Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Kisörsi templomrom (Kővágóörs)

Ruin · Balaton-felvidéki Nemzeti Park · 152 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A kisörsi templomromot benőtte a bozót
  A kisörsi templomromot benőtte a bozót
  Photo: Péter Farkas
Templom állott, most kőhalom – mondhatnánk Kölcsey sorait némileg átírva a kisörsi templomromról. A Kővágóörs melletti egykori település templomának helyén ma már csak egy rövid falmaradványt és egymásra hányt köveket találunk.

Kisörs falu neve először 1373-ban szerepel oklevélben. Egyhajós, egyenes záródású falusi templomáról sajnos nem sok adat maradt fenn. A 13. században épülhetett, de a 17-18. században már romként emlegettték.

A 13. században a ma Kővágóörsként ismert települést „Szent-László-Örsnek” hívták, ugyanis évszázadokig nagy kultusz övezte László királyt a környéken, egy legenda szerint még vizet is fakasztott a Káli-medence lakóinak. Így talán nem véletlen, hogy Kisörs falu templomát is az ő tiszteletére emelték. A kis település a török időkben pusztulhatott el, miután 1552-ben Veszprém elesett. A helységnevekben az –örs utótag a honfoglaló Örs nemzetségre utal, akiknek itt volt a szálláshelye. (A közeli, Salföld melletti Kisörspuszta nem azonos a középkori Kisörssel. Az előbbit korábban Bugyberek néven ismerték.)

A 11-12. században a Káli-medencében aprófalvak sora létesült, neveiket sokszor csak a templomromok őrzik. Kővágóörs környékén ilyen falvak voltak Kisörs, Sóstókál és Ecsér is. Kisörsből mára szinte semmi nem maradt az okleveles említéseken kívül, sajnos templomának maradványait romnak sem nevezhetjük igazán. Bár a 20. század elején beszámolók szerint még talán tényleg állt itt egy felismerhető épületmaradvány, ma már csupán egy kőhalmot találunk a sűrű erdő szélén, egy falra emlékeztető részlettel. Régészeti feltárást soha nem végeztek a környékén, amelyet sűrűn benőtt a növényzet. Ha nem tudnánk – és egy tájékoztató tábla nem hívná fel a figyelmünket –, semmi nem utalna arra, hogy egy középkori falu egykori templomának köveit tapossuk.

A romot meglehetősen nehéz megközelíteni, mert a Rákóczi Ferenc utca meghosszabbításában folytatódó dűlőútról sűrű bozótban kell átvágni hozzá. A maradványok előtt elterülő széles tisztásról azonban szokatlan szögből vehetjük szemügyre a Káli-medencét övező hegyeket, így a Szentbékkálla melletti Öreg-hegyet és Fekete-hegyet. Valaki még egy fából ácsolt, fedett "trónust" is elhelyezett ide, ameéyről gyönyörködhetünk a kilátásban.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: August 06, 2020

Public transport

 • A helyközi buszjáratokkal érkezve a Kővágóörs, Jókai Mór utca megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállóból a faluból kifelé, nyugatra induljunk el. Az Y-elágazásban a bal oldali Rákóczi utcát válasszuk, ez vezet ki a településről. Az utca végén egyenesen menjünk tovább a földúton, majd jobb kéz felé, kb. 250 méter múlva térjünk jobbra, és a bozóton átvágva séráljunk ki a tisztásra. Ha szemben állunk a Káli-medencével, a tisztás bal oldalán húzódó erdősávban keressük romokat (összesen kb. 650 m).

Parking

 • A Rákóczi utca végén hagyhatjuk az autókat.

Coordinates

DD
46.844738, 17.590433
DMS
46°50'41.1"N 17°35'25.6"E
UTM
33T 697504 5191168
w3w 
///forager.patrol.finest
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Balaton-felvidék
Tanúhegyek lábainál a Káli-medencében
recommended route Difficulty easy
Distance 40.6 km
Duration 4:00 h
Ascent 402 m
Descent 403 m

Kőtenger és bazaltorgonák, levendula és rizling, gyógynövények és templomromok – Magyarország egyik legszebb kistáján járunk, amely kényelmesen ...

3
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Kisörsi templomrom (Kővágóörs)

Külterület
 Kővágóörs

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp