
Duration 3:45 h
Ascent 580 m
Descent 640 m

Pomáz fölé éles lejtőjű hegyek és impozáns sziklaormok magasodnak. Túránk e geológiai attrakciókban gazdag terület mélyére vezet, és olyan ...

12
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 8.9 km
Duration 2:45 h
Ascent 398 m
Descent 398 m

A Visegrádi-hegység komor sziklaidomai számtalan mendemondát és feltételezést ihlettek. A Holdvilág-árok szűk folyosója különösen sok elméletet ...

61
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Vulkáni szirtsorról a dunai kavicsra
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.6 km
Duration 5:00 h
Ascent 407 m
Descent 700 m

A Visegrádi-hegység szerény méretei ellenére különleges, Kárpátok-szerte kiemelkedő látnivalókat is tartogat. Ilyen mindenek előtt a Dunakanyar ...

3
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Szép kilátás: Salabasina, a Rém-szakadék
recommended route Difficulty moderate
Distance 5.6 km
Duration 1:41 h
Ascent 181 m
Descent 181 m

Kihívásokkal teli, elvadult kalandtúra-útvonal a Visegrádi-hegységben, a Holdvilág-ároktól egy kicsit nyugatabbra, Pilisszentkereszt felé.

14
from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 25.2 km
Duration 2:58 h
Ascent 797 m
Descent 797 m

Egy majdnem egész napot kitöltő túra, amely tele van látványosságokkal, szórakozási lehetőségekkel, éttermekkel és 99%-ban a forgalomtól elzárt ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A Keserűs-hegy kísértése
recommended route Difficulty easy Open
Distance 17.3 km
Duration 4:55 h
Ascent 556 m
Descent 556 m

A Keserűs-hegy legmagasabb pontjára, a Prédikálószékre a legkönnyebb út Pilisszentlászlóról vezet. A fejedelmi panorámán kívül meglátogatjuk ...

7
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Séta a Lom-hegy körül, vizek igézetében
recommended route Difficulty easy Open
Distance 13.1 km
Duration 4:00 h
Ascent 409 m
Descent 409 m

A Lom-hegy tömbje körül főként patakpartokon és az eszményi fekvésű Sikáros medencéjében túrázhatunk. Ha jókor vetődünk erre, a hegy nem csak szép ...

8
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Visegrádi-hegység
Pilis Bike Pap-réti túra (Kis Rigó Vendéglő P+B)
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 10.7 km
Duration 1:11 h
Ascent 314 m
Descent 314 m

Egy rövid, kompakt túra, amely idális lehet időhiány esetén vagy "kis hatótávolságú" túrázónak. Akár kisebb gyerekkel is vállalható útvonal, mivel ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Lajos-forrási rét tűzrakó helyek

Lajosforrás
2000 Szentendre
Magyarország

Special features

Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp