Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Zádorvár

Ruin · Bakonyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Zádorvár elől
  / Kilátás a Zádorvár elől
  Photo: Francz Ilona, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Zádorvár romjai
  Photo: Francz Ilona, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Zádorvár romjai
  Photo: Francz Ilona, Magyar Természetjáró Szövetség
A Balaton-felvidék bővelkedik várromokban, de még mindig akad olyan, amit kevesen ismernek, sőt, teljes feltárásuk sem történt meg. Zádorvár esete is hasonló, így akik szeretik a tömegmentes, csöndes nézelődést a sok száz éves romok közt, azoknak ez ideális helyszín. A romok elől pazar kilátás nyílik Pécselyi-medencére, a Balatonra és a tóba benyúló Tihanyi-félszigetre. Zádorvár ráadásul kilóg a sok felrobbantott, leégett és harcokban elpusztult vár sorából. Ennek a várnak a vesztét a rossz helyszínválasztás és egy feloldhatatlan telekvita okozta.

Birtokvita

Egy 1374-es oklevél szerint a Himfy család épített várat a Pécsely feletti Zádor-hegy gerince alatti teraszra, de mivel nem a sajátja, hanem a veszprémi káptalané volt a területet, több évnyi pereskedés után el kellett hagynia a területet.

Nem sokkal később megjelennek a Vezsenyiek a környéken: egy 1384-es irat tanúsága szerint Vezsenyi László királyi étekfogónak Anjou Mária királynő engedélyt ad, hogy „várat avagy erősséget vagy más erődítményt létesítsen”. A család élt is a lehetőséggel, és felépítette a nagyjából 60x80 méteres alapterületű, magas falakkal körbevett épületegyüttest várkápolnával és toronnyal, valamint lakóépületekkel.

1386-ban azonban a káptalan sérelmezte, hogy Vezsenyi leromboltatta a határjeleket, hogy felépíthesse a várat (meglehet, hogy a korábbi, Himfy-féle várat építette tovább). Egészen 1394-ig tartott a vita, amelynek az országbíró vetett véget, kötelezve a Vezsenyieket a terület elhagyására. A család ezután a közeli Nagyvázsonyban építette fel családi várát, ami ma Kinizsi várként ismerünk.

A zádor-hegyi vár azonban nem kellett senkinek, elhagyatottá vált, hamarosan pusztavárként emlegetik. A várat a végvári rendszerbe sem sorolták be, ezért hadászati szerepe soha nem volt. Bár 1652-ben III. Ferdinánd az akkor már romos építményt Zichy Istvánnak adományozta, és az egészen 1945-ig a Zichy-birtok részét képezte, soha nem építették újjá vagy hasznosították bármily módon. Ezért a ma látható és a még feltáratlan falak az eredeti, 14. század végi állapotot tükrözik.

A romok megmentése

2016-ig kellett várni az újabb fejleményekre, amikor Pécsely önkormányzata a Történelmi Emlékekért Alapítvány használatába adta a Zádorvárat abból a célból, hogy feltárják és megóvják a várat és környezetét.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szakembereinek vezetésével megindult ásatás egy nem várt eredményt is hozott: Zádorvár kaputornya alatt egy nagyméretű, őskori - a leletek alapján 6-7 ezer éves - műhelytelepet sikerült azonosítani, ahonnan nagy számban kerültek elő a kőpattintásos eszközkészítés maradványai. A feltárás eredményeként azt remélik, hogy eredeti formájában és méretében tudják majd helyreállítani az egykori épületrészleteket.

A terület szépítése 2020-ban is tart, felújított esőbeálló és virágzó levenduláskert is várja a látogatókat a várfal alatt. A várfalak túlnyomó részét adó mészkövet a várhoz közeli meredek sziklafal oldalából bányászták. Ez azonban rosszul faragható, így a sarkokat nagyméretű, bazalt kváderkövekből faragták. Ennek köszönhető, hogy a későbbi „építészek” először a sarkokat bontották el a saját házaik, pincéik, istállóik építőanyagának, és a várkápolna, valamint a kaputorony külső sarkai is ezért hiányoznak szinte teljesen. Az Alapítvány ezért a felújítás fontos lépéseként a sarkokat építi vissza, majd a falak állagmegóvása következik.

A rom környéke is folyamatosan szépül, a falak déli oldalán árnyas padról, levendulaültetvény mellől élvezhetjük a Balaton felé nyíló panorámát. Rálátunk az alattunk elterülő Pécselyre és a nevét viselő medencére, távolabb pedig, a tó irányában érdekes szemszögből láthatjuk a Tihanyi-félszigetet.

Az ásatás során egyszer azzal került be a hírekbe a zádorvári munka, hogy megkérték az arra kirándulókat, az ásatás során felhalmozott földkupacból mindenki vigyen át egy követ a másik kupacba, segítve ezzel a kövek szétválogatását. Sok lelkes civil és túrázó vett részt a munkában – ha egyszer megújul a vár, ők is magukénak érezhetik a dicsőséget.

A szerző tippje:

 • A várrom alól kis kitérővel elérhető a Zádor-kút, a környék legnagyobb karsztforrása. A forrásra egy vízművet is telepítettek, a nem hasznosított vízmennyiség pedig az Örvényesi-sédet táplálva a Balatonba folyik Örvényesnél. 
 • A romtól nyugatra, a K jelzésen láthatuk egy régi, több kilométeren át futó, tisztázatlan eredetű kősánc-vonulatot. Elképzelhető, hogy a vár védelmének része volt.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: July 31, 2020

Public transport

 • A Veszprém, Balatonfüred, Nagyvázsony felől közlekedő helyközi buszokról a Pécsely, fordulóhely megállóhelyen szálljunk le.
 • Barnag felé utazva a Barnag, Fő utca megállónál szálljunk le.

 

Getting there

 • A pécselyi buszemegállóból a KL jelzés vezet a várhoz (2,7 km).
 • Barnag felől a PL jelzést kell követni végig (2,5 km).
 • A nemespécselyi parkolótól a KL jelzést kövessük a várhoz (2,6 km).

Parking

 • Nemespécselyen, a Hosszú utca végében találunk parkolót.
 • Barnagon a buszmegálló mögött tudunk parkolni.

Coordinates

DD
46.972790, 17.772003
DMS
46°58'22.0"N 17°46'19.2"E
UTM
33T 710844 5205870
w3w 
///savviest.lives.posterity
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy open
Distance 8.3 km
Duration 2:10 h
Ascent 87 m
Descent 104 m

A Barnagról Vöröstóra tartó túraútvonal fő látványossága a Zárdorvár, de szép panorámákban is részünk lesz, és a vöröstói egykori fáslegelő néhány ...

from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Bakonyvidék
Időutazás rétek és romok között
recommended route Difficulty easy open
Distance 8.7 km
Duration 2:35 h
Ascent 239 m
Descent 239 m

Történelmi barangolás Nagyvázsony meglepően sok kincset rejtő határában a Szent Mihály-kolostor Kinizsi Pál sírját őrző, vadítóan romantikus ...

from Péter Farkas,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Balaton-felvidék
Viszent-völgyi nyolcas
recommended route Difficulty easy
Distance 11.8 km
Duration 1:25 h
Ascent 279 m
Descent 279 m

Hangulatos, középkori emlékekben gazdag futás a Balaton-felvidéken: az útvonal egy vár, két kolostor és két templom romjait fűzi föl erdőn át, ...

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Bakonyvidék
Nagyvázsony - Városlőd (OKT-07.)
recommended route Difficulty moderate Stage 7 closed
Distance 22.6 km
Duration 6:30 h
Ascent 470 m
Descent 440 m

The Blue Trail dives into the woods of Bakony Mountains. After climbing to the peak of Kab-hegy the trail descends into geological past running ...

5
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 2. nap, hosszú táv
recommended route Difficulty moderate
Distance 25.3 km
Duration 7:00 h
Ascent 426 m
Descent 563 m

A vándortúra második napján a résztvevők erőnléti állapotuknak megfelelően választhatnak a rövidebb és a hosszabb táv között. A két útvonal között ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 2. nap, rövid táv
recommended route Difficulty easy Stage 2
Distance 14.1 km
Duration 4:00 h
Ascent 185 m
Descent 325 m

A vándortúra második napján a résztvevők erőnléti állapotuknak megfelelően választhatnak a rövidebb és a hosszabb táv között. A két útvonal között ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Balaton-felvidék
Füredről a Gellákig
recommended route Difficulty moderate
Distance 17.3 km
Duration 1:55 h
Ascent 439 m
Descent 439 m

Lendületesen futható, nem túl technikás kör, amelyen hosszának köszönhetően alig vesszük észre a 440 m szintet. Erdő, mező, szőlőhegy, település és ...

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Balaton-felvidék
Dörgicsei dörgedelem
recommended route Difficulty moderate
Distance 11.8 km
Duration 1:25 h
Ascent 257 m
Descent 257 m

Szőlőhegyek, présházak, templomromok, középkori híd, sziklafal, vulkán, kilátó és panorámák - mindez a Balaton-felvidék kellős közepén.

1
from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Zádorvár

Zádor-hegy
8245 Pécsely

Special features

Place to visit Families
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp