Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Egykori zsinagóga romja, Kővágóörs

Ruin · Bakonyvidék · 155 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A kővágóörsi zsinagóga romja
  A kővágóörsi zsinagóga romja
  Photo: Péter Farkas
A kővágóörsi zsinagóga valószínűleg az 1820-as években épült. A ma már magántulajdonban lévő, buja kertben rejlő, romos zsinagógát drótkerítés veszi körül, az épületbe való belépést senkinek sem javasoljuk! Kívülről azonban érdemes megnézni, ha már a környéken járunk.

A források alapján Kővágóörsön már a középkorban jelentős izraelita közösség élt, ám erről hivatalos dokumentumok nincsenek. A Magyar Zsidó Lexikon szerint 1929-ben a 2120 kővágóörsi lakosból 140 fő volt izraelita. A helyi hitközség 1778-ban alakult, első rabbija Pfejfer Zélig Lébi volt, aki 1868-ban hunyt el. A hitközséghez 9 környékbeli település tartozott, köztük Tapolca is, ahol nagyobb számú zsidó közösség élt. A 19. század végén Tapolcán kiépült a vasút és az iparosodás is erősebben jelentkezett itt, ami miatt Kővágóörs jelentősége csökkent, a környék hitközségei közül is a tapolcai lett a jelentősebb. A szent iratok Kővágóörsről a II. világháború előtt átkerültek Tapolcára. A II. világháború idején a helyi zsidóságot elhurcolták, a források szerint egyik holokauszt túlélő sem települt vissza Kővágóörsre.

A kővágóörsi zsinagóga valószínűleg az 1820-as években épült. A női karzat feljáratát is rejtő előépítmény az 1880-as évekre készülhetett el, ahogyan a belső festés is, köztük a lizériákon nyomokban még ma is látható kékes, márványos festés, a mennyezeti szekkók, valamint a 4, mára olvashatatlanná vált felirat a zsinagógában. Az egykori zsinagóga bejáratából a fő térbe jutnánk, amelyben láthatnánk a ma már említett festés maradványokat, szekkókat. A kívülről nyíló női karzat feljáróját azonban már visszakövetelte a természet, így egy kisebb dzsungelt leküzdve juthatnánk csak fel a még stabilabb részekkel is rendelkező karzatra.

A háború vége óta üresen álló zsinagóga a '60-as években ÁFÉSZ raktár lett, majd a Révfülöpi Nagyközségi Közös Tanács tulajdona volt. Az 1980-as években került magántulajdonba, többször is tulajdonost váltva. 1985-ben műemlékké nyilvánították, ám a tulajdonosokat nem sikerült rábírni az épület állagának megóvására, így az évről évre egyre romosabb állapotba kerül. A zsinagógával azonos telken állt a rabbi háza, amelyet az 1960-70-es években lebontottak.

2020 februárjában új fejezet kezdődött a több száz éves épület életében: hosszas jogi procedúra után a Káli medence zsinagógája Alapítvány tuladonába került. 2020-21-ben megtisztították az épület környékét, elbontották a drótkerítést, és közösségi eseményeket, kültéri kiállítást is rendeztek már. Az alapítvány tulajdonosai az épület megmentésén dolgoznak, céljuk, hogy 2023-ra, amikor Veszprém tölti be az Európa Kulturális fővárosa címet, az eredetihez közeli állapoban legyen látogatható a régi-új zsinagóga. 

Opening hours

Romos épület, csak kívülről látogatható.
Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Update: April 21, 2022

Public transport

 • Busszal a Kővágóörs, autóbusz-váróterem megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A megállóból a Petőfi utcára, majd rögtön a Zrínyi Miklós utcára kanyarodjunk. Az elágazásnál a bal oldali, Chet Tamásról elnevezett utcára térjünk, amelynek végénél találjuk az egykori zsinagóga épületét.

Parking

 • A buszmegálló környékén tudunk parkolni is.

Coordinates

DD
46.851808, 17.603701
DMS
46°51'06.5"N 17°36'13.3"E
UTM
33T 698490 5191987
w3w 
///certain.masterful.topside
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Long Distance Hiking · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 3. nap, hosszú táv
recommended route Difficulty moderate
Distance 27.4 km
Duration 8:00 h
Ascent 472 m
Descent 509 m

A vándortúra feléhez érve a Művészetek völgyéből a Káli-medence szívébe jutunk el. Bár a fesztivál már véget ért, Kapolcson találunk bőven ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 17.7 km
Duration 5:05 h
Ascent 402 m
Descent 404 m

Számos kilátópont és egy különleges vízvételi lehetőség, a kékkúti Theodora-forrás is színesíti utunkat a Badacsonyörsről Salföldön, Kékkúton és ...

from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Egykori zsinagóga romja, Kővágóörs

Dózsa György u. 4.
8254 Kővágóörs

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp