Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Spring

Vöröskővölgyi-Alsó-forrás

Spring · Bükkvidék · 493 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Vöröskővölgyi-Alsó-forrás őszi működés közben
  A Vöröskővölgyi-Alsó-forrás őszi működés közben
  Photo: Péter Farkas
A tél végeztével vagy csapadékos időszakok után fátyolos szökőkútként tör föl a víz a Vörös-kő alatti völgy egy pontján. A szokatlan és megkapó természeti jelenség mindössze az év néhány hetében tekinthető meg, működését pedig a hegység gyomrának természetes víztárolója szabályozza.

A tél nagy fináléja, amikor a Bükk-fennsík hótakarója elolvad, és a völgyfőkben források láncolata kezdi ontani magából a hűs karsztvizet. A hegyek alatt néhány hétig tajtékzó patakok robognak, és többnyire ebben az időszakban elevenednek meg a hegység időszakos forrásai is.

Sokan gejzírhez hasonlítják a Vöröskővölgyi-Alsó-forrást, és ha az ember jó időszakban kapja el a látványt, nem is szorul magyarázatra a párhuzam. A víz ugyanis ékes és meglepő formában lép felszínre: egy szűk forrásszájból nagy erővel tör fölfelé, pályája csúcsán ernyőszerűen szétterül, majd fátyolos szálakra szakadva ér földet. A jelenség intenzitása persze változó, a forrás gyakorta csak amolyan buzgárként szivárog, de ereje teljében másfél méter magasra is szökhet. Ilyenkor sodró hatású, nem várt látvány a hangosan csobogó, (részben) természetes szökőkút. Persze ehhez szükség volt némi emberi rásegítésre is: az 1970-es években az addig forrástavat tápláló buzgár környezetét kiépítették, a vizet pedig szűk, fölfelé mutató (mészkő) foglalásba kényszerítették.

A forrás általában tavasszal aktív, de ha a hótakaró elmarad, előfordul, hogy nem indul be, vagy nem nő nagyra. Hosszan tartó, csapadékos időszakok után azonban működésbe léphet. A Vöröskővölgyi-Alsó-forrás a felsőtárkányi kisvasút Stimecz-ház végállomásától mintegy 45 perc sétára található. Amikor nem jár a kisvasút, megközelítése a faluból kb. 2 órát vesz igénybe - és utána legalább ennyit kell gyalogolnunk visszafelé a völgyben.

Időszakos források a Bükkben

A Bükk különc forrásainak működése átmeneti helyzetük következménye. A hegység korábbi kiemelkedésével egyes forrásjáratok olyan magasságokba kerültek, hogy tápláló ágaik csak igazán magas karsztvízszint esetén kapnak utánpótlást. (Följebb, a fennsík oldalában pedig elapadt forrásbarlangok tátonganak.) Amikor fokozatosan leolvad a hó vagy hosszú csapadékos időszak tölti fel a mészkőhegység üregrendszerét, a felszín alatti vizek szintje olyan magasra ér, hogy a 400-500 méteren lévő időszakos források is aktivizálódhatnak. Ezért a Vöröskővölgyi-Alsó- és Vöröskővölgyi-Felső-, valamint az Imó- és Fekete-len-forrás meglátogatását célszerű tavaszra, a hóolvadás utáni hetekre időzíteni. (Hasonlóan működő, csak kevésbé látványos vízfakadások találhatók a Hór-völgyben és szórványosan a hegység más pontjain is egyébként.) Érdekesség, hogy hirtelen hóolvadáskor a víz gyorsan, elsősorban a felszíni utakon folyik le, az időszakos források működésbe lépéséhez tehát lassú felmelegedésre, fokozatos olvadásra van szükség.

A Bükk forrásai

A hegység hatalmas mészkőfennsíkja szivacsként fogadja magába a lehulló csapadékvizet, mely utat talál magának a roppant kőzettömeg gyomrába. A repedés- és barlanghálózatban tárolódó karsztvíz szintje követi az időjárási viszonyokat, ennek megfelelően általában hóolvadás után és a tavasz végi - nyár eleji csapadékmaximum idején a legmagasabb.

Persze ami a mélybe kerül, idővel ki is lép onnan: a Bükk forrásai különböző helyzetben, eltérő magasságokban működnek. A Bükk-fennsík déli lábánál, a mészkő és a vízzáró (általában) palás kőzetrétegek határán találjuk a legtöbb vízfakadást - nagyobb részük csak a legszárazabb nyári hónapokban apad el, máskülönben patakokat éltet.

Az igazán mélyre eljutó karsztvíz már fölmelegedve kanyarodik újra a felszín felé, ezt hasznosítják a távolabbi hegyláb (kb. 15-30 ºC-os) fürdői (pl. Eger, Kács, Miskolctapolca). Az Alföld felé nyújtózó mészkőrétegekből felszínre lépő termálforrások már 60-70 ºC-osak, viszont ezeket mesterségesen fúrták (Egerszalók, Bogács, Demjén, Mezőkövesd).

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: February 23, 2021

Public transport

 • Amikor jár a felsőtárkányi kisvasút, a Stimecz-ház végállomástól érhetjük el legegyszerűbben a forrást.
 • Ha nincs kisvasút, a Felsőtárkány, Fűtőház buszmegállóból lehet megközelíteni a forrást.

Getting there

 • A Stimecz-ház előtt elindulva, eleinte a völgyalji K/ jelzésen, majd a völgy talpát követő, jelzetlen úton maradva sétálhatunk el a forrásig. (2,9 km, 157 m szintemelkedés).
 • Felsőtárkányból a vasúti síneket követő K jelzésen kell elindulnunk a forrás felé. A Stimecz-háznál a jelzést balra elhagyva, eleinte a völgyalji K/ jeleket követve, majd a völgytalp jelzetlen útján kereshetjük fel a forrást (7,9 km, 259 m szintemelkedés).

Parking

 • Autóval érdemes a Varróháznál, az erdő szélén parkolni, innen 6 km és 217 m szintemelkedés a forráshoz vezető túra.
 • A Hereg-rét parkolójából is felkereshetjük a forrást. Visszafelé kell indulnunk az aszfalton a K+ jeleket követve, majd Tamás kútjánál jobbra kell váltanunk a K jelzésre, amit a Stimecz-házig követünk. Innen jobbra, a völgy talpán haladó K/ jelzéseken, majd a völgy jelzetlen útján találjuk meg a forrást.

Coordinates

DD
48.043517, 20.442118
DMS
48°02'36.7"N 20°26'31.6"E
UTM
34U 458419 5321287
w3w 
///unfiltered.scam.reframed
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty moderate Open
Distance 19.6 km
Duration 6:40 h
Ascent 1,005 m
Descent 1,069 m

Leszállva a felsőtárkányi kisvasútról izgalmas útra indulunk: felkapaszkodunk a Bükk-fennsík legmagasabb természetes kilátóhelyére, a Tar-kő éles ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 5.8 km
Duration 1:55 h
Ascent 688 m
Descent 688 m

Rövid körtúra a fennsík tövében, mely a Bükk legszebb időszakos forrását, az elapadt állapotában is mutatós Imót veszi célba. De felkeressük a ...

10
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Bükkvidék
A Bükk tetején
recommended route Difficulty easy Open
Distance 8.3 km
Duration 3:20 h
Ascent 616 m
Descent 616 m

A Bükk legmagasabb pontjainak hatékony, sportértékkel bíró megközelítése, ahol érintjük a hegynek is nevet adó, látványos forrásbarlangot.

5
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Bükkvidék
Átkelés a Bükk-fennsíkon
recommended route Difficulty easy Open
Distance 16.9 km
Duration 5:03 h
Ascent 310 m
Descent 650 m

A Bükk-fennsík minden jellegzetességét felvonultató, könnyed túra. Sűrű, természetes erdők, széles kilátás a hegység belsejére, borókás töbröktől ...

6
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 12.9 km
Duration 4:15 h
Ascent 722 m
Descent 722 m

A Bükk nagy klasszikusa ez a Három-kőn át Tar-kőre, a hegység legmagasabb természetes kilátópontjára vezető túra. Egész évben sok kiránduló keresi ...

5
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Bükk-hegység
A Török úton a Bükk déli kapujához
recommended route Difficulty easy
Distance 12.8 km
Duration 4:00 h
Ascent 559 m
Descent 559 m

Tekervényes túránkkal a Déli-Bükk mélyére kalandozunk, ahol a Hór-völgy felé magasodó sziklaormon felkeressük a már csak nyomaiban felsejlő Ódorvárat.

2
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.3 km
Duration 4:30 h
Ascent 645 m
Descent 645 m

A Déli-Bükk és a fennsík határvidékére kalauzol túránk Répáshuta kezdő- és végponttal. A nyomvonal barlangokat, kilátópontokat, geológiai ...

4
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 12.5 km
Duration 3:40 h
Ascent 425 m
Descent 425 m

Répáshuta környéki túránk során hagyományos erdei mesterségek emlékeivel találkozunk, és érintjük két egykori bükki üveghuta helyszínét.

1
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp