Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Rom

Zádorvár

Rom · Balaton-felvidék · 329 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás a Zádorvár elől
  Kilátás a Zádorvár elől
  Fénykép: Francz Ilona, Magyar Természetjáró Szövetség
A Balaton-felvidék bővelkedik várromokban, de még mindig akad olyan, amit kevesen ismernek, sőt, teljes feltárásuk sem történt meg. Zádorvár esete is hasonló, így akik szeretik a tömegmentes, csöndes nézelődést a sok száz éves romok közt, azoknak ez ideális helyszín. A romok elől pazar kilátás nyílik Pécselyi-medencére, a Balatonra és a tóba benyúló Tihanyi-félszigetre. Zádorvár ráadásul kilóg a sok felrobbantott, leégett és harcokban elpusztult vár sorából. Ennek a várnak a vesztét a rossz helyszínválasztás és egy feloldhatatlan telekvita okozta.

Birtokvita

Egy 1374-es oklevél szerint a Himfy család épített várat a Pécsely feletti Zádor-hegy gerince alatti teraszra, de mivel nem a sajátja, hanem a veszprémi káptalané volt a területet, több évnyi pereskedés után el kellett hagynia a területet.

Nem sokkal később megjelennek a Vezsenyiek a környéken: egy 1384-es irat tanúsága szerint Vezsenyi László királyi étekfogónak Anjou Mária királynő engedélyt ad, hogy „várat avagy erősséget vagy más erődítményt létesítsen”. A család élt is a lehetőséggel, és felépítette a nagyjából 60x80 méteres alapterületű, magas falakkal körbevett épületegyüttest várkápolnával és toronnyal, valamint lakóépületekkel.

1386-ban azonban a káptalan sérelmezte, hogy Vezsenyi leromboltatta a határjeleket, hogy felépíthesse a várat (meglehet, hogy a korábbi, Himfy-féle várat építette tovább). Egészen 1394-ig tartott a vita, amelynek az országbíró vetett véget, kötelezve a Vezsenyieket a terület elhagyására. A család ezután a közeli Nagyvázsonyban építette fel családi várát, ami ma Kinizsi várként ismerünk.

A zádor-hegyi vár azonban nem kellett senkinek, elhagyatottá vált, hamarosan pusztavárként emlegetik. A várat a végvári rendszerbe sem sorolták be, ezért hadászati szerepe soha nem volt. Bár 1652-ben III. Ferdinánd az akkor már romos építményt Zichy Istvánnak adományozta, és az egészen 1945-ig a Zichy-birtok részét képezte, soha nem építették újjá vagy hasznosították bármily módon. Ezért a ma látható és a még feltáratlan falak az eredeti, 14. század végi állapotot tükrözik.

A romok megmentése

2016-ig kellett várni az újabb fejleményekre, amikor Pécsely önkormányzata a Történelmi Emlékekért Alapítvány használatába adta a Zádorvárat abból a célból, hogy feltárják és megóvják a várat és környezetét.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szakembereinek vezetésével megindult ásatás egy nem várt eredményt is hozott: Zádorvár kaputornya alatt egy nagyméretű, őskori - a leletek alapján 6-7 ezer éves - műhelytelepet sikerült azonosítani, ahonnan nagy számban kerültek elő a kőpattintásos eszközkészítés maradványai. A feltárás eredményeként azt remélik, hogy eredeti formájában és méretében tudják majd helyreállítani az egykori épületrészleteket.

A terület szépítése 2020-ban is tart, felújított esőbeálló és virágzó levenduláskert is várja a látogatókat a várfal alatt. A várfalak túlnyomó részét adó mészkövet a várhoz közeli meredek sziklafal oldalából bányászták. Ez azonban rosszul faragható, így a sarkokat nagyméretű, bazalt kváderkövekből faragták. Ennek köszönhető, hogy a későbbi „építészek” először a sarkokat bontották el a saját házaik, pincéik, istállóik építőanyagának, és a várkápolna, valamint a kaputorony külső sarkai is ezért hiányoznak szinte teljesen. Az Alapítvány ezért a felújítás fontos lépéseként a sarkokat építi vissza, majd a falak állagmegóvása következik.

A rom környéke is folyamatosan szépül, a falak déli oldalán árnyas padról, levendulaültetvény mellől élvezhetjük a Balaton felé nyíló panorámát. Rálátunk az alattunk elterülő Pécselyre és a nevét viselő medencére, távolabb pedig, a tó irányában érdekes szemszögből láthatjuk a Tihanyi-félszigetet.

Az ásatás során egyszer azzal került be a hírekbe a zádorvári munka, hogy megkérték az arra kirándulókat, az ásatás során felhalmozott földkupacból mindenki vigyen át egy követ a másik kupacba, segítve ezzel a kövek szétválogatását. Sok lelkes civil és túrázó vett részt a munkában – ha egyszer megújul a vár, ők is magukénak érezhetik a dicsőséget.

A szerző tippje:

 • A várrom alól kis kitérővel elérhető a Zádor-kút, a környék legnagyobb karsztforrása. A forrásra egy vízművet is telepítettek, a nem hasznosított vízmennyiség pedig az Örvényesi-sédet táplálva a Balatonba folyik Örvényesnél. 
 • A romtól nyugatra, a K jelzésen láthatuk egy régi, több kilométeren át futó, tisztázatlan eredetű kősánc-vonulatot. Elképzelhető, hogy a vár védelmének része volt.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-12-13

Tömegközlekedéssel

 • A Veszprém, Balatonfüred, Nagyvázsony felől közlekedő helyközi buszokról a Pécsely, fordulóhely megállóhelyen szálljunk le.
 • Barnag felé utazva a Barnag, Fő utca megállónál szálljunk le.

 

Megközelítés

 • A pécselyi buszemegállóból a KL jelzés vezet a várhoz (2,7 km).
 • Barnag felől a PL jelzést kell követni végig (2,5 km).
 • A nemespécselyi parkolótól a KL jelzést kövessük a várhoz (2,6 km).

Parkolás

 • Nemespécselyen, a Hosszú utca végében találunk parkolót.
 • Barnagon a buszmegálló mögött tudunk parkolni.

Koordináták

DD
46.972790, 17.772003
DMS
46°58'22.0"N 17°46'19.2"E
UTM
33T 710844 5205870
w3w 
///arckép.hosszabb.álmodni
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,3 km
Időtartam 2:10 óra
Szintemelkedés 87 m
Szintcsökkenés 104 m

A Barnagról Vöröstóra tartó túraútvonal fő látványossága a Zárdorvár, de szép panorámákban is részünk lesz, és a vöröstói egykori fáslegelő néhány ...

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Időutazás rétek és romok között
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,7 km
Időtartam 2:35 óra
Szintemelkedés 239 m
Szintcsökkenés 239 m

Történelmi barangolás Nagyvázsony meglepően sok kincset rejtő határában a Szent Mihály-kolostor Kinizsi Pál sírját őrző, vadítóan romantikus ...

4
Szerző: Farkas Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Balaton-felvidék
Viszent-völgyi nyolcas
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11,8 km
Időtartam 1:25 óra
Szintemelkedés 279 m
Szintcsökkenés 279 m

Hangulatos, középkori emlékekben gazdag futás a Balaton-felvidéken: az útvonal egy vár, két kolostor és két templom romjait fűzi föl erdőn át, ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Nagyvázsony - Városlőd (OKT-07)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 7 nyitva
Hossz 22,6 km
Időtartam 6:30 óra
Szintemelkedés 470 m
Szintcsökkenés 440 m

Az Országos Kéktúra ezen a szakaszon végleg beleveti magát a hatalmas bakonyi erdők világába. A Kab-hegy lepényszerű, de panorámás magaslata után ...

9
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 2. nap, hosszú táv
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 25,3 km
Időtartam 7:00 óra
Szintemelkedés 426 m
Szintcsökkenés 563 m

A vándortúra második napján a résztvevők erőnléti állapotuknak megfelelően választhatnak a rövidebb és a hosszabb táv között. A két útvonal között ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 2. nap, rövid táv
ajánlott túra Nehézség könnyű Szakasz 2
Hossz 14,1 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 185 m
Szintcsökkenés 325 m

A vándortúra második napján a résztvevők erőnléti állapotuknak megfelelően választhatnak a rövidebb és a hosszabb táv között. A két útvonal között ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Balaton-felvidék
Füredről a Gellákig
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 17,3 km
Időtartam 1:55 óra
Szintemelkedés 439 m
Szintcsökkenés 439 m

Lendületesen futható, nem túl technikás kör, amelyen hosszának köszönhetően alig vesszük észre a 440 m szintet. Erdő, mező, szőlőhegy, település és ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Balaton-felvidék
Dörgicsei dörgedelem
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 11,8 km
Időtartam 1:25 óra
Szintemelkedés 257 m
Szintcsökkenés 257 m

Szőlőhegyek, présházak, templomromok, középkori híd, sziklafal, vulkán, kilátó és panorámák - mindez a Balaton-felvidék kellős közepén.

1
Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Zádorvár

Zádor-hegy
8245 Pécsely

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp