Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Geotope

Imó-kő és Imó-forrás

· 1 review · Geotope · Bükkvidék · 485 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Az Imó-kő-forrás őszi működés közben
  Photo: Péter Farkas
Szemünk előtt születik a patak az Imó-kő tövében. Míg más vízfolyások gyönge csermelyből duzzadnak bőséges patakká, itt ereje teljében, dübörögve indul útjára a sziklából fakadó víz. Már amikor a Bükk elegendő csapadékot szívott magába, hogy életre keltse a fennsík déli peremén működő, időszakos forrást - ami az év nagy részében vagy egészében inaktív.

Az Imó-kő hatalmas, sárgásfehér mészkőbérce kérlelhetetlen torlaszként strázsál a vadregényes, természetesen buja völgy közepén. Előtte ősöreg fa tekervényes gyökérzete vezeti szemünket a sötéten ásító nyíláshoz, melyből ritkán zúgó robajjal lökődik ki a víz. Száraz időszakaiban csak a hűs levegő jut ki a hegy gyomrából (bár beleshetünk, a járat beljebb balesetveszélyes!), de a látvány ekkor is érdemes a látogatásra.

A forrásbarlang 85 méter hosszan és 23 méteres mélységig van feltárva, és fölötte is találhatók a sziklában kifolyók, korábbi forrásszájak, amik a kőtömb kiemelkedése közben keltek életre, majd apadtak el. Előfordul, hogy az Imóból évekig nem fakad víz, viszont amikor aktivizálódik, hozama elérheti a 12000-13000 litert percenként. A hideg levegőt árasztó, fékezhetetlenül előzúdoló, szemünk előtt születő patak életre szóló látvány, melyet a természetes környezet még tovább fokoz. A működés általában néhány hétig (akár 50-60 napig) tart, és hóolvadás, illetve csapadékos időszak után jellemző. Érdekesség, hogy hirtelen hóolvadáskor a víz gyorsan, elsősorban a felszíni utakon folyik le, az időszakos források működésbe lépéséhez viszont lassú felmelegedésre, fokozatos olvadásra van szükség.

Az Imó-kő neve pogány áldozati helyre utalhat („Ima-kő"), míg az alatta húzódó Lök-völgyé a forrásvíz erőteljes kilökődésére. A jelenséget a szájhagyomány szerint gugyogó, bugyborékoló hangok előzik meg - amiket hajdanán még a felsőtárkányiak is hallottak. Bár nem lehet kizárni, hogy a barlangjárat boltozataiba záródott légbuborékok kijutását alkalomadtán kísérhették ilyen hangok, és erre a völgy szénégetői felfigyeltek, a faluig a furcsa zaj (ha létezett egyáltalán) bizonyosan nem juthatott el.

A fennsík víznyelőiben mélybe áramló karsztvíz szénsavtartalma a felszínre érve elillan, ekkor pedig kiválik belőle az oldott mésztartalom. Az így lerakódó mésztufa az Imó alatti völgytalpat mintegy 160 méter hosszúságban, 1-6 méter vastagon béleli ki - bizonyítva, hogy a forrás korábban állandóan működhetett.

Időszakos források a Bükkben

A Bükk különc forrásainak működése átmeneti helyzetük következménye. A hegység korábbi kiemelkedésével egyes forrásjáratok olyan magasságokba kerültek, hogy tápláló ágaik csak igazán magas karsztvízszint esetén kapnak utánpótlást. (Följebb, a fennsík oldalában pedig elapadt forrásbarlangok tátonganak.) Amikor leolvad a hó, vagy hosszú csapadékos időszak tölti fel a mészkőhegység üregrendszerét, a felszín alatti vizek szintje olyan magasra ér, hogy a 400-500 méteren lévő időszakos források is aktivizálódhatnak. Ezért a Vöröskővölgyi-Alsó- és Vöröskővölgyi-Felső-, valamint az Imó- és Fekete-len-forrás meglátogatását célszerű tavaszra, a hóolvadás utáni hetekre időzíteni. (Hasonlóan működő, csak kevésbé látványos vízfakadások találhatók a Hór-völgyben és szórványosan a hegység más pontjain is egyébként.)

A Bükk forrásai

A hegység hatalmas mészkőfennsíkja szivacsként fogadja magába a lehulló csapadékvizet, mely utat talál magának a roppant kőzettömeg gyomrába. A repedés- és barlanghálózatban tárolódó karsztvíz szintje követi az időjárási viszonyokat, ennek megfelelően általában hóolvadás után és a tavasz végi - nyár eleji csapadékmaximum idején a legmagasabb.

Persze ami a mélybe kerül, idővel ki is lép onnan: a Bükk forrásai különböző helyzetben, eltérő magasságokban működnek. A Bükk-fennsík déli lábánál, a mészkő és a vízzáró (általában) palás kőzetrétegek határán találjuk a legtöbb vízfakadást - nagyobb részük csak a legszárazabb nyári hónapokban apad el, máskülönben patakokat éltet.

Az igazán mélyre eljutó karsztvíz már fölmelegedve kanyarodik újra a felszín felé, ezt hasznosítják a távolabbi hegyláb (kb. 15-30 ºC-os) fürdői (pl. Eger, Kács, Miskolctapolca). Az Alföld felé nyújtózó mészkőrétegekből felszínre lépő termálforrások már 60-70 ºC-osak, viszont ezeket mesterségesen fúrták (Egerszalók, Bogács, Demjén, Mezőkövesd).

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: February 23, 2021

Public transport

 • A Felsőtárkány, Tamás kútja buszmegálló esik legközelebb a sziklához, de ez a busz ritkán jár.
 • A felsőtárkányi kisvasút Stimecz-ház végállomása is egy lehetséges kiindulópont a forrás megközelítéséhez.
 • Amikor a busz és a kisvasút sem jár, a Répáshuta, községháza buszmegállónál közelebb nem juthatunk tömegközlekedéssel.
 • Amikor a busz és a kisvasút sem jár, a Felsőtárkány, Fűtőház buszmegálló is lehetséges startpont.

Getting there

 • A Tamás kútja buszmegállótól nyugat felé (nem a ház irányába), a K/ jelzésen kereshetjük fel a sziklát (2 km, 110 m szintemelkedés).
 • A Stimecz-ház vasúti állomástól a völgyön fölfelé a K jelzésen kell elindulni. Erről a Lök-völgyben balra térve, a K/ jelzésen érjük el a sziklát (3,8 km, 225 m szintemelkedés).
 • Répáshutát nyugat felé elhagyva a Z◼ jelzésen emelkedünk a Bánya-hegyig, ahol balra térünk a Z jelzésre. Ezt addig követjük, míg a Z● kiágazik belőle, ezen jobb felé kell tartanunk. A Hárs-kúttól a K● jelzés vezet el az Imó-kőig (7,3 km, 296 m szintemelkedés).
 • A felsőtárkányi buszmegállóból a K jelzésen kell elindulni. Erről a Lök-völgyben balra térve, a K/ jelzésen érjük el a sziklát (8,8 km, 324 m szintemelkedés).

Parking

 • Autóval a legközelebbi parkolóhely a Hereg-rétnél található. Innen indulhatunk fölfelé a K+ jelzésen, amiről aztán balra kell térnünk a K● jelekre. Ezek már a sziklához vezetnek (2,6 km, 23 m szintemelkedés).
 • Szintén a Hereg-rétről indulhatunk visszafelé is az aszfalton a K+ jeleket követve. A Tamás kútjánál jobbra kell váltanunk a K/ jelzésre, ami a szikláig vezet (2,9 km, 65 m szintemelkedés).

Coordinates

DD
48.042764, 20.471134
DMS
48°02'33.9"N 20°28'16.1"E
UTM
34U 460581 5321188
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 5.8 km
Duration 1:55 h
Ascent 688 m
Descent 688 m

Rövid körtúra a fennsík tövében, mely a Bükk legszebb időszakos forrását, az elapadt állapotában is mutatós Imót veszi célba. De felkeressük a ...

11
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp