Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Cave

Sárkány-lik (Sárkány-barlang)

Cave · Balaton-felvidéki Nemzeti Park · 283 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Sárkány-lik barlang bejárata a Szent György-hegyen
  A Sárkány-lik barlang bejárata a Szent György-hegyen
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A Szent György-hegy északi részén, a turistaház közelében bújik meg a legendákkal övezett, rejtélyes Sárkány-barlang, amelyet a népnyelv Jégbarlangnak is nevez a kövek közül kiáramló, még nyáron is állandóan hűvös levegője miatt.

A Sárkány-barlangnak nevezett hasadékok valójában nem igazi barlangok, hiszen kialakulásuk egykor ledőlt bazaltoszlopoknak köszönhető, amelyek törmeléktömbjei között rekedtek meg a szűk, labirintusszerű üregek. Nem is klasszikus jégbarlangról van szó ez esetben, hiszen a bazaltkövek közt a jegesedés csupán a járatok kis részén, leginkább az előtérben történik. A télen lehűlt levegő ugyanis beáramlik az állandóan nedves üregekbe, majd a nagy felületű járatból kifelé áramolva a nagy párologtató felület annyi párolgáshőt von el a környezetétől (tovább hűtve a barlang levegőjét), hogy a járat egyes szakaszait az év nagy részében újra jég borítja.

Mivel a barlang bejáratát bazalttörmelékek fedték el, ne keressünk klasszikus szádát, mert azt nem fogunk találni. Az ismertető tábla közelében azonban érezni fogjuk a kövek közül áramló „jeges” hideget, ami különleges, misztikus hangulatot varázsol a megannyi legendával övezett hegy köré.

Rejtélyes járatok a hegy gyomrában

A különleges földtani képződmény létezéséről már 1737-ben Gyurkovits György neves földrajztudós is beszámolt. Ekkor még széles nyílású, észak-nyugati irányú, több üregből álló barlangról ír. Az 1930-as évektől kezdve a turisták közt is egyre gyakrabban terjedt a hír, hogy a kulcsosház közvetlen közelében olyan hideg levegő áramlik ki a sziklák közül, hogy nyáron is alkalmas italok hűtésére. Az 1950-es években már nevet is adtak neki, Jégbarlangként került be a turistakalauzokba.

Nagy valószínűséggel a barlang bejáratát egy 18. századi bazaltoszlop-omlás torlaszolta el. A 20. század második felében több kutatás is indult a rejtélyes üreg felkutatására, de több járat vizsgálata után sem sikerült teljesen feltárni a járatrendszert. A két különböző helyen végzett, törmeléktisztítással beláthatóvá tett barlangot Kis- és Nagy Sárkány-barlangnak nevezték el. Ez utóbbi 32 méter hosszú és 10 méter mély üregét végül 1997-ben tárták fel, ma ismertető tábla mesél a történetéről.

A sárkány jeges lehelete

A még nyáron is hűs levegőt árasztó üregről számtalan legenda született. Közös motívumuk a sárkány, amely halálakor utolsó leheletével örökké fagyossá tette a barlang levegőjét.

A legelterjedtebb mese szerint a sárkány a Magashegyen lakott (ez a Szent György-hegy korábbi neve), és minden évben egy szép szűzleányt követelt magának. Azzal tartotta félelemben a helyieket, hogy ha nem kapja meg a leányt, lerombolja az egész falut, így az emberek engedelmeskedtek a bestiának. Ám egy napon a sárkány beteg lett, a falu népe pedig nem bántotta őt, hanem meggyógyította. Ekkortól békében éltek egymás mellett, amíg a sárkány ki nem lehelte – egy utolsó, fagyos lehelettel – a lelkét.  

Egy másik, közismert változat szerint a lénnyel maga sárkányölő Szent György végzett, mivel az ő kedvesét is elragadta korábban. Ebből a legendából született a hegy mai neve is.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.

Public transport

A Kaán Károly kulcsosház közelében lévő barlangot keleti és nyugati irányból is meg lehet közelíteni egy kis túrával. Ha autóbusszal utazunk, Kisapáti lehet a jobb megoldás, ide gyakrabban közlekednek a helyközi buszok.

 • Ha Kisapáti felől indulnánk, a Kisapáti, autóbusz-váróterem megállóig utazzunk.
 • Ha Raposka felől érkezünk, a Raposka, bejárati út megállónál szálljunk le a buszról.

Getting there

 • Kisapáti buszmegállótól a Z jelzést kövessük végig, a kulcsosház után 100 méterrel találjuk a barlang bejáratát jelző táblát (1,9 km).
 • A kisapáti parkolótól ugyanúgy a Z jelzést kell követni, innen 1,6 km-re található a barlang.
 • A Raposka, bányakatlan parkolótól visszafelé (ahonnan jöttünk) induljunk el a S jelzést követve, majd jobbra térjünk a Z jelzésre a tanösvénnyel együtt. 900 méter múlva érjük el a barlangot.
 • A raposkai buszmegállótól induljunk el a hegy irányába a Z jelzésen, ez vezet el a barlanghoz (1,7 km).

Parking

 • Kisapátiban a falu északi végében, a temető mellett tehetjük le az autónkat.
 • Raposka felől a bányakatlannál lévő parkolóig felmehetünk autóval.

Coordinates

DD
46.847173, 17.450243
DMS
46°50'49.8"N 17°27'00.9"E
UTM
33T 686808 5191096
w3w 
///wildcard.denouncing.bellowing
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.2 km
Duration 3:00 h
Ascent 484 m
Descent 484 m

Panoramic loop trail on Szent György-hegy, an extraordinary butte with basalt columns, 4 beautiful chapels at the bottom of the hill, Kaán Károly ...

13
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék
BALATONTÚRA Tanúhegyek - Tanúhegyek 50
recommended route Difficulty difficult
Distance 55.5 km
Duration 14:00 h
Ascent 1,800 m
Descent 1,800 m

A Tanúhegyek teljesítménytúra leghosszabb távján igen alaposan megismerkedhetünk a Balaton-felvidékkel. Sorra megmásszuk a Badacsonyt, a Tóti ...

from Viktor Szőke,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Lake Balaton
Tapolca - Badacsonytördemic (OKT-05.)
recommended route Difficulty easy Stage 5 Open
Distance 17.1 km
Duration 5:00 h
Ascent 395 m
Descent 405 m

„How much peace and delight and how much to see and learn this land provides…” – wrote geologist Róbert Reichert in 1936. And yes, this is an ...

24
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Sárkány-lik (Sárkány-barlang)

Szent György-hegy
 Kisapáti

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp