Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Toronyaljai pálos kolostor romja, emlékhely

· 1 review · Ruin · Börzsönyvidék · 201 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A toronyaljai pálos kolostor emlékhelye
  A toronyaljai pálos kolostor emlékhelye
  Photo: Péter Farkas
A Börzsöny belsejében, a lakott területektől távol állt az a pálos kolostor és templom, amelynek csekély megmaradt romját Kóspallag közelében találjuk. Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend itteni jelenlétének állít emléket a romok közelében épült, az egykori templom alakját felidéző emlékhely.

A Kis-Hanta- és a Korompa-patak találkozásának közelében, a Malomvölgyi-patak nyugati oldalán állt valaha a márianosztrai pálosok toronyaljai kolostora. A „Toronyalja” név sokat segít a környék történetének felgöngyölítésében, mivel egyértelműen a néhány száz méterrel északabbra állt egykori várra és annak tornyára utal.

A nevet adó vár

A ma Bibervárként ismert rom egy feltehetően 12. századi, kisméretű, sánccal és árokkal körülvett vár maradványa, amely talán még állt a 14. században. A meredek oldalú, alacsony dombon épített, lakótoronyból és udvarból álló erődítmény tetejéről jól szemmel lehetett tartani a Márianosztra-Szokolya közötti régi utat. Sajnos amilyen keveset tudunk az építményről, annyira kevés is maradt meg belőle: a helyén ma már csak az északnyugati várfal egy része látható.

Egy 1527-es oklevélben Toronypusztaként hivatkoznak rá, de a 18. század közepe óta a térképeken Bibervár néven találjuk meg, és bár nem világos a név eredete, talán összefüggésbe hozható azzal, hogy németül a szó a hódra utal. Mivel a vár alatti, mai víztározó helyén a pálosok halastava terült el, ez könnyen magyarázhatja a hód jelenlétét.

A vár a 15. század elején nagy valószínűséggel már elnéptelenedett, mivel ekkoriban épült a patak másik partján a pálos kolostor, és azt bizonyossággal tudjuk, hogy a szerzetesek a lakott területektől távol, általában erdők mélyén építették fel szent helyeiket.

A toronyaljai kolostor

A Szent Mihály nevére keresztelt kolostorról nem sok adat maradt fenn, az építtetőjét sem ismerjük, de feltételezések szerint a várnak és környékének (Toronyalja falu) birtokosa lehetett. A két létesítmény kapcsolatát erősíti, hogy az utóbbi építéséhez a torony köveit is felhasználták.

A pálos kolostor első írásos említése 1437-ből való, és ahogy a későbbi feljegyzések is, a kolostornak szánt adományok felsorolásából áll. A környék várai 1540 körül kerültek török kézre, valószínűleg legkésőbb a kolostor is ez idő tájt néptelenedett el, erre utal az is, hogy a törökök 16. század végi összeírásában Toronyalja már pusztaként szerepel. A kolostor egyszer még előkerül az iratokban, amikor 1686-87 környéken a pálosok régi, Buda környéki monostoraik, köztük a toronyaljai birtokában való megerősítésükért folyamodtak a császárhoz, sikertelenül.

Az 1980-as években végzett ásatások feltárták, hogy egy közepes méretű kolostor állhatott itt, amely a márianosztrai perjelséghez tartozott. A leletek szerint a keletelt templom építése a 14-15. század fordulójára tehető, támpilléres szentélyét később kibővítették. Az épülethez északról kapcsolódott a kb. 35x28 méteres, szabálytalan négyszög alakú kolostorszárny.

Egykor az udvaron lehetett az a közel 20 méter mély kút, amelyet a régészek feltárták: mára ez az egyetlen emlék maradt a kolostorból, más nem is látható a helyszínen. A kútból számtalan értékes lelet került elő, mint pl. fanyelű kés, sarló, szekéralkatrész, lakat, vasmacska, illetve egy ónkanna. Egy monda is kapcsolódik a kúthoz, miszerint a nosztrai és a toronyaljai kolostorokat titkos alagút kötötte össze, a törökök elől menekülő szerzetesek pedig ebbe, illetve a kút mélyére rejtették kincseiket. 

Emlékezés a pálosokra

Mivel a romok rekonstruálása óriási feladat lenne, és nincs is tervben, az egykori templom szentélyének helyén egy méretében és alakjában is arra emlékeztető emlékhelyet állítottak fel 2019-ben.

A földhöz képest kissé megemelt talpazaton áll a fából készült, nyitott építmény, amelyben az oltár az eredeti, nyolcszög záródású szentély keleti-délkeleti oldalán áll. Az oltárral szemben hat fapadot helyeztek el a hívők és a megemlékezők számára. Az emlékhely kialakításánál fontos szempont volt a hely eredeti funkciójának megtartása, így állítva emléket a pálosok börzsönyi jelenlétének.

A Márianosztra-Toronyalja Pálos kolostor emlékhely uniós társfinanszírozásból valósult meg, a VEKOP-4.1.1-15-2017-00006 sz. projekt keretében. A támogatás felhasználásában a Magyar Természetjáró Szövetség, mint konzorciumvezető járt el, az Ipoly Erdő Zrt., mint erdészeti partner együttműködésével.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: May 13, 2020

Public transport

 • Vác, Kismaros, Szob és Kóspallag felől busszal közelíthetjük meg a helyszínt, a Kóspallag, 6-os km-kő megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállótól a P jelzésen induljunk el a parkolóval szemközti oldalon, majd a PL jelzésre kanyarodva érünk a helyszínre (440 m).

Parking

 • Autóval a buszmegállóval szembeni földúton vagy a horgásztó parkolójában érdemes megállni.

Coordinates

DD
47.848609, 18.943632
DMS
47°50'55.0"N 18°56'37.1"E
UTM
34T 346159 5301521
w3w 
///chiefly.deaf.womanly
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Börzsönyvidék
Kóspallagi körtúra történelmi kalandokkal
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.6 km
Duration 4:00 h
Ascent 370 m
Descent 370 m

Ez a klasszikusnak mondható körtúra Kóspallag és Törökmező között változatos tájakon kalauzol végig bennünket. Az útvonalat a Bibervár romja, a ...

9
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 4.5 km
Duration 1:30 h
Ascent 152 m
Descent 152 m

Ez a rövid, családbarát körtúra a Kóspallagtól délre fekvő Bibervárat és a toronyaljai pálos kolostorromot érinti. Az útvonalat kalandos ...

27
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Börzsöny
Kóspallagról Törökmezőre
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 13.9 km
Duration 2:15 h
Ascent 331 m
Descent 331 m

Könnyed, igazán jól futható terep a Börzsöny lábánál, amit a számtalan patakátkelés tesz izgalmassá. Ezúttal nem járunk hegycsúcsokon, de a ...

1
from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 15 km
Duration 4:30 h
Ascent 478 m
Descent 456 m

Két forrást, egy várromot és több látványos kilátópontot érint a Nagy-Morgó és a Gál-hegy gerincén, majd a Csömöle-völgyben haladó, közepes ...

8
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Börzsönyvidék
Nagymaros – Nógrád (OKT-17)
recommended route Difficulty moderate Stage 17 Open
Distance 40.3 km
Duration 13:00 h
Ascent 1,740 m
Descent 1,630 m

The 17th section of the Blue Trail crosses the vast forests of Magas-Börzsöny, climbs to its highest peak and grants a retrospect looking back on ...

8
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Question from Istvan Moricz · March 22, 2021 · Community
Tisztelettel kerdezem, hogy Guzsik Tamas nevet nem kellene e az ismertetöben megemliteni, mint a Monostor feltarojanak lelkes müemlek kutatojat. Toronyaljai palos kolostor romjai emlekhely
Show more

Rating

5.0
(1)

Photos from others


Toronyaljai pálos kolostor romja, emlékhely

Kóspallagi út
 Kóspallag (Toronyalja)

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp