Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Állatvilág

Szécsiszigeti Bivalyrezervátum

Állatvilág · Zalai-dombság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Bivaly a szécsiszigeti bivalyrezervátumban
  / Bivaly a szécsiszigeti bivalyrezervátumban
  Fénykép: MTDMSz/Cartographia, funiQ.hu
 • / Házi bivalyok a szécsiszigeti bivalyrezervátumban
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ.hu
A 6. században avar népek hozták magukkal hazánkba az első házi bivalyokat, amelyek nagy teherbírású, a szarvasmarhánál igénytelenebb állatok. Az 1999-ben létrehozott szécsiszigeti bivalyrezervátum elsődleges célja a génmegőrzés és az állatok bemutatása.

Az ázsiai vagy indiai vadbivalytól származó házi bivalyt nagyjából 6000 évvel ezelőtt háziasították. Magyarországra az itt megtelepedő avar népekkel együtt került valamikor a 6. század közepén. Erdélyben és Szatmárban kis gazdaságokban, míg Somogy és Zala megyében a nagy gazdaságokban tenyésztették ezt a nagy teherbírású állatot.

A közönséges szarvasmarhánál igénytelenebb, de a hidegre és a melegre egyaránt érzékeny állat a mocsaras vidéket is kedveli, így a Kerka holtága körül kialakult ingoványos terület tökéletes élőhely a bivalyoknak. Hazánkban ma már csak 300-350 házi bivaly van, amelyeknek nagy része Nemzeti Parkok területén él.

A lomhának, nyugodtnak tűnő állatokkal érdemes vigyázni, ugyanis az egyik legkiszámíthatatlanabb háziállat. Ha ingerlik, vagy veszélyben érzi magát, megvadul, és képes eltaposni ellenségét.

A Szécsiszigeten lévő bivalyrezervátumot a Kerka-mente Natúrpark Egyesület alapította 1999-ben a Kerka patak árterében, így a falun átvezető útról jól lehet látni az állatokat.

A rezervátumot alapvetően génmegőrzési céllal hozták létre, de fontos szempont volt kialakításakor az állatok bemutatása a látogatók számára, illetve a legelők természeti értékeinek és a tájképi értékeinek megőrzése is. Szécsiszigeten a nem kívánatos beltenyészet elkerülése érdekében két különböző tenyészetből való bivalycsorda lett telepítve. Az évek során több bivalyborjú is született, így a rezervátum elérte célját.

Nyitvatartás

A bivalyrezervátum látogatható, erről emailben lehet egyeztetni a fenntartóval.

funiQ.hu profilképe
Szerző
funiQ.hu
frissítve: 2020-07-29

Tömegközlekedéssel

 • A Nagykanizsa–Letenye–Lenti buszjáratról a Szécsisziget, bejárati út vagy a Szécsisziget, vegyesbolt megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • Ha a Szécsisziget, bejárati út megállónál szállunk le, a főútról nyugatra, Kerkateskánd felé fordulunk, átmegyünk a kerka fölött - a híd két oldalán látjuk a bivalyokat.
 • Ha a Szécsisziget, vegyesbolt megállónál szállunk le, a falu főutcáján megyünk tovább, elhaladunk a templom és a vízimalom mellett, majd a két oldalt találjuk a bivalyrezervátumot.

Parkolás

 • Az út mentén lehet parkolni.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
46.573299, 16.596071
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
46°34'23.9"N 16°35'45.9"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 622304 5158985
w3w (what3words) 
///magasan.végképp.játékautó
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Szécsiszigeti Bivalyrezervátum

8879 Szécsisziget
Telefon +36 70 316 3690

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
 • 1 Közeli túrák
Többnapos kerékpártúra · Zalai-dombság
Zalai "dombérozó" kerékpártúra
Top nehéz
166,1 km
11:49 óra
1 481 m
1 488 m

A Göcsej, a Hetés és Dél-Zala vadregényes, erdőkben, látnivalókban – na és dombokban - bővelkedő tájait fűzi fel ez a két- vagy többnapos ...

szerző: Szigeti Ferenc,   Együttműködő szervezetek
 • 1 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp