Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Barlang

Sárkány-lik (Sárkány-barlang)

Barlang · Balaton-felvidéki Nemzeti Park
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Sárkány-lik barlang bejárata a Szent György-hegyen
  / A Sárkány-lik barlang bejárata a Szent György-hegyen
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sárkány-lik barlang bejárata a Szent György-hegyen
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A Szent György-hegy északi részén, a turistaház közelében bújik meg a legendákkal övezett, rejtélyes Sárkány-barlang, amelyet a népnyelv Jégbarlangnak is nevez a kövek közül kiáramló, még nyáron is állandóan hűvös levegője miatt.

A Sárkány-barlangnak nevezett hasadékok valójában nem igazi barlangok, hiszen kialakulásuk egykor ledőlt bazaltoszlopoknak köszönhető, amelyek törmeléktömbjei között rekedtek meg a szűk, labirintusszerű üregek. Nem is klasszikus jégbarlangról van szó ez esetben, hiszen a bazaltkövek közt a jegesedés csupán a járatok kis részén, leginkább az előtérben történik. A télen lehűlt levegő ugyanis beáramlik az állandóan nedves üregekbe, majd a nagy felületű járatból kifelé áramolva a nagy párologtató felület annyi párolgáshőt von el a környezetétől (tovább hűtve a barlang levegőjét), hogy a járat egyes szakaszait az év nagy részében újra jég borítja.

Mivel a barlang bejáratát bazalttörmelékek fedték el, ne keressünk klasszikus szádát, mert azt nem fogunk találni. Az ismertető tábla közelében azonban érezni fogjuk a kövek közül áramló „jeges” hideget, ami különleges, misztikus hangulatot varázsol a megannyi legendával övezett hegy köré.

Rejtélyes járatok a hegy gyomrában

A különleges földtani képződmény létezéséről már 1737-ben Gyurkovits György neves földrajztudós is beszámolt. Ekkor még széles nyílású, észak-nyugati irányú, több üregből álló barlangról ír. Az 1930-as évektől kezdve a turisták közt is egyre gyakrabban terjedt a hír, hogy a kulcsosház közvetlen közelében olyan hideg levegő áramlik ki a sziklák közül, hogy nyáron is alkalmas italok hűtésére. Az 1950-es években már nevet is adtak neki, Jégbarlangként került be a turistakalauzokba.

Nagy valószínűséggel a barlang bejáratát egy 18. századi bazaltoszlop-omlás torlaszolta el. A 20. század második felében több kutatás is indult a rejtélyes üreg felkutatására, de több járat vizsgálata után sem sikerült teljesen feltárni a járatrendszert. A két különböző helyen végzett, törmeléktisztítással beláthatóvá tett barlangot Kis- és Nagy Sárkány-barlangnak nevezték el. Ez utóbbi 32 méter hosszú és 10 méter mély üregét végül 1997-ben tárták fel, ma ismertető tábla mesél a történetéről.

A sárkány jeges lehelete

A még nyáron is hűs levegőt árasztó üregről számtalan legenda született. Közös motívumuk a sárkány, amely halálakor utolsó leheletével örökké fagyossá tette a barlang levegőjét.

A legelterjedtebb mese szerint a sárkány a Magashegyen lakott (ez a Szent György-hegy korábbi neve), és minden évben egy szép szűzleányt követelt magának. Azzal tartotta félelemben a helyieket, hogy ha nem kapja meg a leányt, lerombolja az egész falut, így az emberek engedelmeskedtek a bestiának. Ám egy napon a sárkány beteg lett, a falu népe pedig nem bántotta őt, hanem meggyógyította. Ekkortól békében éltek egymás mellett, amíg a sárkány ki nem lehelte – egy utolsó, fagyos lehelettel – a lelkét.  

Egy másik, közismert változat szerint a lénnyel maga sárkányölő Szent György végzett, mivel az ő kedvesét is elragadta korábban. Ebből a legendából született a hegy mai neve is.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

A Kaán Károly kulcsosház közelében lévő barlangot keleti és nyugati irányból is meg lehet közelíteni egy kis túrával. Ha autóbusszal utazunk, Kisapáti lehet a jobb megoldás, ide gyakrabban közlekednek a helyközi buszok.

 • Ha Kisapáti felől indulnánk, a Kisapáti, autóbusz-váróterem megállóig utazzunk.
 • Ha Raposka felől érkezünk, a Raposka, bejárati út megállónál szálljunk le a buszról.

Megközelítés

 • Kisapáti buszmegállótól a Z jelzést kövessük végig, a kulcsosház után 100 méterrel találjuk a barlang bejáratát jelző táblát (1,9 km).
 • A kisapáti parkolótól ugyanúgy a Z jelzést kell követni, innen 1,6 km-re található a barlang.
 • A Raposka, bányakatlan parkolótól visszafelé (ahonnan jöttünk) induljunk el a S jelzést követve, majd jobbra térjünk a Z jelzésre a tanösvénnyel együtt. 900 méter múlva érjük el a barlangot.
 • A raposkai buszmegállótól induljunk el a hegy irányába a Z jelzésen, ez vezet el a barlanghoz (1,7 km).

Parkolás

 • Kisapátiban a falu északi végében, a temető mellett tehetjük le az autónkat.
 • Raposka felől a bányakatlannál lévő parkolóig felmehetünk autóval.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
46.847173, 17.450243
DMS
46°50'49.8"N 17°27'00.9"E
UTM
33T 686808 5191096
w3w (what3words) 
///ügyfél.eszmék.élhetőbb
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
9,2 km
3:00 óra
484 m
484 m
17,1 km
5:00 óra
395 m
405 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Sárkány-lik (Sárkány-barlang)

Szent György-hegy
 Kisapáti

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
 • 2 Közeli túrák
Top könnyű nyitva
9,2 km
3:00 óra
484 m
484 m

Egyik legkülönlegesebb tanúhegyünket, a Szent György-hegyet körüljáró panorámatúra olyan látnivalókkal, mint a bazaltorgonák, a hegyláb négy ...

szerző Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Balaton-medence
Tapolca - Badacsonytördemic (OKT-05)
Top könnyű Szakasz 5 nyitva
17,1 km
5:00 óra
395 m
405 m

„Mennyi nyugalmat, gyönyörűséget,  de látni és okulni valót nyújt e vidék...” - írta Reichert Róbert geológus 1936-ban. És tényleg, kiemelkedően ...

14
szerző Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 2 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp