Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Campfire site

Bányász úti-réti tűzrakó helyek, Pilisszentlászló

Campfire site · Visegrádi-hegység · 299 m
LogoÁllami erdészetek
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • Hóval fedett tűzrakóhely a Bányász úti-réten
  / Hóval fedett tűzrakóhely a Bányász úti-réten
  Photo: Péter Farkas
 • / Tűzrakó- és táborozó hely a Bányász úti réten
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
 • / Tűzrakó hely a Bányász úti réten
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
Az olyan markáns völgyek, mint amilyen a Bükkös-pataké, mindig nagyon szép dolgokat rejtenek. Már csak ezért is érdemes ellátogatni ide egy jó tűzgyújtásra, piknikezésre.

A családok is szeretni fogják ezt a helyet. Nagyon szépen nyílik itt az erdő, csodás, ahogy a napfény beesik erre az elnyújtott kis rétre. A tűzrakáshoz pedig minden adott: 3 tűzhelyen osztozkodhatunk, és erdei bútorokból sincs hiány.  A tűzrakó helyeket nagy körben kővel rakták ki, a fészkek körül koncentrikusan sorakoznak a rönkök, amiken elhelyezkedhetünk. 10-10 ülőhely/tűzfészek és akkor még nem számoltuk a mellékelt pad-asztal szetteket. Mindegyik tűzrakó hely mellett van ezekből is egy, kettő, illetve három garnitúra. A két szélső placchoz esőbeállót is építettek. 

Alkalmanként előre bekészített tűzifát is találunk a Bányász úti réten, de ha mégsem, a közeli erdők lehullott gallyai és ágai kiadják a gyújtóst. A környezettudatosság jegyében vihetünk is magunkkal megfelelő tűzrevalót. 

Tűzoltáshoz vizet a Bükkös-patakból merítsünk, ivóvizet pedig időszakosan a Zergevirág-forrásból vételezhetünk, ami a tűzrakó helyektől 70 méterre, délre található. Ha ez nem működik, látogassuk meg a Kárpát-forrást innen kb. 800 méterre, északnyugatra. A K+ jelzésen induljunk Pilisszentlászló felé, majd térjünk balra, a K jelzésre. A források vizét csak saját felelőségre lehet fogyasztani. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenesen látogatható terület.

Public transport

 • A Bányász úti rét tűzrakó helyeihez legközelebb eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Dömörkapu, autóbusz-forduló megálló, ahová a szentendrei autóbusz állomásról közlekednek járatok - igaz, nagyon ritkán, csak hétvégén, és akkor is csak napi egy járat.

Getting there

 • Dömörkaputól kényelmes, 2 km-es sétával érjük el a hosszúkás, Bányász-úti rétet. Nem minden térkép jelöli ezt az elnevezést, ezért érdemes figyelmesen sétálni, míg nem észre nem vesszük az erdei bútorokat. A Bükkös-patak medrét követve, a Z+ jelzésen, vagy a párhuzamos erdészeti műúton haladjunk északnyugat felé.

Parking

 • A Bányász úti rét gépkocsival nem megközelíthető, onnan kb. 2 km-re délkeletre, a dömörkapui parkolóban lehet hagyni az autókat.

Coordinates

DD
47.705030, 18.980354
DMS
47°42'18.1"N 18°58'49.3"E
UTM
34T 348489 5285492
w3w 
///signified.cycles.raspberries
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Séta a Lom-hegy körül, vizek igézetében
recommended route Difficulty easy Open
Distance 13.1 km
Duration 4:00 h
Ascent 409 m
Descent 409 m

A Lom-hegy tömbje körül főként patakpartokon és az eszményi fekvésű Sikáros medencéjében túrázhatunk. Ha jókor vetődünk erre, a hegy nem csak szép ...

7
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A Keserűs-hegy kísértése
recommended route Difficulty easy Open
Distance 17.3 km
Duration 4:55 h
Ascent 556 m
Descent 556 m

A Keserűs-hegy legmagasabb pontjára, a Prédikálószékre a legkönnyebb út Pilisszentlászlóról vezet. A fejedelmi panorámán kívül meglátogatjuk ...

6
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Bányász úti-réti tűzrakó helyek, Pilisszentlászló

külterület
2009 Pilisszentlászló
Magyarország

Special features

Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp