Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Fauna

Szécsiszigeti Bivalyrezervátum

Fauna · Zalai-dombság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Bivaly a szécsiszigeti bivalyrezervátumban
  / Bivaly a szécsiszigeti bivalyrezervátumban
  Photo: MTDMSz/Cartographia, funiQ.hu
 • / Házi bivalyok a szécsiszigeti bivalyrezervátumban
  Photo: Báthory Péter, funiQ.hu
A 6. században avar népek hozták magukkal hazánkba az első házi bivalyokat, amelyek nagy teherbírású, a szarvasmarhánál igénytelenebb állatok. Az 1999-ben létrehozott szécsiszigeti bivalyrezervátum elsődleges célja a génmegőrzés és az állatok bemutatása.

Az ázsiai vagy indiai vadbivalytól származó házi bivalyt nagyjából 6000 évvel ezelőtt háziasították. Magyarországra az itt megtelepedő avar népekkel együtt került valamikor a 6. század közepén. Erdélyben és Szatmárban kis gazdaságokban, míg Somogy és Zala megyében a nagy gazdaságokban tenyésztették ezt a nagy teherbírású állatot.

A közönséges szarvasmarhánál igénytelenebb, de a hidegre és a melegre egyaránt érzékeny állat a mocsaras vidéket is kedveli, így a Kerka holtága körül kialakult ingoványos terület tökéletes élőhely a bivalyoknak. Hazánkban ma már csak 300-350 házi bivaly van, amelyeknek nagy része Nemzeti Parkok területén él.

A lomhának, nyugodtnak tűnő állatokkal érdemes vigyázni, ugyanis az egyik legkiszámíthatatlanabb háziállat. Ha ingerlik, vagy veszélyben érzi magát, megvadul, és képes eltaposni ellenségét.

A Szécsiszigeten lévő bivalyrezervátumot a Kerka-mente Natúrpark Egyesület alapította 1999-ben a Kerka patak árterében, így a falun átvezető útról jól lehet látni az állatokat.

A rezervátumot alapvetően génmegőrzési céllal hozták létre, de fontos szempont volt kialakításakor az állatok bemutatása a látogatók számára, illetve a legelők természeti értékeinek és a tájképi értékeinek megőrzése is. Szécsiszigeten a nem kívánatos beltenyészet elkerülése érdekében két különböző tenyészetből való bivalycsorda lett telepítve. Az évek során több bivalyborjú is született, így a rezervátum elérte célját.

Open from

A bivalyrezervátum látogatható, erről emailben lehet egyeztetni a fenntartóval.

Profile picture of funiQ.hu
Author
funiQ.hu
Updated: July 29, 2020

Public transport

 • A Nagykanizsa–Letenye–Lenti buszjáratról a Szécsisziget, bejárati út vagy a Szécsisziget, vegyesbolt megállónál szálljunk le.

Getting there

 • Ha a Szécsisziget, bejárati út megállónál szállunk le, a főútról nyugatra, Kerkateskánd felé fordulunk, átmegyünk a kerka fölött - a híd két oldalán látjuk a bivalyokat.
 • Ha a Szécsisziget, vegyesbolt megállónál szállunk le, a falu főutcáján megyünk tovább, elhaladunk a templom és a vízimalom mellett, majd a két oldalt találjuk a bivalyrezervátumot.

Parking

 • Az út mentén lehet parkolni.

Coordinates

DD
46.573299, 16.596071
DMS
46°34'23.9"N 16°35'45.9"E
UTM
33T 622304 5158985
w3w 
///traipsed.replenish.projection
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Szécsiszigeti Bivalyrezervátum

8879 Szécsisziget
Phone +36 70 316 3690

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Long Distance Cycling · Zalai-dombság
Zalai "dombérozó" kerékpártúra
Top difficult
166.1 km
11:49 h
1,481 m
1,488 m

A Göcsej, a Hetés és Dél-Zala vadregényes, erdőkben, látnivalókban – na és dombokban - bővelkedő tájait fűzi fel ez a két- vagy többnapos ...

from Ferenc Szigeti,   Együttműködő szervezetek
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp