Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Geotope

Imó-kő és Imó-forrás

Geotope · Bükk-vidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  / Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Photo: Péter Farkas
 • / Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Photo: Péter Farkas
 • / Az Imó-kő, az aljában a forrással
  Photo: Péter Farkas
 • / Vízperspektíva - kilesve az Imó forrásszáján
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Photo: Péter Farkas
 • / Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Photo: Péter Farkas
 • / Zabolázatlan erdő az Imó-kő alatt
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ontja vizét az Imó
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Photo: Péter Farkas
 • / Szűk, kőtörmelékes ösvény az Imó fölött
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Photo: Péter Farkas
 • / Az Imó-kőnél
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Őserdei körülmények az Imó-kő fölött (Lök-völgy)
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
Szemünk előtt születik a patak az Imó-kő tövében. Míg más vízfolyások gyönge csermelyből duzzadnak bőséges patakká, itt ereje teljében, dübörögve indul útjára a sziklából fakadó víz. Már amikor a Bükk elegendő csapadékot szívott magába, hogy életre keltse a fennsík déli peremén működő, időszakos forrást - ami az év nagy részében vagy egészében inaktív.

Az Imó-kő hatalmas, sárgásfehér mészkőbérce kérlelhetetlen torlaszként strázsál a vadregényes, természetesen buja völgy közepén. Előtte ősöreg fa tekervényes gyökérzete vezeti szemünket a sötéten ásító nyíláshoz, melyből ritkán zúgó robajjal lökődik ki a víz. Száraz időszakaiban csak a hűs levegő jut ki a hegy gyomrából (bár beleshetünk, a járat beljebb balesetveszélyes!), de a látvány ekkor is érdemes a látogatásra.

A forrásbarlang 85 méter hosszan és 23 méteres mélységig van feltárva, és fölötte is találhatók a sziklában kifolyók, korábbi forrásszájak, amik a kőtömb kiemelkedése közben keltek életre, majd apadtak el. Előfordul, hogy az Imóból évekig nem fakad víz, viszont amikor aktivizálódik, hozama elérheti a 12000-13000 litert percenként. A hideg levegőt árasztó, fékezhetetlenül előzúdoló, szemünk előtt születő patak életre szóló látvány, melyet a természetes környezet még tovább fokoz. A működés általában néhány hétig (akár 50-60 napig) tart, és hóolvadás, illetve csapadékos időszak után jellemző. Érdekesség, hogy hirtelen hóolvadáskor a víz gyorsan, elsősorban a felszíni utakon folyik le, az időszakos források működésbe lépéséhez viszont lassú felmelegedésre, fokozatos olvadásra van szükség.

Az Imó-kő neve pogány áldozati helyre utalhat („Ima-kő"), míg az alatta húzódó Lök-völgyé a forrásvíz erőteljes kilökődésére. A jelenséget a szájhagyomány szerint gugyogó, bugyborékoló hangok előzik meg - amiket hajdanán még a felsőtárkányiak is hallottak. Bár nem lehet kizárni, hogy a barlangjárat boltozataiba záródott légbuborékok kijutását alkalomadtán kísérhették ilyen hangok, és erre a völgy szénégetői felfigyeltek, a faluig a furcsa zaj (ha létezett egyáltalán) bizonyosan nem juthatott el.

A fennsík víznyelőiben mélybe áramló karsztvíz szénsavtartalma a felszínre érve elillan, ekkor pedig kiválik belőle az oldott mésztartalom. Az így lerakódó mésztufa az Imó alatti völgytalpat mintegy 160 méter hosszúságban, 1-6 méter vastagon béleli ki - bizonyítva, hogy a forrás korábban állandóan működhetett.

Időszakos források a Bükkben

A Bükk különc forrásainak működése átmeneti helyzetük következménye. A hegység korábbi kiemelkedésével egyes forrásjáratok olyan magasságokba kerültek, hogy tápláló ágaik csak igazán magas karsztvízszint esetén kapnak utánpótlást. (Följebb, a fennsík oldalában pedig elapadt forrásbarlangok tátonganak.) Amikor leolvad a hó, vagy hosszú csapadékos időszak tölti fel a mészkőhegység üregrendszerét, a felszín alatti vizek szintje olyan magasra ér, hogy a 400-500 méteren lévő időszakos források is aktivizálódhatnak. Ezért a Vöröskővölgyi-Alsó- és Vöröskővölgyi-Felső-, valamint az Imó- és Fekete-len-forrás meglátogatását célszerű tavaszra, a hóolvadás utáni hetekre időzíteni. (Hasonlóan működő, csak kevésbé látványos vízfakadások találhatók a Hór-völgyben és szórványosan a hegység más pontjain is egyébként.)

A Bükk forrásai

A hegység hatalmas mészkőfennsíkja szivacsként fogadja magába a lehulló csapadékvizet, mely utat talál magának a roppant kőzettömeg gyomrába. A repedés- és barlanghálózatban tárolódó karsztvíz szintje követi az időjárási viszonyokat, ennek megfelelően általában hóolvadás után és a tavasz végi - nyár eleji csapadékmaximum idején a legmagasabb.

Persze ami a mélybe kerül, idővel ki is lép onnan: a Bükk forrásai különböző helyzetben, eltérő magasságokban működnek. A Bükk-fennsík déli lábánál, a mészkő és a vízzáró (általában) palás kőzetrétegek határán találjuk a legtöbb vízfakadást - nagyobb részük csak a legszárazabb nyári hónapokban apad el, máskülönben patakokat éltet.

Az igazán mélyre eljutó karsztvíz már fölmelegedve kanyarodik újra a felszín felé, ezt hasznosítják a távolabbi hegyláb (kb. 15-30 ºC-os) fürdői (pl. Eger, Kács, Miskolctapolca). Az Alföld felé nyújtózó mészkőrétegekből felszínre lépő termálforrások már 60-70 ºC-osak, viszont ezeket mesterségesen fúrták (Egerszalók, Bogács, Demjén, Mezőkövesd).

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Updated: February 23, 2021

Public transport

 • A Felsőtárkány, Tamás kútja buszmegálló esik legközelebb a sziklához, de ez a busz ritkán jár.
 • A felsőtárkányi kisvasút Stimecz-ház végállomása is egy lehetséges kiindulópont a forrás megközelítéséhez.
 • Amikor a busz és a kisvasút sem jár, a Répáshuta, községháza buszmegállónál közelebb nem juthatunk tömegközlekedéssel.
 • Amikor a busz és a kisvasút sem jár, a Felsőtárkány, Fűtőház buszmegálló is lehetséges startpont.

Getting there

 • A Tamás kútja buszmegállótól nyugat felé (nem a ház irányába), a K/ jelzésen kereshetjük fel a sziklát (2 km, 110 m szintemelkedés).
 • A Stimecz-ház vasúti állomástól a völgyön fölfelé a K jelzésen kell elindulni. Erről a Lök-völgyben balra térve, a K/ jelzésen érjük el a sziklát (3,8 km, 225 m szintemelkedés).
 • Répáshutát nyugat felé elhagyva a Z◼ jelzésen emelkedünk a Bánya-hegyig, ahol balra térünk a Z jelzésre. Ezt addig követjük, míg a Z● kiágazik belőle, ezen jobb felé kell tartanunk. A Hárs-kúttól a K● jelzés vezet el az Imó-kőig (7,3 km, 296 m szintemelkedés).
 • A felsőtárkányi buszmegállóból a K jelzésen kell elindulni. Erről a Lök-völgyben balra térve, a K/ jelzésen érjük el a sziklát (8,8 km, 324 m szintemelkedés).

Parking

 • Autóval a legközelebbi parkolóhely a Hereg-rétnél található. Innen indulhatunk fölfelé a K+ jelzésen, amiről aztán balra kell térnünk a K● jelekre. Ezek már a sziklához vezetnek (2,6 km, 23 m szintemelkedés).
 • Szintén a Hereg-rétről indulhatunk visszafelé is az aszfalton a K+ jeleket követve. A Tamás kútjánál jobbra kell váltanunk a K/ jelzésre, ami a szikláig vezet (2,9 km, 65 m szintemelkedés).

Coordinates

DD
48.042764, 20.471134
DMS
48°02'33.9"N 20°28'16.1"E
UTM
34U 460581 5321188
w3w 
///explored.rhythms.quads
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 1 Routes nearby
Top easy open
5.8 km
1:55 h
688 m
688 m

Rövid körtúra a fennsík tövében, mely a Bükk legszebb időszakos forrását, az elapadt állapotában is mutatós Imót veszi célba. De felkeressük a ...

5
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp